GeriBitki Bakımı Ayçiçeği Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Ayçiçeği Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ayçiçeği Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Ayçiçeği Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Ayçiçeği Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Ayçiçeği Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Ayçiçeği tohumu nasıl olur? Ayçiçeği tohumu ekimi ne zaman yapılır? Ayçiçeği tohumu özellikleri nelerdir? Ayçiçeği tohumu kaç günde çimlenir? Ayçiçeği tohumu ne kadar aralıklar ile sulanır? Ayçiçeği tohumu nasıl saklanır? Ayçiçeği tohumu nasıl olur hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik."

Ülkemizde diğer adı günebakan olarak bilinen ayçiçeği bitkisi üretiminden yağ başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Ayçiçeği yetiştirmek için ayçiçeği tohumuna ihtiyaç duyulmaktadır. 

Ayçiçeği Tohumu Nedir? 

Ayçiçeği üretiminde kullanılan ayçiçeği çekirdeklerinden elde edilen tohumlar ekilerek üretimi yapılmaktadır. Ayçiçeği tohumu ayçiçeği bitkisinin çekirdekleri olmaktadır. Ayçiçeği çekirdekleri hasattan sonra bir kısmı ayrılarak tekrar ekim yapmak için tohum haline getirilerek kullanılmaktadır. 

 Ayçiçeği Tohumu Nasıl Olur? 

 Ayçiçeği tohumu ayçiçeği çekirdeklerinin ekilmesi ile oluşmaktadır. Ayçiçeği üretiminde hazırlanan tohumlar çeşitli ilaçlar kullanılarak yetiştirilmeye hazır hale getirilmektedir. Ayçiçeği tohumları çekirdeklerin ilaçlanarak ekime hazır hale getirilmesiyle tohum olmaktadır. 

 Ayçiçeği Tohumu Nereden Alınır Ve Nerede Bulunur? 

 Ayçiçeği tohumu tohum satışı yapan firmalardan alınarak ekimi yapılabilmektedir. Ayçiçeği ekmek için ayçiçeği içerisinde bulunan çekirdekler çıkarılarak kurutulduktan sonra ekim zamanına kadar saklanmaktadır. Saklanan çekirdekler kuru ve nem içermeyen şartlarda korunarak tohum olarak yeniden ekilebilmektedir. 

 Ayçiçeği Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Ayçiçeği tohumu ekiminden önce toprağın ekime hazırlığı yapılarak sürülme ve gübreleme işlemleri yapılmaktadır. Ayçiçeği ekiminden önce toprakta zararlı bitkilerden korunmak için ilaçlama yöntemleri oluşturulmaktadır. Ayçiçeği tohumları ekimden önce ilaçlanarak zararlılarla mücadele edilmelidir. Toprağa ayçiçeği tohumları makineler ile belirli aralıklarda ve derinliklerde ekilmektedir. 

 Ayçiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir Ve Dikilir? 

 Ayçiçeği tohumları tohum şeklinde ekilmektedir. Ayçiçeği tohumları Nisan aylarında ekimi yapılmaktadır. Ayçiçeği tohumu ilkbahar aylarında ekimi yapılmaktadır. Erken ekim yapılması yağmurlardan yararlanmak için önemlidir. 

 Ayçiçeği Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Ayçiçeği tohumu çimlenme süresi toprağın nem durumuna göre değişmektedir. Ayçiçeği tohumu çimlenme süresi ortama 25 ile 30 gün civarını bulmaktadır. 

 Ayçiçeği Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Ayçiçeği tohumu sulama aralığı ekim yapıldıktan hemen sonra nemlilik oluşturmak için yapılmaktadır. Bitkiler yetişmeye başladıktan sonra 15 gün aralıklar ile sulama yapılabilmektedir. Sulama yapmak için toprağın nem durumunun takip edilmesi gerekmektedir. Ayçiçekleri gelişmelerinin ileri seviyelerinde de sulanma ihtiyacı duymaktadır. 

 Ayçiçeği Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Ayçiçeği tohumu saklama koşullarında ürünlerdeki nem oranı iyi ayarlanmalıdır. Nem içermeyen kuru yerlerde saklanarak muhafaza edilmelidir. Ayçiçeği tohumları da çekirdeklerden oluştuğu için çekirdeklerin saklanma koşullarında da nem oranını takip etmek saklama koşullarını buna göre ayarlamak gerekmektedir.

False