Maden kenti olmayalım

Güncelleme Tarihi:

Maden kenti olmayalım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2008 00:00

Türkiye’nin gözbebeği doğa ve tatil cennetlerinden biri olan Muğla’nın Marmaris İlçesi’nin yüzölçümünün yarısında maden aranmasına izin veren ruhsatların iptalini isteyen 11 kurum, bu amaçla, ilçenin en işlek noktasına dev bir pankart astı.

Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Belediyesi, İçmeler, Armutalan, Turunç, Beldibi belde belediyeleri, Güney Ege Otelciler Birliği (GETOB), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Elektrik Mühendisleri Odası ve Marmaris Rehberler Derneği tarafından hazırlatılan ve Atatürk Meydanı’na asılan 21 metrekarelik pankartın üst bölümünde, "Dört tarafı milli parklarla kaplı yeryüzü cenneti Marmaris’i, bir maden şehrine dönüştürmek isteyenlere karşı çıkıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 42 ayrı noktada verdiği maden arama ruhsatlarının iptal edilmesini istiyoruz" yazısı yeraldı. Marmaris’e bağlı Osmaniye Köyü’nde Mart 2008’de "Neslişah" isimli firmanın yürüttüğü manganez madeni rezerv araştırmaları sırasında kesilen kızılçamların fotoğrafının zemin olarak kullanıldığı pankartta, "avuç" içine yazılmış "Madene Hayır" sloganı da kullanıldı.

Marmaris’in CHP’li Belediye Başkanı Ali Acar, konu hakkındaki görüşlerini açıklarken, "Dünyanın en gözde tatil kentlerinden biri olan ilçemizin adının madenle değil doğal güzellikleriyle anılmasını istiyoruz. Bu güzelliği hiçbir şeye değişmeyiz. Bunun için söz konusu ruhsatların iptalini sağlamak amacıyla, yasal çerçeveler içerisinde sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız" diye konuştu.

GELİR KAYNAĞI

TÜRSAB Marmaris Bölge Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise, "Marmaris’te maden aramaya gerek yok Marmaris’in kendisi maden. Marmaris, her yıl ülke ekonomisine 1 milyar doların üzerinde katkı sağlıyor. Hem bu katkı, şahıslara değil, 100’ü aşkın işkoluna, tüm ülke insanına ulaşıyor. Biz acenteciler, turizmi de kötü etkileyeceğini düşündüğümüz maden aramalarının ilçede yapılmasına karşıyız, karşı olmayı da sürdüreceğiz" diye konuştu.

DAVA KONUSU

Marmaris Kent Konseyi Başkanı Hakkı Şevki Bayındır, Eylül ayında gerçekleştirilen toplantıda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 86 bin 600 hektar yüzölçümüne sahip olan ilçede 45 bin 173.87 hektarda maden arama ruhsatı verdiğini belirlediklerini duyurmuştu. Bayındır’ın ilçenin yüzde 52’sini kapsayan 42 değişik noktada 41 şirkete ruhsat verildiğini açıklaması tepkilere yol açmıştı. En büyük tepkiyi gösteren Marmaris Çevre Gönüllüleri, ilgili tüm makam ve bakanlıklara, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ruhsatların iptali için, maden aramasının vereceği zararların belirtildiği dosyaları ilave ettikleri dilekçe göndermişti. Gönüllülerin Başkanı Filiz Ersan, isteklerinin yerine getirilmemsi halinde ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını söylemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!