Londra’da tarihi kilise Nazım Hikmet’i ağırladı

Güncelleme Tarihi:

Londra’da tarihi kilise Nazım Hikmet’i ağırladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2017 10:45

İngiltere’nin başkenti Londra’da tarihi dokusuyla büyüleyen Union Chapel Kilisesi, Nazım Hikmet’in ölümünün 50’nci yıldönümü dolayısıyla Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği, ‘Yaşamaya Dair: Bursa Cezaevi’nden Mektuplar’ adlı müzikli gösteriye ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

NAZIM Hikmet’in, Bursa Cezaevi’ndeki yaşamını, eşi Piraye Hanım’a olan tutkusunu anlatan oyun; sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, destansı yaşamından izlenimlerle izleyiciyi o yıllara götürdü. Gecenin organizasyonunu Consult Chloe adlı oluşum adına Cansu Akşit üstlendi.
Gecede Nazım Hikmet tutkusuyla bilinen Genco Erkal, Nazım Hikmet oldu ve şiirleri yaşadı. Nazım Hikmet’in eşi Piraye’yi canlandıran Tülay Günal, usta yazar Nazım Hikmet’in şiir ve şarkılarını müzik direktörü Yiğit Özatalay’ın piyanosu eşliğinde Union Chapel’in büyüleyici ortamında seslendirdi. Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Cem Karaca ve Edip Akbayram’ın bestelerini yalın ve duru sesiyle yorumlayan Günal’a, salonu dolduran yaklaşık bin kişi kimi zaman eşlik etti. Günal’ın sade oyunculuğu 1 saat 20 dakika süren gösteride Piraye’nin özlemini, sevgisini, sabrını derinden hissettirdi. Oyun bittiğinde tüm salon bu üç usta sanatçıyı dakikalarca ayakta alkışladı. Yoğun alkış karşısında 5 kez sahneye gelerek seyircileri selamladılar.

Haberin Devamı

‘HAYIR’ DEDİ SALON İNLEDİ

Son gelişinde tiyatro duayeni Genco Erkal, konuklara hitaben, başkanlık sistemine ilişkin Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili “Son olarak bir ‘Hayır’ diyelim, Ankara’dan duyulsun” der demez salon bir anda ‘Hayır’ sesleriyle inledi.

İNANILMAZ İLGİ GÖRDÜLER

Gece sonunda Hürriyet’te değerlendirmede bulunan Genco Erkal, “Londra’daki izleyicimizin ilgisi inanılmaz bir şey. Salonu ağız ağıza doldurdular, müthiş bir coşku vardı. Nazım, bizi birleştirdi. Çok büyük ve güzel bir buluşma oldu. Ben yıllardır gelemiyorum. En son, Sivas’93 isimli belgesel tiyatro oyununa gelmiştim, Londra’ya. O kadardan sonra tekrar gelince bu izleyicideki bizim tiyatromuza olan ilgi ve coşkulu alkışları bizi çok mutlu etti, bu akşam” dedi.

 

BU GECE DE İSTANBUL’DA TİYATRODALAR

Ankara’ya yaptığı gönderme ile ilgili de Erkal, “Biliyorsunuz, günümüzün en önemli konusu bu. Ben bütün yüreğimle, arkadaşlarımla beraber bu önümüze gelecek olan soruya şimdiden ‘Hayır’ cevabını veriyorum ama görüyorum ki, benimle beraber yaklaşık bin kişi de yürekten ‘Hayır’ diye bağırdı. Bakalım sonuç ne olur?” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!