Liseler boşaldı

Güncelleme Tarihi:

Liseler boşaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Öğrenciler, üniversiteye hazırlık için dersaneleri doldurdu

Üniversite sınavında başarılı olmak isteyen lise son sınıf öğrencileri, okula devamsızlığı göze alıp, dersanelere gidiyorlar. Tek aşamalı sınav nedeniyle öğrencilerin okuldan uzaklaştığını söyleyen okul müdürleri ise ‘‘Çok kaygılıyız. Bakanlık devamsızlık konusunda özel bir genelge yayınlayıp, soruna çözüm bulmalı’’ diyorlar.

Üniversite sınavlarına 1.5 ay kala liselerin son sınıfları boşaldı. 2 Mayıs'taki zorlu maratona hazırlanan lise son sınıf öğrencileri, sınavlara hazırlanabilmek için zamanlarının büyük bölümünü evlerinde veya özel ders alarak geçiriyorlar. Bazı okullar sınav tarihlerini Öğrenci Seçme Sınavı sonrasına atarken, okula devamsızlık yapan öğrenciler için yeni formül arayışına girildi. Okul müdürleri, ‘‘YÖK apar topar bir karar aldı. Öğrencileri dersaneden kurtarıp, okula yönlendirecekti. Ancak bunun tam tersi oldu. Tek aşamalı sınav, öğrencileri okuldan dersanelere aktardı’’ dediler.

Özellikle yabancı dille eğitim yapan okullarda sınava iddialı hazırlanan öğrenciler hayallerindeki bölümü kazanmak için okullarını ikinci plana attılar. Yabancı dille eğitimin ardından, Türkçe yapılan böylesine büyük bir sınava girecek öğrencilerin eksiklerini ortadan kaldırmak için yoğun bir çalışma içine girdiklerini belirten kolej müdürleri, ‘‘Çocuklar da haklı. Okulda yabancı dille ders görüp, sınava giriyorlar. Birdenbire karşılarına Türkçe bir sınav çıkıyor. Onlar da eksiklerini tamamlamak için günde en az 8-10 saat sınava hazırlanıyorlar. Okula gelmiyorlar. Son sınıflarımızın neredeyse tamamı boşaldı’’ diye konuştular. Yabancı dille eğitim yapan özel okullar ve Anadolu liselerindeki okul yöneticileri de, ‘‘Sistem bizle öğrenciyi karşı karşıya bıraktı. Öğrenci ya rapor alarak gelmiyor ya da duygusal baskı yaparak, sınava hazırlandığını söylüyor ve derslere girmiyor. Çoğu zaman veli devreye giriyor. Bu durumda birşey yapamıyoruz’’ dediler.

Okuldaki ders sınavlarını büyük maratonun ardında erteleyen okullardaki diğer bir kaygı da, sınav sonrası uyum sorunu. Müdürler, 2 Mayıs sonrası yine lise son sınıflarda öğrenci bulmakta güçlük çekeceklerini belirttiler. Müdürler, ‘‘Artık sınav amacından sapmış durumda. Yoğun bir kaygı yaşıyoruz. Öğrenciler şimdiden okuldan uzaklaştı. Sınav sonrası nasıl toparlanıp, okula adapte olacaklar? Bakanlık bu devamsızlık konusunda özel bir genelge yayınlayıp, soruna çözüm bulmalı’’ diye yakındılar.

ÖSS Takvimi

2 Mayıs: Öğrenci Seçme Sınavı

16 Mayıs: Öğrenci Yabancı Dil Sınavı

12 Temmuz: Adaylara ÖSS sonuçlarının duyurulması

12-21 Temmuz: ÖSS sonuç belgesi, tercih formu ve yükseköğretim programı ve kontenjan kılavuzunun gönderilmesi.

19 Temmuz-2 Ağustos: Adayların tercih formlarını teslim etmeleri.

3-6 Ağustos: ÖSS tercih formlarının ÖSYM'ye ulaştırılması.

24 Ağustos: ÖSYS yerleştirme sonuçlarının adaylara duyurulması.

27 Ağustos-3 Eylül: ÖSYS sonuç belgelerinin adaylara posta ile gönderilmesi.

15-22 Eylül: Adayların 1999-2000 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırması.

15-20 Ekim : 1999 ÖSYS ek yerleştirme için adayların başvurması.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!