Lisa Ekdahl: Kalbimden söylüyorum

Güncelleme Tarihi:

Lisa Ekdahl: Kalbimden söylüyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 19:19

Yumuşak ve dingin sesi kadar canlı performanslarıyla da çok iyi eleştiriler alan İsveçli ozan şarkıcı Lisa Ekdahl, 23 Kasım’da İş Sanat’ta sahneye çıkacak. Ekdahl, “Kalbimden söylüyorum. İçimdekini paylaşıyorum sadece” diyor.

Haberin Devamı

Çocuksu, yumuşak ve dingin sesiyle İsveçli müzisyen Lisa Ekdahl, 1994 yılında bir gecede ‘Vem Vet?’ adlı şarkıyla memleketinde elde ettiği başarıyı kesintisiz devam ettiriyor. O günden bugüne 10 albüme imza atan vokalist, bu senenin başında yeni çıkardığı albümünden parçalarla 23 Kasım’da İstanbul’da İş Sanat’ta dinleyicilerle buluşuyor. ‘Nar alla vagar leder hem’, tamamen İsveççe parçalardan oluşan bir albüm. Konserde ayrıca folk müzik albümü ‘Look To Your Own Heart’tan da parçalar yer alıyor. “Güçlü bir sesim olsun isterdim ama elimde olanla yapabildiklerimi yapıyorum. Atmosfer yaratmak, onun içinde şarkı söylemek, yaratabilmek önemli benim için” diyen Ekdahl, Blossom Diarie ve Astrud Gilberto gibi cazın önemli kadın seslerine benzetiliyor çoğunlukla. Benzerliğin farkında ve de bundan gayet memnun. Sesi çok güçlü olmasa da gerçekten elindekiyle yapabildiklerini en iyi şekilde değerlendirdiği kesin.
Belki de bu yüzden şimdiye dek epey farklı müzik tarzlarına el attı. Caz, folk, pop, bossa nova... Farklı türlerde değişik yorumlarını dinlemek, yarattığı atmosferin içine girmek, başka bir dünyanın kapısını aralıyor. Kendi yazdığı eserleri ve yorumu da caz, folk, bossa nova ve hatta pop müziği bir arada harmanlıyor: “Bu durum tabii dinleyicileri uzaklaştırabiliyor bazen ama sanırım artık alıştılar. Bence kendim olabilmem, ilham alabilmem önemli...” 800 bin kopya satan kendi adıyla çıkan ilk albümünün ardından birçok ödül alan Lisa Ekdahl, kısa sürede tüm dünyada tanındı. Pop müzik tarzında iki albüm çıkardıktan sonra, tamamen caz standartlarından oluşan ‘When Did You Leave Heaven’ geldi 1998’de. 1999’da Peter Nordahl Trio ile küçük kulüplerde sahneye çıkan Ekdahl, bu grupla ‘Back To Earth’ albümünü çıkardı. “Küçük kulüplerde konserler verdiğimiz o günler, bir okul gibi oldu benim için” diyen müzisyen, daha sonra canlı performanslarıyla ilgili çok iyi eleştiriler aldı. 2000 yılında, ikinci kocasının bestelerini seslendirdiği ‘Lisa Ekdahl Sings Salvadore Poe’ adlı albümle yeni bir yön aldı müziğinde. Daha çok bossa nova tarzı parçalar seslendirdi. 2009’daki ‘Give Me That Slow Knowing Smile’ ve 2014’te folk müziğe yöneldiği ‘Look To Your Own Heart’, Ekdahl’in dikat çeken diğer iki albümü.
Lisa Ekdahl’in çocuksu olduğu kadar baştan çıkarıcı tarzı, sadeliğiyle izleyiciyi müziğinin daha da içine çekiyor. Kendi yazdığı parçalar da yorumladığı klasikler de incelikle işlenmiş, sağlam temellere oturuyor. “Kalbimden söylüyorum” diye açıklıyor bir canlı performansında izleyenlere, “İçimdekini paylaşıyorum sadece.”
Abba’dan Björk ve Ane Brun’a İskandinav ülkelerinden gelen müziğin gücüne, Lisa Ekdahl de İsveç’ten kendi rengini katıyor: “İsveç’te çok köklü bir halk müziği geleneğimiz var. Şarkıları kendin yazıp söylüyorsun, ozanlık geleneği... Bu geleneğin güçlü olduğu yerlerde, haliyle müzikler de biraz farklı olur. Aynen geçmişte hikâye anlatan ozanlar gibi biz de şimdinin hikâyesini anlatıyoruz.”

Lisa Ekdahl, 23 Kasım Perşembe saat 20.30’da İş Sanat’ta...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!