Libya anayasa için de Türkiye'yi örnek alacak

Güncelleme Tarihi:

Libya anayasa için de Türkiyeyi örnek alacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2011 11:14

Libya İçişleri Bakanı Fevzi Abdülali, “Yeni anayasamızı hazırlarken Türkiye ve Malezya gibi Müslüman ülkeleri model alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Abdülali, AA muhabirinin, Libya Ulusal Geçiş Hükümetinin yürüttüğü yeni anayasa çalışmaları, Muammer Kaddafi'nin öldürülmesi ve Seyfülislam Kaddafi'nin yargılanma süreci gibi konulardaki sorularını cevaplandırdı.

Türk halkına ve hükümetine geçiş sürecinde Libya'ya verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Abdülali, yeni yapılanma sürecinde ülkeyi demokratik bir yapıya kavuşturmak için çaba harcadıklarını belirtti.

Libya'nın, Muammer Kaddafi iktidarından önce krallıkla yönetildiği dönemde bile demokratik bir yapıya sahip olduğunu savunan İçişleri Bakanı Abdülali, şunları kaydetti:

“Yeni anayasamızı hazırlarken Türkiye ve Malezya gibi Müslüman ülkeleri model alacağız. Bu ülkeleri örnek alırken Libya'nın da kendine has özelliklerini dikkate alarak yeni bir anayasa oluşturacağız. Bu süreci Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlarla hem Libya'daki hem de Türkiye'deki görüşmelerimizde değerlendirdik.”

MUAMMER KADDAFİ'NİN ÖLÜMÜ

Fevzi Abdülali, Ekim ayında Sirte yakınlarında yakalandıktan sonra öldürülen Muammer Kaddafi'nin ölümünü de tartışmaya açtıklarını, bu konuda yürütülen çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kaddafi'nin, ABD veya başka ülkelerin gizli servislerince öldürdüğü yönünde iddiaların bulunduğunu hatırlatan Abdülali, bu konuda hiçbir ülkeyi sorumlu tutamayacaklarını ifade etti.

Konunun aydınlatılması için araştırmaların devam ettiğini anlatan Abdülali, Kaddafi'nin isyancılar tarafından yakalanıp, öldürüldüğünü düşündüklerini kaydetti.

SEYFÜLİSLAM'IN YARGILANMA SÜRECİ

Libya İçişleri Bakanı Fevzi Abdülali, Seyfülislam Kaddafi'nin Libya topraklarında ve Libya kurallarına göre yargılanacağını bildirdi.

“Hangi şehirde yargılanacağının önemi yok, Trablus da olabilir Bingazi de sonuç olarak Libya'da yargılanacak” diyen Abdülali, Seyfülislam'ın yargılanması için büyük bir mahkeme salonu hazırlandığını ve bu konuda yürütülen soruşturmanın dosya haline getirildiğini söyledi.

Seyfülislam Kaddafi'nin yakın bir tarihte yargılanmaya başlayacağına işaret eden Abdülali, “Seyfülislam birçok Libyalı'nın hayatına mal oldu. Buna rağmen yakalandıktan sonra ve tutuklu bulunduğu cezaevinde kendisine iyi davranılıyor. Onu yakalayan özgürlük savaşçıları bile kendisine şu ana kadar kötü muamelede bulunmadı, kötü bir söz söylemedi. Seyfülislam'ın sağlık durumu ve kaldığı hapishanenin koşulları gayet iyi. Her gün bir doktor tarafından sağlık kontrolünden geçiriliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Röportajın son bölümünde, yeniden yapılanma sürecindeki Libya'nın amaçlarına da değinen Fevzi Abdülali, ülkeyi insan haklarına saygılı ve medeni bir devlet olma yolunda ilerleterek, komşularıyla iyi geçinen, çevredeki yoksul ülkelere destek olan bir yönetim anlayışı içerisinde hareket edeceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!