Lavrov Suriyeli muhaliflerin silahlandırıldığını iddia etti

Güncelleme Tarihi:

Lavrov Suriyeli muhaliflerin silahlandırıldığını iddia etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2012 16:39

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de süregiden çatışmanın taraflarına şiddete ivedilikle son vermeleri çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Lavrov, bugün Rusya'nın başkenti Moskova'da Ürdünlü meslektaşı Nasır Cude ile görüştükten sonra basının karşısına geçti. Lavrov, “Rusya ve Ürdün, Suriye'de en önemli görevin, nereden gelirse gelsin şiddetin bir an önce Arap Birliği'nin Kasım 2011'de Rusya'nın da desteklediği inisiyatifi temelinde durdurulması gerektiğine inanmakta. Bu inisiyatif Rusya'nın geçen yıl sonunda Suriye ile ilgili BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu karar taslağının da temelini oluşturmuştu” diye konuştu.

Uluslararası topluluğun koordine edeceği kararları desteklemeye hazır olduklarını ifade eden Lavrov, “Suriye'de şimdi farklı olaylar cereyan etmekte.  Değişik kaynaklardan bilgi alıyoruz. Ülkedeki şiddeti sona erdirmek pek de kolay görünmüyor. Hükümete karşı savaşan silahlı gruplara silah sağlandığına dair gelen kesin bilgiler var. Başka raporlara göre de diğer ülkelerden Suriye'ye militanların sızdığı yönünde” dedi.

Suriye'deki bazı muhalif liderlerin silahlı harekatı desteklediğini belirten Lavrov, “İşte bu yüzden Suriye hükümetinin kentlerdeki ve diğer  yerleşim yerlerindeki askeri faaliyetlerini durdurması gerekiyor. Diğer tarafın da askeri eylemlerini durdurması gerektiğine inanıyoruz. Aksi halde taraflardan  biri ateşkes ilan ederken diğerinin de serbest bırakılmış bölgeleri ele geçirmesi gerçekçi bir yaklaşım olmaz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Lavrov, tüm bu konuları 10 Mart'ta Kahire'de Arap Birliği Dışişleri Bakanlarıyla yapacağı toplantıda detaylı bir şekilde ele almak istediğini  kaydederek, “Ürdünlü arkadaşlarımızın böyle bir diyaloğu desteklemesinden son derece memnunuz. Bunu önemsiyoruz. Suriye'deki sivil halka insani yardım konusuna gelince, hem Ürdün hem Rusya, BM Genel Sekreteri tarafından insani yardım  malzemesi ulaştırma misyonunun bir an önce başlatılmasını istemekte” diye konuştu.

ESAD'DAN PUTİN'E TEBRİK MESAJI

ÇİN DEVREDE
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde oylanan, Beşar Esad yönetimine yönelik yaptırım kararı Rusya ve Çin'in vetosuna takılmıştı.

Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasını dile getiriyor. Çin ise eski Suriye Büyükelçisi olan Li Huaşin'i yeniden bu ülkeye gönderdi. Esad yönetimiyle, politik bir çözüm arayışına giren Çin yönetimi, Suriye'yi desteklemeyi sürdürüyor.

MUHALİFLER SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR
Suriye ordusu, Humus'un Baba Amr mahallesinde muhaliflere yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Muhaliflerin eski kalesini ele geçiren Suriye ordusu, insani yardım ulaştırılmasına henüz izin vermedi. Kızılhaç ve Suriye Kızılayı'ndan yapılan açıklamalarda, Esad yönetiminden "yeşil ışık" beklenildiği hatırlatıldı.

Baba Amr'ı kaybeden muhalifler ise Suriye ordusuna yönelik "vur-kaç" saldırıları düzenliyor. Ülkenin doğusunda bulunan Deir El Zor'da bir petrol boru hattı, muhalifler tarafından patlatılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!