Kuzu. Çankaya için hukuk zorlanmamalı

Güncelleme Tarihi:

Kuzu. Çankaya için hukuk zorlanmamalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 12:30

AKP'li TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, cumhurbaşkanının nasıl seçileceğinin Anayasada belli olduğunu belirterek, buna aykırı olarak ortaya atılan görüşlerin “hukuku zorlayan yorumlar” olduğunu söyledi. Kuzu, “Hukuk bu kadar zorlanmamalıdır. Bu, hukuku patlatır, çatlatır” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili tartışmaları değerlendiren Kuzu, seçimin nasıl yapılacağıyla ilgili ortaya atılan bazı görüşlerin ”zorlama” olduğunu savundu.

Kuzu, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, ”Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda en az 367 milletvekilinin TBMM'de bulunması gerektiği”ne ilişkin sözleriyle ilgili olarak, 'Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yorum yapılamaz. Bu, hukuku patlatır, çatlatır” dedi.

Anayasada, TBMM'nin, üye tamsayısının en az üçte biriyle toplanacağı; karar yeter sayısının, üye tam sayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamayacağı hükmünün yer aldığını hatırlatan Kuzu, “Temel prensip, Meclisin 184 milletvekiliyle toplanacağı, 138 milletvekiliyle de karar alacağıdır” dedi.

Bunun dışında, Anayasa yapanın, bazı kararların zor alınması amacıyla karar nisabını (yeter sayı) zorlaştırdığına işaret eden Kuzu, Anayasa değişikliği, af yasaları, Meclis başkanı ve cumhurbaşkanı seçimi, Yüce Divana gönderilmenin bu tür kararlardan olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Başka ülkelerdeki durumu da incelediğini belirten Kuzu, “Bazı ülkelerde toplantı nisabı, Fransa ve İngiltere gibi bazı ülkelerde ise karar nisabı yok” dedi.

Anayasada, cumhurbaşkanının nasıl seçileceğinin belli olduğunu, bunun dışında zorlama yorumlar yapılamayacağını vurgulayan Kuzu, “Dünyanın hiçbir yerinde hukuku bu kadar zorlayıcı yorumlar yapılmıyor. Bunlar hep, 'Nasıl yapalım da Tayyip Bey'in önünü keselim' anlayışıdır” görüşünü ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!