Kut'ül Amare Zaferi kutlaması için Bağdat'tan geliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kutül Amare Zaferi kutlaması için Bağdattan geliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 15:42

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü kutlamalarına katılacak olan Iraklı aşiret liderleri Bağdat'tan Türkiye'ye hareket etti.

Haberin Devamı

Kut'ül Amare Savaşı'nda Osmanlı ordusunun yanında yer alan Iraklı El-Beyat, Beni Lam, Ez-Zubeydi, El-Bezzun, Es-Sadun ve El-Muntefik aşiretinin bugünkü liderleri, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğinin katkılarıyla kutlamalara katılmak üzere Bağdat'tan İstanbul'a yolcu edildi.

Kutül Amare Zaferi kutlaması için Bağdattan geliyorlar

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğinde AA muhabirine konuşan Beyat (Bayatlı) aşireti lideri Visam el-Beyati, "Atalarımız, Kut'ül Amare ve Şuaybe Savaşı'nda İngiliz güçlerine karşı Osmanlı ordusunun yanında yer aldı. Kut'ül Amare Zaferi, Müslüman topraklarının muhafaza ve müdafaa edilmesinde önemli mücadele sembollerinden biridir" dedi.

Irak-Türkiye ilişkilerine de değinen Beyati, şunları kaydetti:
"Irak halkı, Müslüman, komşu ve dost ülke Türkiye'ye karşı sevgi doludur. Türkiye'nin de Irak'a karşı olumlu yaklaşımı söz konusu ve bu Osmanlı zamanından beri bakidir. Türkiye, İslam tarihi, uygarlık ve bilim açısından gelişmiş ülke statüsünde yer alıyor. Türkiye, Ortadoğu bölgesinde güçlü irade ve karar sahibiyken, DAEŞ ile mücadelede de çok önemli rol üstleniyor."

"İngiliz zulmüne karşı Osmanlı'nın yanında yer aldık"

Irak'ın Basra kentindeki Bezzun Aşireti lideri İmad el-Bezzuni de Birinci Dünya Savaşı'nda Iraklı aşiretlerin Osmanlı'ya büyük destek verdiğini belirterek, "Kut'ül Amare ve Çanakkale Zaferleri'nde Iraklı aşiretlerin önemli rolü olmuştu. Kut'ül Amare Savaşı'nda Iraklı güney aşiretleri İngiliz zulmüne karşı Müslüman Osmanlı'nın yanında yer aldı. Iraklı aşiretler Osmanlı ordusuyla birlikte Kut'ül Amare'de İngilizlerin tüm yardım yollarını kesti ve böylece Osmanlı'nın muazzam başarısı elde edildi." diye konuştu.

Türkiye'nin günümüzde de bölgede önemli bir pozisyonu olduğunu söyleyen Şeyh Bezzuni, şöyle konuştu:
"Türkiye ile Irak özellikle ticaret alanında çok önemli mesafe katedebilir. Bu da Irak'ta istikrarın sağlanması ve işsizliğin ortadan kalkmasına büyük katkı sunar. Türkiye'ye ve Türk yetkililerine büyük saygı duyuyoruz ve ilişkilerin daha da güçlenmesini arzu ediyoruz. Bu ziyaretimiz sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililerle de bir araya gelerek iki ülke halkının çıkarına hizmet edecek dostluk ilişkilerimizi daha da pekiştireceğiz."

Birinci Dünya Savaşı'nda Irak'ta İngilizlere karşı mücadele eden Osmanlı ordusu, 29 Nisan 1916'da Kut'ül Amare'de son büyük zaferini kazanmıştı.
Zaferin 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla yarın İstanbul'da büyük bir tören düzenlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!