Kuşadası'nda 15 anıt ağaç tespit edildi

Güncelleme Tarihi:

Kuşadasında 15 anıt ağaç tespit edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2016 14:11

Kuşadası'nda 15 anıt ağaç tespit edildi

Haberin Devamı

Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), (DHA)- AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde yapılan ölçümlerde, yaşları 201 ile 1751 arasında değişen 15 anıt ağaç belirlendi.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) çabaları, Kuşadası Belediyesi'nin desteği ile bir yıl önce anıtsal niteliği olan ağaçların belirlenmesi için başlatılan çalışmada son aşamaya gelindi. Geçtiğimiz yıl EKODOSD bilim danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat ve Yrd. Doç. Dr. Beyza Şat Güngör'le birlikte yapılan çalışmalar sonucunda 15 ağacın anıtsallık kriterleri arazide ölçüldü. Bu ölçme ve tespitlerin değerlendirilmesi sonucunda söz konusu anıtsal nitelikteki ağaçların her birinin yaşı el yöntemleriyle ölçülerek belirlendi. Tespit edilen anıtsal nitelikteki ağaçların yaşlarına bakıldığında, zeytin ağaçlarının Roma dönemini, çınar ve meşelerin ise Bizans ve Osmanlıdan günümüze kadar geldiği, hasta ve bakımsız olmasına rağmen genetik özellikleri sayesinde hala yaşamını sürdürdükleri belirlendi.
EN KÜÇÜĞÜ 201, EN BÜYÜĞÜ 1751 YAŞINDA
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yapılan çalışmanın sonucu tespit edilen anıtsal ağaçlar hakkında şu bilgileri verdi:
"İçlerinde dört zeytin, bir tüylü meşe, bir saçlı meşe, bir dişbudak, iki doğu çınarı, bir Londra çınarı, üç menengiç, bir Anadolu kestanesi, bir karadutun bulunduğu ağaç türlerinin yaşları, en küçüğü 201 en büyüğü 1751 arasında değişiyor.En yaşlı olan zeytinin M.S. 265'lerde doğduğu, kentin içinde devasa boyutlardaki bir meşenin ise İstanbul'un Fethi'nden önce var olduğu düşünüldüğünde, günümüzde beton blokların arasında sıkışıp yaşamını hala sürdüren tarihin bu sessiz tanıklarının ne kadar önemli olduğu bilinmelidir. Kuşadası'nın yaşayan en önemli değerleri olan bu anıtsal ağaçların, daha uzun yaşayabilmeleri için gerekli bilimsel iyileştirmeler mutlaka yapılmalıdır" dedi.
'AĞAÇLAR TURİZME KAZANDIRILACAK'
Yapılan çalışmaların belyediyenin desteğiyle Türkçe ve İngilizce kitap haline getirileceğini belirten Sürücü, "Uluslararası turizm fuarlarında dağıtılmak üzere anıt ağaçlar, bitkiler ve sualtı canlılarından oluşan, Kuşadası'nın doğal zenginliklerini anlatan bir kitapçık da hazırlanacak. Ağaçların koruma altına alınarak, tanıtım ve bilgilendirme tabelaları dikilip, Kuşadası Kültür Rotaları Projesi'yle turizme de kazandırılması ve eğitim kurumlarındaki öğrencilere tanıtılarak tarihsel değeri olan bu ağaçlara duyarlılık sağlanmasını düşünüyoruz. Geçmiş dönemlerde bir envanter çalışması yapılmadığından hangi doğal değerlerimizi yitirdiğimiz bilmiyoruz. Bu doğal mirasların korunması, tanıtılması ve duyarlılık sağlanması açısından bugün yapılan çalışmalar çok önemlidir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!