Kuryeye standart geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kuryeye standart geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2017 14:29

Motosikletli kuryelik için meslek standardının hazırlanması amacıyla bir taslak oluşturulduğunu belirten Ankara Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, “Çalışma standartları ve mesleki belge zorunluluğu sayesinde artık isteyen herkes motokuryelik yapamayacak” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da sayıları 5 bini geçen ve trafikte de zaman zaman tartışmalara neden olan motosikletli kuryelere mesleki standart geliyor. Bu kapsamda 21-22 Mart tarihlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu’nda (MYK) Motosikletli Kuryelik meslek standardı hazırlama çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda, Başkent’teki motokuryeleri temsil eden Ankara Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, ortak bir taslak oluşturulduğunu, son düzenlemelerin ardından taslağın görüş almak için 12 Nisan’da ilgili kurum ve kuruluşlar ile üniversitelere gönderileceğini belirtti. Standartların ardından ikinci aşamanın mesleki belge zorunluluğu olacağını belirten Yılmaz, “Çalışma standartları ve mesleki belge zorunluluğu sayesinde artık isteyen herkes motokuryelik yapamayacak” dedi. Dernek Başkanı Mustafa Yılmaz çalışmanın ayrıntıları ile ilgili şunları söyledi: 

Haberin Devamı

30 DAKİKA TELAŞI BİTECEK

“Geç kalınmış bir çalışma. 2 günlük çalıştayda görüşlerimizi, önerilerimizi ilettik. Meslek standardı olarak taslak hazırlandı. İşveren açısından da kurye açısından da uyulması gereken standartlar geliyor. Örneğin 30 dakikada teslimat süresi artık kaldırılıyor. Yazlık ve kışlık kıyafetler ile diğer tüm ekipmanlar zorunlu olacak ve işveren karşılayacak. Karlı havada kurye işi kabul etmeyebilecek. Kuryelere teslimat harici özel işler çok yaptırılıyordu, artık bunları yaptıramayacaklar. Kurye de kendi sorumluluklarını yerine getirecek. Sabah motosikletin kontrolünden gün içinde teslim edeceği paketin teslimatına kadar tüm aşamalardan sorumlu olacak.

ÇÜRÜK ELMALARI AYIKLARIZ

Motorlu kuryenin kılık kıyafet standartları ve iş yükümlülüğü tanımlandıktan sonra bir diğer aşamada mesleki yeterlilik belgesi olacak. Aynı ehliyet gibi bir de sertifika zorunluluğu olacak. Artık isteyen herkes motokuryelik yapamayacak. Dernek olarak bize sınav yapma ve denetleme yetkisi verirlerse bunu da yerine getiririz. Standart ve belge zorunluluğunu olumlu karşılıyoruz. Kayıt dışı önlenirken imajımızı kötüleyen çürük elmaları da ayıklamış olacağız. Meslek belli bir kaliteye ulaşmış olacak. İşveren yarın gel hemen başla diyemeyecek. Çalışanları derneğe kayıtlı olacağı için sağlıklı bir sistem gelecek.”

Haberin Devamı

KURYENİN NİTELİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Motosikletli kuryelerin gün içinde her yere girip çıkabildiğine dikkat çeken dernek başkanı Mustafa Yılmaz, “Mesleğimiz gereği her yere paket götürüp girip çıkabiliyoruz. Meslek içinde çalışanların niteliği bu nedenle önemli. Çünkü olumsuz kullanmaya kalkanlar olabilir. Belgelendirme ve kayıt altına alma bu açıdan çok önemli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!