Atatürk Kültür Merkezi yıkılıyor

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Kültür Merkezi yıkılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2007 15:25

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, 22. dönem görüşmeleri tamamlanamadığı için kadük (hükümsüz) kalan İstanbul Atatürk Kültür Merkezinin (AKM) yıkılarak, yerine yenisinin yapılmasını öngören kanun tasarısını aynen benimsedi.

Haberin Devamı

Komisyon, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam  başkanlığında 23. dönemde yaptığı ilk toplantısında, “İstanbul 2010  Avrupa Kültür Başkenti” Hakkında Kanun Tasarısını görüştü.

Başkan Sağlam, görüşmelere geçmeden, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın,  komisyon başkanlığı görevine atanmasından dolayı tebriklerini içeren  mesajını okuttu.
       
TARTIŞMALAR YAŞANDI 
         
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul  Günay, bu tasarının kabul edilmesiyle, İstanbul'un ve Türkiye'nin  dünyaya tanıtılması konusunda mesafe alınmış olacağını söyledi.

Çalışmaların bir an önce başlaması için tasarının yasalaşması  gerektiğine işaret eden Günay, ülkedeki tarihi eserlere ve yapılara  büyük önem verdiklerini söyledi.

YENİ BİR AKM BİNASI YAPILACAK 

Tasarıya göre, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi”  kapsamında, İstanbul'u 2010 yılı “Avrupa Kültür Başkenti” olarak  hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak, yönetmek,  kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda  koordinasyonu sağlamak üzere, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti  Ajansı” kurulacak.

Atatürk Kültür Merkezi yıkılıyor

Haberin Devamı

İstanbul'da kurulacak “Avrupa Kültür Başkenti Ajansı”, özel hukuk  hükümlerine tabi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkili, tüzel  kişiliğe sahip olacak.
       
Beyoğlu ilçesinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi yıkılarak, yerine  İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, diğer belediye ve Hazine  arazilerinden oluşacak alanlar katılarak, yeni bir Atatürk Kültür  Merkezi binası yapılacak.

Yine İstanbul'un Eyüp ilçesindeki Rami Kışlası, İstanbul Kütüphanesi  olarak düzenlenecek.

Söz alan CHP'li İnce de “Bir söz vardır. 'Kapını açık bırakma ki,  komşunu hırsız yapmayasın.' Biz bu tasarıyı böyle geçirirsek komşumuzu  hırsız yapmış olacağız” dedi.

Muharrem İnce, AKM ile ilgili olarak Boğaziçi, İstanbul Teknik  Üniversitesi ve Marmara gibi üniversiteler dururken, Sakarya  Üniversitesi'ne rapor hazırlattırılmasını anlayamadığını ifade ederek,  “AKM'yi yıkmak istemenizin nedeni, Türkiye'nin ilk opera binasının  orada bulunması mıdır? Siz, bir anlamda hesaplaşma içinde misiniz?”  diye sordu.

Haberin Devamı

İnce, AKM'nin yerine yapılacak yeni yapının bazı bölümlerinin otopark  olarak kullanılacağı endişesi taşıdığını söyledi.

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, İnce'nin sözlerine  katıldığını belirterek, “Hesaplaşma yoksa, tespit edilecek başka bir  yere istediğiniz binayı yapabilirsiniz” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, AKM'nin yerine yapılacak yapının  alışveriş merkezi olacağı endişesi taşıdıklarını ifade ederek,  “Yapılacak yeni yapı rantı yüksek bir yapı mı olacaktır? Orada  alışveriş merkezi ve onun yanında bir kültür merkezi mi olacak yoksa?”  diyerek endişelerini dile getirdi.
       
“AKM, İSTANBUL'UN SİLUETİNE BİR ŞEY KATMIYOR”
       
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Komisyon Başkanvekili Necat Birinci,  CHP'li İnce'nin otopark örneği vermesini mizacından kaynaklandığını  bildirdi. Bunun üzerine İnce, “Siz benim mizacımı tartışamazsınız. Orasının  otopark olacağı endişesini taşıyorum” diyerek Birinci'ye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Birinci'nin, “Benim öyle bir derdim yok. 3 yıl önce arabam oldu”  demesi üzerine İnce, “O sizin ayıbınız” karşılığını verdi.

Necat Birinci'nin, “Bana öyle diyemezsiniz” sözleri üzerine, gerginlik  artınca Başkan Sağlam araya girerek, tartışmayı sona erdirdi.

AK Parti'li Birinci, AKM'nin, İstanbul'un siluetine bir şey katmadığını  belirterek, yerine Türk mimarisini ifade edecek bir yapı yapılmasının  daha doğru olacağını söyledi.
       
“YENİ GERGİNLİKLERE NEDEN OLABİLİR”
       
CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat da AKM'nin çeşitli nedenler öne  sürülerek yıkılmaya çalışılmasının yeni gerginliklere neden  olabileceğini kaydetti.

AK Parti Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı ise, AKM'nin yerine  yeni bina yapılmasının gerginliğe nasıl yol açabileceğini anlayamadığını  ifade etti.

Haberin Devamı

Bunda art niyet aranmamasını ve karşılıklı güven bunalımı yaşanmamasını  isteyen Dodurgalı, İnce'nin ses tonundan ve söylemlerinden rahatsız  olduğunu da belirtti.
       
KURUFASÜLYECİ YAPILMAK İSTENDİ”
       
Tekrar söz alan İnce, eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, eski  bakanlardan Mustafa Necati'nin evini, kurufasülyeci yapmak istediğini  öne sürerek, “Mustafa Necati sıradan birisi değildir, Latin harflerine  ilk geçen bakandır, bugünkü çağdaş eğitim kurumlarının temelini atan  kişidir” dedi.

Bunun üzerine Bakan Günay'ın, “sataşmadan” konuşmasını istemesi  üzerine İnce, “Burada bazı şeyleri söylemek zorundayım. Sarıyer,  Sultanbeyli'yi kim yağmaladı? diye sorarım” diye konuştu.

Haberin Devamı

İnce, AK Parti'li Birinci'nin, “Sözen yağmaladı” diye laf atmasına,  “Benim burada terbiyeli terbiyeli oturmamı beklemeyin” karşılığını  verdi.
     
    
“SLOGANCA YAPILMAMALI”
 

Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay, tarihi miraslara büyük önem  verdiğini dile getirdi.

Bakan olur olmaz, tarihi kentler toplantısına katıldığını anlatan Günay,  Ankara'daki ilk Meclis binasına 3 kez gittiğini ve mezbele durumundaki  bölgenin, tarihe uygun bir hale getirilmesi için çalışacaklarını  belirtti.

“Eski bir bakanın evinin, kurufasülyeci olarak kullanılma düşüncesinden  ben de hoşnut olmadım ancak mahkeme, tahsisi yönünde karar vermiş”  diyen Günay, tarihi eserlere sahip çıkmanın, sloganca yapılmamasını  istedi.

Günay, Amasya Tamimi'nin yapıldığı binanın, şanına yakışır şekilde,  yeniden inşa edileceğini ve açılışına komisyon üyelerini çağırdığını  vurgulayarak, Atatürk'ün 1919'da Samsun'a çıktığı tarihten sonra  izlediği güzergahta yer alan başta Sivas ve Erzurum kongrelerinin  yapıldığı binalar olmak üzere, bütün yerleri yeniden düzenleyeceklerini  bildirdi.

Atatürk'ün, Yalova'da yaptırdığı köşkü, bir ağacın dalının kesilmemesi  için yerini kaydırdığını anımsatan Günay, o bölgeye AK Parti'li belediye  başkanının da sahip çıktığını gördüğünü söyledi.

“BU BİR HESAPLAŞMA”

     
CHP'li İnce, “Mustafa Necati'nin evinin kurufasülyeci yapılmak  istenmesi gibi, AKM'nin yıkılmak istenmesi de sıradan bir olay değildir,  bu bir hesaplaşmadır” dedi.
Atatürk Kültür Merkezi yıkılıyor

Muharrem İnce, AKM'nin yerine yapılması planlanan binada Türk  motiflerinin yer alması düşüncesi ve Türk kültürünün hatırlanmasından  memnuniyet duyduğunu söyledi.

AK Parti'li Birinci ise, İnce'den “Türklüğün hatırlanmasına sevindim”  sözünden dolayı özür dilemesini istedi.

İnce'nin, eski bakan Mustafa Necati ile ilgili sözlerinin doğru  olmadığını ifade eden Birinci, Latin harflerine daha önceden geçildiğini  belirtti.
       
“FUAT KÖPRÜLÜ'NÜN EVİ, BUGÜN RANDEVUEVİ”
       
AK Parti'li Birinci, geçmişteki bazı kültür miraslarına sahip  çıkılmadığını ifade ederek, “Türklüğü ayakta tutan Fuat Köprülü'nün  evi, bugün 4-5. derecede gece kulübü ve randevuevi olarak duruyorsa,  bundan üzüntü duyarım” dedi.

Muharrem İnce de özür dilemeyeceğini söyledi.

Bunun üzerine İnce, Günay'a, “Orayı İmren Aykut yaptırdı” diye laf  attı.

İdeolojik ön yargılardan sıyrılınması gerektiğini vurgulayan Bakan  Günay, Mehmet Akif Ersoy'un Hacettepe Üniversitesi kampüsü içindeki  yerinin de yeniden düzenleneceğini belirtti.
       
“KAMU, TAHRİP ETMİŞ”
       
Geçmişte, bazı tarihi eserlere sahip çıkılmadığını ifade eden Günay,  bütün bu tarihi mekanlara sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi.

“Paris, Roma kaç uygarlığı temsil ediyor? Birkaç uygarlık mı?” diye  soran Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayır değil. İstanbul ise kaç bin yılı temsil ediyor? İstanbul böyle  bir yer ama gelin İstanbul'a ne surları ne tarihi eserleri ne de doğası  kalmış. Bir dönemi değil, bütün dönemleri kastediyorum. Hiç sakınmadan  ta 1930'lara gidiyorum. Şimdi rant kavgası var. Rant kavgası varken,  açgözlülük var. İstanbul'da kapitalizmin saldırısı var. Biz ise bir  takım yerlerimizi korumaya çalışıyoruz. Bütün bu rant kavgası yokken,  İstanbul yeşilken, mezarlıkken, mezrayken, çayır, çimenken Dolmabahçe  Sarayı'nın arkasına getirmiş stadyum yapılmış. Bu nasıl duyarsızlıktır.  İstanbul'un talanı, sadece kapitalizmin ürünü değil, ondan önceki  dönemdeki bilinçsizliğin de ürünü."
      
“ÇÖZEMEZSEM BIRAKIR GİDERİM”
       
Bakan Günay, İstanbul'daki tarihi mekanlara sahip çıkılmasını istedi.

CHP'li üyelerin eleştirilerine yönelik olarak Bakan Günay, “Ben hayatım  boyunca, şerefimle ayakta durmuş bir insanım. Birbirimize güvenelim. Bir  tek kuruşun yanlış kullanıldığı bilgisini getirirseniz, ben bunun  karşısına bütün hayatımı koyarak ya çözerim, çözemezsem bırakır  giderim” dedi.

AKM binası ve içindeki salonların, kötü durumda olduğunu ifade eden  Günay, “Tiyatro salonuna merdiven altından iniliyor. Sifon sesleri ile  tiyatro izleniliyor” diye konuştu.

CHP'nin eleştirisi karşısında Günay, “Nasıl ilk opera binası ile  hesaplaşma içinde olabiliriz” dedi.

Türkiye'nin kültür, sanat mekanı fakiri olduğunu ifade eden Günay, şöyle  konuştu:     “AKM'yi, İstanbul'da yerine koyacak bir şey olmadan yıkmam. AKM'nin  2010'a yetişmemesi ihtimalini görürsem, yıkmam. Ayazağa'da bir kompleks  var, gidin görün bir vahanın içinde bina çıkmış ortaya, duruyor. Çeşitli  kavgalar yüzünden inanılmaz bir yapı orada duruyor. Şimdi onu tamamlamak  birinci hedefim. Onu tamamlarız, İstanbul'a inanılmaz bir kongre ve  kültür merkezi getiririz, döneriz AKM'ye bakarız. Belki AKM'yi 2010'a  kadar da yıkmayız. Ama bu yetkiye ihtiyacımız var, bu yetkiyi bize verin. Rami'deki askeri kışla da mezbele halinde, bayramdan sonra duvarlarının  etrafındaki esnaf çekilecek, bröve çalışmalarına başlanacak. Kimse  alınmasın, Türkiye talan edilmiş, talan edilmemiş hor kullanılmış,  eziyet edilmiş. 20 milyon turist geliyormuş Türkiye'ye. Sadece Roma'ya  25 milyon turist geliyor.”

Daha sonra verilen bir önergeyle, komisyonda 22. Dönemde kabul edilen  “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” Hakkında Kanun tasarısı, tümü  üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra, maddelerine geçilmeden  benimsendi.
    
İTO VE İSO DA PARA AKTARACAK
       
Projeyle ilgili harcamalar, ulusal bir banka nezdinde açılan özel  hesaptan karşılanacak. Özel hesabın gelirleri; İstanbul İl Özel  İdaresinin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2008, 2009 ve 2010  bütçelerine her yıl bu amaçla konulacak ödenek ile İstanbul Ticaret  Odası ve İstanbul Sanayi Odası tarafından 2008, 2009 ve 2010 yıllarında  aktarılacak tutarlardan oluşacak.

Ayrıca yurt içi ve yurt dışından sağlanacak yardım ve bağışlar dışında,  sponsorluklarla, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” logo ve isim  hakkının kullanımından da gelir elde edilecek.

Mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, satım, kira ve her türlü  işlemlerde Devlet İhale Kanunu, Kamu İhale Kanunu ile Kamu Mali Yönetimi  ve Kontrol Kanunu hükümleri uygulanmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!