İmparatorların Tapınağı ayağa kaldırılıyor

Güncelleme Tarihi:

İmparatorların Tapınağı ayağa kaldırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 14:28

Yatağan'ın Eskihisar köyünde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki İmparatorlar Tapınağı, 3D yöntemiyle gün yüzüne çıkarılıyor.

Haberin Devamı

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki önemli yapıların ayağa kaldırılması için çalışma yürüttüklerini, her yıl önemli verilere ulaştıklarını söyledi.
İmparatorlar Tapınağı'nın bulunduğu alandaki çalışmaları 30 kişilik ekiple sürdürdüklerini anlatan Söğüt, kentte yürütülen kazı çalışmalarında Roma amamından tapınağa, Selçuklu camisinden Türk evine her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarını kaydetti.

- Her dönemden yapıları antik kentte bulmak mümkün;

Stratonikeia Antik Kenti'nde antik dönemden günümüze kadar Osmanlı, Roma, Bizans gibi farklı dönem eserleri ortaya çıkardıklarını dile getiren Söğüt, "Burada yaklaşık 2 bin 600 yıllık bir kutsal alan düzenlemesi olduğunu biliyorduk. Yapılan kazılarla burada Agustus Tapınağı inşa edildiğini, bunun kentteki tiyatroyla bağlantılı olduğunu, buradan da bir kutsal alana çıkıldığını tespit ettik" dedi.

Kazı çalışmaları yürütülen tapınağın günümüzden yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğunu ifade eden Söğüt, imparatorlara burada saygı duyulduğunu, onların adına düzenlemeler yapıldığının bilindiğini söyledi.Kazılar sırasında çıkan heykel tarzı eserlerin bir bölümünün müzelerde bulunduğunu, bu nedenle kentin en önemli ve en eski merkezlerinden birinin burası olduğuna dikkati çeken Söğüt, şöyle konuştu:

"Tapınağın içerisinde bazı heykeller bulunuyordu. Bu nedenle içeride ve çevresinde törenler düzenleniyordu. Yapılan törenler, bu alanın kutsal alan haline geldiğini gösteriyor. Antik dönemde yapılar çok ihtişamlı, çok gösterişli yapılıyordu. Gerçekten o dönemde insanlar artık bir daha yıkılmasın diye yapılar yapıyordu ama ne yazık ki o dönemde de ciddi depremler meydana gelmiş. 360 yıllarında kentte yaşanan depremde birçok yapının tahrip olduğunu belirledik. Bu depremden sonra kentteki birçok yapı bir daha ayağa kaldırılamamıştı." Söğüt, tapınakla ilgili kazı çalışmalarında yapıların ve sütunların depremde yıkıldığı şekliyle sağlam bulunduğunu belirterek, bunun sevindirici olduğunu dile getirdi.

- Tapınak, 3D yönetimiyle ayağa kaldırıldı

Çalışmalar tamamlanıp yapılar ayağa kaldırıldığında ziyaretçilerin kentin merkezinden tiyotroya yöneldiklerinde birçok yapı elemanını göreceğini anlatan Söğüt, şöyle devam etti: "Kentin birçok noktasında yaptığımız çalışmayı burada da uyguladık. 3D ile tapınağı ayağa kaldırdık. Ziyaretçiler kenti gezmeden önce 3D ile tapınağın ayağa kaldırılmış haliniz izliyor ve bilgi sahibi oluyor. Arkeologlar ve kazı ekibi olarak buralarda neler olduğunu, hangi yapıların çıkabileceğini algılayabiliyoruz ama ziyaretçiler Osmanlı dönemi yollarında yürürken tapınağın eski halini 3D ile gördüklerinde daha mutlu oluyor, yapıları daha iyi algılıyorlar. Bunun için her yıl kentin bir yapısını 3D ile ayağa kaldırıyoruz. Böyle olunca kente gelen ziyaretçiler bizim duyduğumuz heyecanın aynısını duyuyor."
Dünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer alan Stratonikeia Antik Kenti'nin, bünyesinde çok önemli yapıları barındırdığını vurgulayan Söğüt, "Esasında burada yapmak istediğimiz şey, yapıları 3D ile ayağa kaldırarak ziyaretçileri bilgi sahibi yapmak. Böylece insanların eserleri sevmesini, onları korumasını ve çevresindekilere anlatmasını sağlamak istiyoruz. Evrensel kültürel mirasımızın herkes tarafından sevilmesini, korunmasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.


"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!