Orson Welles'in ilk filmi ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Orson Wellesin ilk filmi ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2013 15:55

Orson Welles'in kaybolduğu düşünülen 1938 tarihli ilk filmi 'Too Much Johnson'ın bir kopyası İtalya'da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Welles'in 'Yurttaş Kane'den (Citizen Kane) bile önce çektiği ancak gösterime sokmadığı filminin, ABD'li yönetmenin Madrid'deki evinde 1970'de çıkan yangında yok olduğu sanılıyordu.

Geriye hiçbir nüshası kalmadığı ve tamamen yitirildiği düşünülen film, çekildiğinden 75 yıl sonra, İtalya'nın kuzeydoğusunda bir depoda bulundu.

Nasıl bulunduğu henüz bilinmeyen film George Eastman House'da restorasyona alındığında, durumunun iyi olduğu, on makaradan sadece birinin hasarlandığı görüldü.

İLK GÖSTERİM EKİM'DE

Filmin, Tony DelgrossoPaolo Cherchi Usai ve Tony Delgrosso tarafından üstlenilen restorasyon çalışmasının sonuçları 9 Ekim'de Pordenone sessiz film festivalinde kamuoyu ile paylaşılacak. Film bir hafta sonra da George Eastman House'da gösterilecek.

Haberin Devamı

Orson Wellesin ilk filmi ortaya çıktı

Welles, 'Too Much Johnson'ı çektiğinde henüz 23 yaşındaydı. O yaşlarda tiyatroda daha faal olan yönetmen, Shakespeare uyarlamalarıyla ses getiriyordu. Yine aynı dönemde Mercury Tiyatrosu için bir komedi hazırlayan Welles, oyunun giriş ve perde arasında gösterilmek üzere sinema ile tiyatro karışımı komik sahneler çekmek istiyordu. Bu program, 'Too Much Johnson'ın başlangıç fikriydi.

WELLES MONTAJDAN VAZGEÇTİ

New York'ta 1938 yazında çevrilen 'Too Much Johnson', Welles'in kariyeri için de belirleyici oldu. Paramount ile yaşadığı mali sorunlar ve çekim sırasında karşısına çıkan zorluklar montajı durdurmasına yol açtı.

Haberin Devamı

Filmin başrolündeki Joseph Cotten daha sonra Welles'in başka birçok filminde daha rol aldı. Cotten, Alfred Hitchcock'un bir filminde de oynadı.

Orson Wellesin ilk filmi ortaya çıktı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!