Türk edebiyatının acı kaybı

Güncelleme Tarihi:

Türk edebiyatının acı kaybı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2013 18:07

Özgün anlatım ve yazım tarzı ile tanınan 82 yaşındaki Yazar Leyla Erbil, lösemi nedeniyle bir süredir Balat Hastanesi’nde tedavi görüyordu. İki gündür uyutulan Leyla Erbil, dün saat 17.00 sıralarında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Balat Hastahanesi'nde yoğun bakımda uyutulan edebiyatçı, yazar Leyla Erbil hayata gözlerini yumdu.

Merhume'nin cenazesi pazartesi günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak olan öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirilerek, burada toprağa verilecek.

UZUN SÜREDİR TEDAVİ GÖRÜYORDU

Yazar, kış aylarından beri hastanede lösemi tedavisi görüyordu.

Erbil'in yakınları kimi zaman sosyal medya başta olmak üzere çeşitli iletişim kanallarını kullanarak kan arayışında da bulunmuştu.

Haberin Devamı

NOBEL İÇİN TÜRKİYE'DEN ADAY

Türkiye Yazarlar Sendikası'nın kurucularından olan Erbil, 2000- 2001 yılı Ankara Edebiyatçılar Derneği Onur Ödüllerini kabul etmiş, 2002 yılında ise PEN Yazarlar Derneği tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne ülkemizden ilk kadın yazar adayı olarak gösterilmişti.

Usta yazar, son olarak PEN 2013 Öykü Ödülü’ne layık görülmüştü.

CİNSELLİĞİ TOPLUMSAL VE PSİKOLOJİK BOYUTLARIYLA ELE ALDI

1950’den bu yana edebiyat dünyasının içinde yer alan Leylâ Erbil, çağdaş Türk edebiyatının en özgün yazarlarından biridir. Erbil, cesur ve yenilikçi yazarlık tavrıyla dikkat çekmiş ve yapıtlarında her zaman toplumsal ve siyasal sorunlara duyarlılık göstermiştir. Ayrıca Erbil, romanlarında ve öykülerinde yeni biçimler ve teknikler geliştirmiştir. Çağdaş Türk toplumunun toplumsal ve siyasal sorunlarını sıra dışı bir duyarlılıkla irdeleyen Erbil’in yapıtlarında cinselliğin özel bir yeri vardır. Erbil, yapıtlarında cinselliği toplumsal ve psikolojik boyutlarıyla ele alır.(...) Leylâ Erbil’in romanlarında cinsellik konusunun temel bir sorunsal olduğu, ısrarlı ve kendi içinde tutarlı bir şekilde ele alındığı dikkat çeker. Erbil, bütün romanlarında yarattığı karakterlerin geçmişleri, özellikle çocukluk dönemleri ve aile ilişkileri üzerinde durur. Geçmiş yaşantıların karakterlerin yetişkinlik dönemlerinde de etkili olduğu görülür. Leylâ Erbil, yetkin edebiyatçı tavrından taviz vermediği yenilikçi yapıtlarında cinselliğin yaşanışına ilişkin sorunları derinlemesine irdelemiştir. (*)

Haberin Devamı

ERBİL'İN ESERLERİ

HAYATINI EDEBİYATA ADADI

İstanbul’da 1931 yılında doğan Leyla Erbil, İstanbul Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü’nde eğitim gördü. Yazarlığa, Seçilmiş Hikayeler Dergisi’ne gönderdiği hikayelerle başladı. Giderek Dost, Yeni Ufuklar, Yeditepe, Ataç, Papirus, Yelken gibi edebiyat dergilerinde yazıları yayınlandı. Türkiye İşçi Partisi’nin Sanat ve Kültür Bürosu’nda görev aldı. 1970 yılında Türkiye Sanatçılar Birliği, 1974 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluşunda yer aldı.


Öykü
Hallaç (1961)
Gecede (1968)
Eski Sevgili (1977)

Roman
Tuhaf Bir Kadın (1971)
Karanlığın Günü (1985)
Mektup Aşkları (1988)
Cüce (2001)
Üç Başlı Ejderha (2005)
Kalan (2011)
Tuhaf Bir Erkek (2013)

Diğer eserleri
Tezer Özlü'den Leylâ Erbil'e Mektuplar (1995)
Düşler Öyküler (1997)
Zihin Kuşları (1998)

(*) Hülya DÜNDAR, Leyla Erbil'in Romanlarında Cinsellik Sorunsalı, Bilkent Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!