GeriSeyahat İki mağaralı oyuncak müzesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İki mağaralı oyuncak müzesi

İki mağaralı oyuncak müzesi

Zeugma ile dünya müzeleri arasına giren Gaziantep’in müzelerine çocukların ve oyuncaktan vazgeçmeyen büyüklerin çok seveceği Oyuncak Müzesi de eklendi.

3 katlı Gaziantep evi restore edilirken temelinde 2 katlı mağara ortaya çıkınca dünyanın çifte mağaralı ilk oyuncak müzesi kuruldu.

GAZİANTEP’in Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kentin kültür ve turizmde gelişmesine katkı sağlamak için 2 yıl önce şair ve koleksiyoner Sunay Akın’la temasa geçti. Sunay Akın, 2005 yılında İstanbul’da kurduğu Oyuncak Müzesi’nin bir benzerini Gaziantep’te kurması için ikna edildi. Akın, 2 yıl boyunca koleksiyonerlerle görüşüp oyuncakları toplarken, Başkan Güzelbey de müze için seçilen yıkılmaya yüz tutmuş tarihi bir Antep evini restore etti. Kentin en karakteristik tarihi sokaklarından Bey Mahallesi’ndeki 3 katlı binanın restorasyon çalışmaları sırasında ekip müthiş bir sürprizle karşılaştı.

1700 YAPIMI OYUNCAK VAR

Tarihi binanın altında 2 katlı bir mağara bulundu. Mağara, hızla Oyuncak Müzesi Projesi’ne dahil edildi. Sunay Akın’ın danışmanlığında toplanan oyuncaklar, tarihi Antep evine yerleştirildi. 1700 ile 1970 yılları arasındaki 591 el yapımı oyuncak Gaziantep Oyuncak Müzesi’nde şimdi minik ziyaretçilerini ve oyuncağa meraklı büyükleri ağırlıyor.

BİLGİ

Müzenin yanındaki diğer tarihi binaya Çocuk Sanat Merkezi yapıldı. Müzenin tam karşısına Atatürk Anı Müzesi yapılıyor. Gaziantep Etnoğrafya Müzesi de yine bu kampusun içinde yer alıyor. Bu kültürel kampus yaklaşık 4 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor.

Akın: Oyuncaklar krizden çıktı

Sunay Akın, oyuncakları nasıl topladığını anlattı: “Avrupa krizde olduğu için koleksiyonerlerden oyuncakları daha kolay alabildik. Bunları Gaziantep’te görebilmek bir mucize. Müze sıfırdan yapıldı, hepsi Gaziantep için toplandı. 15 Avrupa ülkesinin en seçkinleri geldi, inanamadılar.”

False