Ofluoğlu'na "Akademik" veda

Güncelleme Tarihi:

Ofluoğluna Akademik veda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2012 11:53

Beyoğlu Çiçek Pasajı'nda 1995'ten bu yana her cuma kurulan bir masa, geçtiğimiz hafta bir müdavimini kaybetti: Mücap Ofluoğlu. "Cuma Akademisi" ya da "Dem Akademisi" olarak bilinen grubun buluştuğu bu masanın diğer müdavimleri ise eski dostlarını unutmadı.

Haberin Devamı

Ofluoğlu'nun ölümünden sonraki ilk cuma buluşmasının başlıca konusu da tabii ki 92 yaşında hayata gözlerini yuman emektar tiyatrocuydu. Geleneksel buluşma noktaları Seviç Restaurant'ta bir araya gelen Akademililer, Ofluoğlu'nu yâd ederken kâh gülümsedi kâh hüzünlendi.

Akademi'nin Ofluoğlu'nun ardından en yaşlı üyesi olan, ünlü mimar ve gazeteci Aydın Boysan ise, "En doğrusu, aramızdan ayrılanları neşe ile anmaktır. Giden de kendisinin böyle anılmasını ister" dedi.

/images/100/0x0/55eb3288f018fbb8f8b1aa46

Ofluoğlu'nu "toprağı" olarak tanımlayan 91 yaşındaki Boysan, "Mücap, Oflu'dur. Ben de Fındıklılı'yım, eski adıyla Viçeli'yim. Bana hep 'Gençliğinin kıymetini bil' diye takılırdı. Sık sık hangimizin daha yaşlı olduğu konusunda atışırdık. Öbür dünyada da zıtlaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
MASADAN İLK KALKAN OLACAĞINI HİSSETTİ

Haberin Devamı

Akademi'nin diğer üyeleri yıllar içinde birçok dostlarının aralarından ayrıldığını belirterek, Ofluoğlu'nun son dönemde sık sık "Sıra kimde" diye sorarak bir anlamda masadan ebedi yolculuğa çıkacak ilk kişinin kendisi olacağını hissettiğini söyledi.
 
KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ

Akademililer, Ofluoğlu'ndan önce kaybettikleri arkadaşlarını da bir çırpıda sayıverdiler. Kimler yoktu ki o isimler arasında? Yazar ve eleştirmen Fethi Naci, edebiyatçı Salim Rıza Kırkpınar, karikatürist Ferruh Doğan, tarihçi ve yazar Atilla Özkırımlı, gazeteci-yazar Naim Tirali, "felsefeci" Selahattin Hilav, yazar Kemal Demirel, Atilla Ergür, İbrahim Yolyapan, Ziya Şav, Taner Dortunç... Belki de o an akıllarına gelmeyen daha birçok değerli isim...
 
Ofluoğlu da bu isimlerin sonuncusuydu. Dostlarının "tam bir İstanbul beyefendisi ve çok iyi bir insan" olarak tanımladığı usta sanatçı da diğer değerli aydınlar gibi Akademi'den 'yüksek onur'la mezun olarak hayata veda etti.
 
EŞİNİN ÖLÜMÜ ÇOK ETKİLEDİ

Akademi'deki dostları, eşi Filiz Ofluoğlu'nun Ocak 2010'daki vefatının ardından büyük bir çöküntü yaşayan Mücap Ofluoğlu'nun büyük yetenek ve birikimine dikkat çekerek, "Kendini tiyatroya feda etmiş bir insandı. Muhsin Ertuğrul'un ricası üzerine Fransa'dan döndü. Dünya çapında bir yıldız olacakken, Türkiye çapında bir yıldız olmayı tercih etti" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

17 yıldır Cuma toplantılarına ev sahipliği yapan Seviç Restaurant'ın sahibi Bayram Aydındoğan da saygın bir müşterisini yitirmenin üzüntüsünü yaşıyor. Aydındoğan, eşini kaybettikten sonra büyük bir boşluğa düşen Ofluoğlu'nun, o tarihten sonra hemen hemen her gün Seviç'e gelerek zaman geçirdiğini söyledi.

Ofluoğluna Akademik veda

Masadakiler (Soldan sağa): Tektaş Ağaoğlu, Semih Poroy, Aydın Boysan, Şahin Tekgündüz, Turhan Günay, Lale Kalpakçıoğlu, Cevat Çapan, Bener Dortunç, Besim Dalgıç, Metin Fındıkçı, Bilge Zobu, Mehmet İleri. Geçtiğimiz cuma günkü buluşmaya katılamamalarına karşın, Mustafa Alabora ve Tunç Başaran gibi isimler de Akademi'nin gediklilerinden.

Haberin Devamı

Ofluoğluna Akademik veda

Akademililer, Filiz Ofluoğlu'na Semih Poroy'un kaleminden çıkan bu karikatürle veda etmişti.

Ofluoğluna Akademik veda

Akademi toplantılarının geçmişi 1967 yılına dek uzanıyor. O dönem perşembe günleri Cağaloğlu'nda bir araya gelen grup, 1995'ten beri ise her Cuma Seviç Restaurant'ta toplanıyor.

Ofluoğluna Akademik veda

Ünlü aktör Şener Şen de zaman zaman Cuma Toplantıları'na katılanlardan.

cozbek@hurriyet.com.tr

Cengiz Özbek

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!