Orpheus Mozaiği ‘gönül rızasıyla’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Orpheus Mozaiği ‘gönül rızasıyla’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2012 23:24

Dallas Sanat Müzesi’ndeki Orpheus Mozaiği bugün geliyor. New York Times’ın haberine göre eserin iadesi çalıntı olduğu anlaşılınca gönüllü olarak yapıldı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yurtdışına kaçırılan ancak bakanlığın çalışmaları sonucu ‘yılbaşı sürprizi’ olarak ülkeye getireceği tarihi eserin M.Ö. 194 yılına ait ‘Orpheus Mozaiği’ olduğu Hürriyet’in ardından New York Times tarafından da doğrulandı. Ancak ABD’nin etkili gazetesi bugün Türkiye’ye varması beklenen 1,5 metrekarelik mozaiğin dönüş nedeni için Kültür Bakanlığı’ndan farklı bir senaryo dile getirdi.

Gazeteye göre, mozaiğin Türkiye’den çalışmış olduğunu öğrenen Dallas Sanat Müzesi, eseri Ankara’ya herhangi bir baskı görmeden ‘gönüllü olarak’ verme kararı aldı. Habere göre Orpheus Mozaiği’ni 1999’da Christie’s’te düzenlenen bir açık artırmada 85 bin dolara satın alan müze daha sonra eserin Türkiye’de bir arkeolojik sit alanından çalındığına dair güçlü kanıtlarla karşılaştı. Temasa geçilen Türk yetkililer de eserin çalındığını kanıtlayan fotoğraf ve belgeleri sundu ve böylece Orpheus’un dönüş süreci başladı.

Haberin Devamı

Pazartesi günü Dallas Müzesi yetkilileri tarafından Türk yetkililere teslim edilen mozaik, bugün Türkiye’ye varacak. Daha önce çıkan haberlerde Bakan Günay ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü’nün yoğun temasları sonrasında müze yönetiminin ikna edildiği ifade edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!