Çatalhöyük’ün kâşifi öldü

Güncelleme Tarihi:

Çatalhöyük’ün kâşifi öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2012 23:09

Anadolu’da neolitik kültürün ilk izlerini bulan, Çatalhöyük’ün ilk kazıcısı ünlü arkeolog James Mellaart (87), İngiltere’de hayata veda etti. Mellaart’ın cenaze töreni 13 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

ÇATALHÖYÜK keşfiyle 1960’lı yıllarda dünyanın en çok konuşulan arkeoloğu olan Mellaart’ın ‘Çatalhöyük: Anadolu’da Bir Neolitik Kent’ adlı kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan, 2003 yılında çıkmıştı. Ünlü bilim adamı, 1961-1963 yılları  arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya ve Arkeoloji Bölümü’nde, Anadolu ve yakındoğu arkeolojisi alanında dersler de vermişti. Çatalhöyük’ün geçen ay UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi Mellaart’ı çok mutlu etmişti.

‘Türkiye dostunu kaybetti’

Arkeoloji ve Sanat dergisinin sahibi, arkeolog Nezih Başgelen, Mellaart’ın ölüm haberini bizzat oğluyla konuşarak öğrendiğini belirterek şunları söyledi: “Anadolu neolitiğini, benzersiz kültür dönemini ilk fark eden bilim insanı olarak James Mellaart dünya çapında bir dönüşüm sağladı. Biz bugün onun sayesinde Göbeklitepe’yi (Şanlıurfa) anlayabiliyoruz. Türkiye gerçek bir dostunu kaybetti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!