GeriSeyahat 'Çingene Kızı bu kadar küçük mü?'
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
'Çingene Kızı bu kadar küçük mü?'

'Çingene Kızı bu kadar küçük mü?'

Gaziantep’te 55 milyon dolarlık yatırımla kurulan ve dünyanın en büyük mozaik müzesi unvanını kazanan Zeugma Mozaik Müzesi’ni açılışından bir gün sonra 3 binden fazla kişi ziyaret etti.

9 Eylül’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği Zeugma Mozaik Müzesi’ni ilk ziyaret gününde, bin 288 kişi 5 lira giriş ücreti ödeyerek gezdi. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü yaklaşık bin 800 kişinin de ücretsiz girdiği müzede ilk günkü ziyaretçi sayısı 3 binin üzerine çıktı.

Müze yetkilileri, bir günlük ziyaretçi sayısının 3 bini geçmesini ’rekor’ olarak değerlendirirken, yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin süreceğini, aylık ortalama 100 bin ziyaretçi beklediklerini belirtti.

30 bin metrekarelik kapalı alanda 7 bin 75 metrekarelik sergi salonlarında toplam bin 700 metrekare mozaiğin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi, bu haliyle dünyanın en büyük mozaik müzesi kabul edilen Tunus’taki Bardo Müzesi’ni geride bıraktı. Zeugma Mozaik Müzesi’nin bodrum katında MS.1’inci yüzyıla ait savaş tanrısı Mars heykeli, giriş katta Fırat kıyısındaki villalarda bulunan mozaikler yer alıyor. Kazılarda çıkarılan Poseidon ve Euphrates ikiz villaları, mozaikler, duvar resimleri, çeşmeler, sütunlar ve duvarlar orijinal pozisyonlarında ve kazıda ele geçtiği boyutları ile sergileniyor.

ÇİNGENE KIZI BU KADAR KÜÇÜK MÜ?

Ziyaretçilerin görevlilere ilk sordukları soru ise, gerek Gaziantep, gerekse Zeugma’nın simgesi olan Çingene Kızı Mozaiği. Müzenin ikinci katında bulunan ve özel bir bölümde sergilenen Çingene Kızı’nı ilk görenlerin tepkisi ise boyutunun beklediklerinden küçük olması. Hemen hemen tüm ziyaretçiler görevlilere, "Çingene Kızı bu kadar küçük mü?" diye soruyor.

Labirent şeklinde dizayn edilen odanın duvarında, kaçakçılar tarafından büyük oranda tahrip edilen Mainad mozaiği yer alıyor. Doğu Roma dönemi kilise mozaiklerinin yanı sıra MS. 6’ncı yüzyıla kadar devam eden mozaikler de Çingene Kızı ile aynı katta bulunuyor. Hareketli görünümdeki mozaikler de ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

Çingene Kızı bu kadar küçük mü
Â
Çingene Kızı bu kadar küçük mü

ÇALINTI MOZAİĞE YANSITMA FORMÜLÜ

Müzenin birçok bölümünde eski eser kaçakçıları ve define avcılarının mozaiklere verdiği zararın boyutları da vurgulanıyor. ’Dionysos’un Düğünü’ mozaiğinde olduğu gibi çalınan bölümün fotoğrafları, eksik olan kısma yansıtılarak parçalarının bugüne kadar bulunmadığına dikkat çekiliyor. 18 Temmuz’da ziyarete açılan Zeugma Mozaik Müzesi yerli ziyaretçilerin yanı sıra özellikle İtalyan, Fransız, Alman ve Japon turistler büyük ilgi görüyor.

RESTORASYONU TÃœRK EKÄ°PLER YAPTI

Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, 36 bin metrekarelik alana sahip müzede 5 konferans salonu, depo, arşiv, kütüphane, hatıra eşya satış reyonları, çocuk sanat atölyesi, otopark ve arkeolojik eserler ve restorasyon merkezi de bulunduğunu açıkladı.

Müzenin gerek ışıklandırma, gerekse güvenlik açısından dünya standartlarında bir teknolojiye sahip olduğunu kaydeden Efiloğlu şunları söyledi:

"Zeugma’daki kazılarda çıkarılarak müzeye kazandırılan mozaiklerin toplamı 2 bin 600 metrekareyi buldu. Şu anda restorasyonu tamamlanan bin 700 metrekarelik mozaik müzede sergileniyor. Diğerlerinin restorasyonu sürüyor. MS. 1’inci yüzyıldan 6’ncı yüzyıla kadar mozaik bulunan Roma dönemi mozaikleri tamamen Türk ekipler tarafından restore edildi ve kronolojik sıraya göre ve kazı alanındaki doğal haliyle sergileniyor. Zeugma Mozaik Müzesi, muhteşem bir eser olarak ortaya çıktı. Bu bölge ve Türkiye için çok önemli. Mozaikler bu bölgenin en önemli kültür varlığı. Gaziantep bölgenin bir mozaik merkezi haline geliyor."

False