'Amazon kadını' dünyaya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Amazon kadını dünyaya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 12:50

Güçlüdür amazon kadını
Elinde mızrağı
Hem atak, hem savunmacı
Ve attığı her adımda akılcı
Kadın aslında aynı kadın
Amazon kadını, Anadolu kadını...

Haberin Devamı

Yazdıkları bu şiirden yola çıkarak, geçmişte Karadeniz'de yaşayan güçlü Amazon kadınının ruhunu takılarda yansıtan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Takı Tasarımı Atölyesi öğretmenleri, ürünlerinin Amerika'da satışa çıkacak olmasının heyecanını yaşıyor.

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Takı Tasarımı Atölye Şefi Reyhan Doğan, bu takıların önce Samsun Valiliğinin isteği üzerine kentte yapılması düşünülen “Amazon parkı”nda hediyelik eşya reyonunda satışa sunulmak üzere hazırlandığını, daha sonra amazon kadınına ilişkin yaptıkları araştırmalar sonucu koleksiyonu geliştirdiklerini anlattı.

14 parçalık bir koleksiyon oluşturduklarını söyleyen Doğan, “Staja öğrenci verdiğimiz ve ustalarıyla bilgi alışverişinde bulunduğumuz bir kuyumcu firmanın vitrininde, oluşturduğumuz takı koleksiyonunu bir ay kadar sergiledik. Koleksiyon üretici firma tarafından beğenildi ve Amerika'daki ofislerinde satışa sunulmak üzere koleksiyonun tamamı satın alındı” dedi.

Haberin Devamı

Ürünleri gümüş olarak çalıştıklarını belirten Doğan, okulun bütçesini aşacağı için çok değerli taş kullanamadıklarını ama firmayla yaptıkları anlaşma sonucu koleksiyonun bazı kısımlarını 24 ayar altın ilavesiyle zenginleştirdiklerini ifade etti.

Amazon kadını dünyaya açılıyor
Amazon kadını dünyaya açılıyor

 Takıların tasarımını yapan öğretmen Figen Öztürk de Amerika'ya yollayacakları koleksiyonun çalışmasına geçen sene başladıklarını aktararak, “Bundan sonra sektörle eğitim kurumu arasında nasıl bir bağ olacak onu zamanla göreceğiz ama Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nün istediği şey gerçekleşti aslında. Eğitim kurumlarıyla sektörün bağlantısını sağlamış olduk” diye konuştu.

Figen Öztürk, yapılan anlaşma çerçevesinde takıların taşlarını firmanın mıhlayacağını, böylelikle koleksiyonun manevi değerinin yanında maddi değerinin de artmış olacağını dile getirdi.

Takıların Samsun'un tarihi değerlerinden birisini yansıttığına dikkati çeken Öztürk, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Amazonların Samsun'da yaşadığı düşünülüyor. Samsun valiliğinin bu işe giriş amacı da buydu aslında. Amazonları Türkiye'ye, dünyaya tanıtmak dolayısıyla da oraya turistik bir çekim sağlamak. Şimdi Türkiye'nin de ötesinde artık biz bunu Amerika'ya “Amazon takıları” ismiyle taşımış olacağız. Bunları değerli kılan aslında konusu. Amazon kadınlarını bir nevi geçmişten günümüze taşımak ve gündeme getirmek.”

Tasarımları yaparken önce altyapıyı oluşturmak için Amazon kadınları hakkında bilgi topladıklarını açıklayan Figen Öztürk, altyapı yeterince dolgunluğa ulaştıktan sonra tasarımların kendiliğinden oluştuğunu kaydetti.

Amazon kadınlarının savaşçı ruhlarını Anadolu kadınının gücüyle eşdeş gibi düşündüklerini belirten Öztürk, bu konuda yazdığı şiirin kendisi için ilham kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Beni tetikleyen şey de bu oldu. Bu çalışmalar, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Kuyumculuk Teknolojisi ve Takı Tasarım Atölyesinde gerçekleştirildi. Bir eğitim kurumu için oldukça başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. İmkansızlıklar karşısında sektörle işbirliği yapıp elimizden gelenin en iyisini tasarlamaya ve sunmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ankara'da iki şubesi bulunan ve geçen sene Amerika'da da bir şube açan Minyon Kuyumculuk'un kendilerini maddi anlamda desteklediklerini anlatan Öztürk, “Firma bu koleksiyonu Amerika'nın konseptine daha yakın bulduğu için oraya göndermeyi tercih etti” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!