GeriSeyahat Su altı cenneti: Saros Körfezi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Su altı cenneti: Saros Körfezi

Su altı cenneti: Saros Körfezi

300 türe yakın deniz canlısına ev sahipliği yapan ve kendi kendini temizleyebilen tek körfez olan Saros Körfezi sevdalılarını bekliyor.

İŞTE SU ALTI CENNETİ SAROZ KÖRFEZİ'NDEN FOTOĞRAFLAR

Tüm dünyanın gözü bu cennette yani Saroz Körfezi’nde… İçinde barındırdığı zengin canlı çeşitleriyle deniz biyologlarını,  sualtı sevdalılarını kendine hayran bırakan Saros Körfezi dünyada nadir görülen pek çok sualtı canlısına ev sahipliği yapıyor.

Bu nedenle Saros Körfezi geçtiğimiz günlerde koruma altına alındı. Körfez, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla doğal güzelliklerin, tarihi ve kültürel kaynakların, biyolojik çeşitliliğinin, sualtı, su üstü canlı ve cansız varlıkların korunmasına yönelik koruma kullanma esaslarının belirlenmesi, imar planlarının oluşturulması, revize edilmesi ve resen onaylanması konularında; Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı yetkili kılındı.

 

KENDİ KENDİNİ TEMİZLEYEBİLEN TEK DENİZ

 

Saros Körfezi, Ege Denizi'nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturan ve karmaşık girdaplar çizen akıntıların görülmesi nedeniyle dünyada kendi kendini temizleyebilen 3’üncü, Türkiye’de ise tek körfezi. Bu nedenle de son yıllarda denizlerimizdeki canlı türlerinde büyük oranda azalma olurken kendi kendini temizleyen Saros Körfezi, ekolojik gelişme yaşıyor.

 

Kızıldeniz'e özgü mercanların bile yaşam alanı bulduğu körfezde, 300 türe yakın deniz canlısının yaşıyor. 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapıyor. Körfez içinde barındırdığı zengin balık çeşitleri sebebiyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve tabii bir akvaryum olarak nitelendiriliyor.

Kızıldeniz'e özgü mercan oluşumlarının bile 15 metre derinlikte rastlanması deniz biyologlarını ve sualtı sevdalılarını hem de sualtı sevindiriyor. Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma savaş gemilerinin batıkları ve onların üzerinde yaşam sürdüren yüzlerce organizma ise görülmeye değer.

Dalış tutkunlarına da büyük malzemeler veren körfezde özellikle Çanakkale Boğazı’nın çıkışındaki Kaptan Franko, körfez açıklarındaki 27 metre derinliğiyle rahat bir dalış ortamı sağlıyor.

 

 

False