Bir rüya gerçekleşecek

Güncelleme Tarihi:

Bir rüya gerçekleşecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2010 11:44

Türkiye ve Ermenistan'dan 65 genç müzisyen, aralarında iki ülkenin bestecilerinin eserlerinin de olduğu bir repertuarı seslendirecekleri çok özel bir konser için bir araya geliyor. 65 Türk ve Ermeni gencini bir araya getiren Türkiye Ermenistan Gençlik Senfoni Orkestrası, 13 - 16 Temmuz arası İstanbul'da üç konser vermek için bir araya getirildi. Cem Mansur'la birlikte şefliği üstlenen Nvart Andreassian "Bu birliktelik rüya gibi geliyordu ama başardık" diyor.

Haberin Devamı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Anadolu Kültür ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşecek konserde, Beethoven ve Bizet'in yanı sıra Ulvi Cemal Erkin, Aram Haçaturyan ve Bedrich Smetana'nın yapıtları da seslendirilecek. Konserin solistleri ise Hande Küden ve Tigran Harutyunyan olacak. Konser İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin desteğiyle gerçekleşecek. İstanbul doğumlu orkestra şefi Nvart Andreassian'ın geçen yaz aklına koyduğu ortak bir orkestra yaratma fikri, şef Cem Mansur'un işbirliğiyle hayata geçirildi. Anadolu Kültür ve Boğaziçi Üniversitesi'nin desteklediği proje için Nvart Andreassian Ermenistan'daki seçmeleri yürütürken Türkiye'deki konservatuarlardan yapılan seçmeleri ise Cem Mansur üstlendi. Hepsi yüksek konservatuar kökenli yüzlerce müzisyeni dinleyen şefler, her birinin karakteristik özelliklerine, müzikalitelerine göre yaşları 18-23 arasında değişen 65 yetenekli Türk ve Ermeni müzisyeni seçerek Türkiye-Ermenistan Gençlik Senfoni Orkestrası'nı oluşturdu.

Haberin Devamı

5 Temmuz tarihinde İstanbul'da provalara başlayan Türkiye – Ermenistan Gençlik Senfoni Orkestrası, Büyükada ve Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde de adalılara ve öğrencilere özel ücretsiz konserler gerçekleştirecek. Türkiye-Ermenistan Gençlik Senfoni Orkestrası'nın İstanbul konserinden sonra sonbaharda Ermenistan'da da bir konser vermesi planlanıyor.

NVART ANDRESSIAN KİMDİR?

İstanbul'da doğan Nvart Andressian 40 yılı aşkın süredir devam eden profesyonel hayatı boyunca, müzik alanında orkestra şefi olarak her milletten kompozitör ve meslektaşının beğenisini kazandı. Fransız müziği yorumlama alanında uzmanlaşan Nvart Andressian Fransa'da, 20 yıl boyunca Fransız Çağdaş Müzik Topluluğu "Polychromie"nin şefliğini ve "Polychromie" Çağdaş Sanat Festivali'nin sanat yönetmenliğini üstlendi. Ulusal Lille Konservatuvarı'nda orkestra ve koro şefliği yapıp, bu alanda ders veren Andressian Ermenistan Devlet Operası ve Çin'de Tianjin Senfoni Orkestrası'nın Müzik Direktörlüğü'nü üstlendi. Andressian, 2005 yılından beri devamlı olarak Moskova Tchaïkovski Devlet Konservatuarı'nda ders veriyor.

Haberin Devamı

CEM MANSUR KİMDİR?

Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası kurucu şefi Cem Mansur müzik eğitimini Londra'da City University, Ricordi Şeflik Ödülünü aldığı Guildhall School of Music and Drama ve daha sonra Leonard Bernstein'ın öğrencisi olduğu Los Angeles Filarmoni Enstitüsü'nde aldı. 1981-89 arası İstanbul Devlet Operası şefliğini yapan Mansur, uluslararası üne sahip birçok solist ve orkestrayla konserler verdi; 1989-97 arasında Oxford Şehir Orkestrası Birinci Şefliği'ni yaptı. 1998 yılında, Akbank Oda Orkestrası Daimi Şefliğine getirildi. İngiltere'nin en eski ikinci korosu İpswich Choral Society'nin fahri başkanlığını da üstlenen Cem Mansur, 2007 ve 2008 yıllarında Güney Afrika'da, ırklararası bir gençlik orkestrası ve festivalini de yönetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!