Zeki Ökten'e veda

Güncelleme Tarihi:

Zeki Öktene veda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2009 11:39

Geçtiğimiz hafta kalp ameliyatı geçiren ve sonrasında yoğun bakıma alınarak hayatını kaybeden usta yönetmen Zeki Ökten son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

ZEKİ ÖKTEN'E VEDA

FOTOĞRAFLARLA ZEKİ ÖKTEN

ZEKİ ÖKTEN FİLMLERİ - FOTOGALERİ

Ünlü yönetmen için Beyoğlu Sineması'nda düzenlenen törenden sonra Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınacak ve Ökten Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek. Beyoğlu Sineması'nda düzenlenen törende sanatçının yakın dostları kürsüye çıkarak konuşma yaptı ve taziyelerini bildirdi.

Oldukça yorgun ve üzgün olduğu gözlenen Rutkay Aziz törende şunları söyledi;

‘Biz Zeki'siz ve kimsesiz kaldık’
 
"Ben yitip gitseydim, Zeki burada olsaydı büyük bir ihtimalle konuşmama, susma hakkını kullanırdı. Ama ben az da olsa konuşma hakkımı kullanacağım. Ne acıdır ki şu anda İstanbul'un bir başka köşesinde Ali Taygun da anılıyor. Yine ne kadar acıdır ki farkındaysanız İstanbul iki gündür sırılsıklam.
 
Bir ustaya sormuşlar; 'Senin için tatil nedir?' diye. O da demiş ki; 'Bizler zaten yaşamda tatile çıkmış izinli ölüleriz.' Zeki ve Ali bu izni kısa tuttular. Bu izin içinde barıştan emekten demokrasiden yana tutumlarını vurguladılar.  Biz Zeki'siz ve kimsesiz kaldık."

Haberin Devamı

"Ben bu ülkenin çocuklarına işkence edenlere selam vermem"

Ünlü yönetmenin uzun yıllar asistanlığını yapmış olan yönetmen Zeki Demirkubuz da konuşma yaptı;

Ben Zeki ağabeye 10 yıl asistanlık yaptım. On yıl sonra yönetmenliğe başladım ama kendimi hep onun asistanı gibi hissettim. Onun başka bir iki yanına değinecek bir şey anlatmak istiyorum. 25 sene önce karşılaşmıştık 80’lerin ortasında bir olağan şüpheli gibi karşısına çıkmıştım. Ben birini ararken tanışmıştık ve onun Zeki Ökten olduğunu bilmiyordum. Bana sohbet ederken “Sen içerden mi çıktın?” dedi. “Neden öyle düşündünüz?” dedim. “Sen içerden çıkan çocuklar gibi bakıyorsun” dedi. O gün yalnızlık içinde mahalle arkadaşlarımın benden kaçtığı bir dönemde onun bunu bana sormasıyla asistanlık değil de ağabey kardeşlik gibi ilişkimiz  başlamıştı.

“Ses” filmini çekmeye karar vermişti ve kimsenin sesini çıkartamadığı bir dönemdi. Gümüşlük’te filmi çekiyorduk. Bir gün akşam üstü kahvede otururken zamanın Milii Güvenlik Konseyi üyelerinden biri geldi ve bize selam verdi, Zeki ağabey başını çevirdi. O zamanlar insanlar bir onbaşının karşısında bile hazır ola geçiyordu. Biz endişelendik film için, Zeki ağabeye söyledik. “Ben bu ülkenin çocuklarına işkence edenlere selam vermem” dedi. Film sonra yarıda kesildi zaten. Zar zor izin alınabildi daha sonra. Sosyalistti. İyi insan olunmadan iyi Beşiktaşlı olunmaz sözünün tam karşılığı bir adamdı. Hayatta tanıdığım en sağlam, son iki günde gördüğüm dirayetiyle hiç aklımdan çıkmayan Güler ablaya güç diliyorum.

Haberin Devamı

"Sinemasına çok güzel yansıttı"

Törende konuşma yapan Umur Bugay da şunları söyledi; "Burada dikkat ediyorum resmi çevrelerden kimse yok. Olmaması daha iyi çünkü şimdi o en yüksek rütbede bizleri temsil ediyor. Hayata baktı çok güzel baktı ve bana hep şunu söyledi "bazı insanlar insanların gözüne bakmadan konuşuyor. bunlar sahtekar dedi." O bunu çok güzel görmüş sinemacılığında da bunu çok güzel yansıttı."

‘Zeki ağabey hüzünlü bir coşku gibiydi’

Aytaç Arman;

"Zeki ağabey hakkında fazla bir şey söylemek gerekmiyor diye düşünüyorum. Duruşuyla, yaptıklarıyla kendisini zaten anlattı. Gerek insan olarak gerek sanatçı olarak. Üç sette birlikte olduk. Çok şeyler öğrendiğimi düşünüyorum. Kendimi de şanslı addediyorum. Zeki ağabey hüzünlü bir coşku gibiydi. Coşkuyla  hüznü harmanlayıp sanat yapan ve kendi yolculuğunu da bu harmanlanmış hüzün ve coşkuyla sürdürmüş tüm tanıyanların anlattığı bir Zeki Ökten söz konusuydu. Ve yani kendimden bir parça kaybetmiş gibi hissediyorum. Hepimizin başı sağolsun.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!