'Kültür Girişimi' bildirisi

Güncelleme Tarihi:

Kültür Girişimi bildirisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Şakir Eczacıbaşı'nın öncülüğünde kurulan Kültür Girişimi'nin kurucuları şu isimlerden oluşuyor: İsmail Cem, Ufuk Esin, Nilüfer Göle, Bozkurt Güvenç, Talat Halman, Hüsrev Hatemi, Doğan Hızlan, Ekmeleddin İhsanoğlu, Emre Kongar, Ionna Kuçuradi, Metin Sözen, Hıfzı Topuz, Stefanos Yerasimos ve Tahsin Yücel.

Türkiye'de daha çağdaş bir kültür ortamının oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla başlatılan Kültür Girişimi, amaçlarını belirleyen bir bildiri yayınladı.

Türkiye'nin, coğrafi ve tarihi zenginlik açısından eşi bulunmayan bir ülke olduğuna değinilen bildiride, bu mirasa sahip çıkılması gerektiği belirtiliyor. Tüm bu özelliklerin, Türkiye'de demokrasinin gelişmesi ve uluslararası alanda etkin olabilmesi için birikim sağladığı da vurgulanan bildiri şöyle devam ediyor:

21. yüzyıl ‘‘çok kültürlü toplumlar''a geçiş çağıdır. Bugün tüm dünyada karşılaşılan çeşitli kültürlerin birlikte, barış içinde yaşaması gelecekte de büyük bir sorun olacaktır. Bu sorunu çözebilen toplumlar ekonomik ve siyasal alanda öne geçebileceklerdir.

Kültürün birleştirici gücü ona gereken önem verildiğinde toplumun ortak yaşam alanı, diyalog, anlayış ve kimlik odağı olmakta başka alanlarda çatışan inanların bile ortak hedefler etrafında elele vermelerini sağlamaktadır.

Türkiye'nin kültür zenginliğinden, her alanda geliştirici güce dönüşebilecek bu niteliğinden, yeteri kadar yararlanıldığı söylenemez. Türkiye gündeminin başında yeralması gereken kültür konusu arkalara itilmiş, plansız rastlantısal ve yeteriz uygulamalara bırakılmıştır.

Ülkeyi yöneten ve yönlendiren anlayışlar Türkiye'nin kültür birikiminin tümüne değil bunlardan ancak bazılarına sahip çıkmıştır.

Yapılması gereken, kültürü, bazen denendiği gibi bir çatışma odağına dönüştürmekten çıkarıp, özellike birleştirici gücünden yararlanmak, ekonomiye, siyasal yaşama ve dış ilişkilere de büyük katkılarda bulunacak biçimde yaygınlaştırmaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!