Küçük yelkenci gemi kazası için tespit istedi

Güncelleme Tarihi:

Küçük yelkenci gemi kazası için tespit istedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 13:45

Küçük yelkenci gemi kazası için tespit istedi

Haberin Devamı

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde altı ay önce meydana gelen gemi kazasında sızan yakıt nedeniyle, denizin, doğanın, canlıların, Çeşme'de yaşayanların, turizmin zarar gördüğünü belirten 12 yaşındaki yelken sporcusu Levent Can Özer, avukatları aracılığıyla bunun tespitinin halk salığı uzmanları tarafından yapılması için mahkemeye başvurdu.

Geçen 18 Aralık'ta, Panama bandıralı Lady Tuna adlı gemi, Çeşme açıklarında karaya oturdu. Ildırı kıyılarındaki orkinos çiftliğinden balık toplayan nakliye gemisinden sızan 50 ton yakıt, turizm cenneti ilçenin denizini ve kıyıları kirletti. Çevreci avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Ahu Tahmilci, 12 yaşındaki müvekkilleri yelken sporcusu Levent Can Özer adına, gemi kazasının Çeşme-Ildırı-Gerence Körfezi ve çevresinde yaşayanlar üzerinde oluşturduğu ve bundan sonra oluşabilecek olumsuz sağlık etkilerinin kesin boyutlarının, halk salığı uzmanlarından oluşmuş bir bilirkişi heyeti ile delil tespitinin yapılmasını talep etti.

Üç avukat, tespit isteyen Levent Can Özer'in yelken sporu yaptığını, yelken milli takımına seçilmek için önemli bir aşama olan, Çeşme-Ilıca Körfezi'nde 16-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Yelken Federasyonu Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası yarışmalarına katılmak istediğini, denizdeki kirlilikten şüphelenerek, parkurun değiştirilmesi için Türkiye Yelken Federasyonu'na buşvuduğunu belirtti. Ancak bu başvurusundan bir sonuç alamadığı için, yarışlara katılamadığını dile getirdi.

Avukatlalar mahkemeye verdikleri dava dilekçesinde, "Tespit isteyen ülkemizde yelken sporu için büyük önem taşıyan ve yelken milli takımına seçilmek için önemli bir aşama olan bu yarışmalara katılamayarak, yelken sporu açısından kariyerinde geriye düşmüş ve yelken milli takımına seçilme konusunda önemli bir şansını kaybetmiştir. Tespit isteyenin, 'yelken sporu sevgisi', 'yelken sporundaki geleceği' ile 'denize girerse sağlığı açısından karşılaşabileceği sorunlar' arasındaki yaşadığı yoğun çelişki, tedirginlik, endişenin de altını çizmek gerekir. Açıklanan çerçevede, yaşanan bu gemi kazası nedeniyle, tespit isteyenin zarar gördüğü açıktır. Tespit isteyenin gördüğü zararlar açısından başvuracağı hukuksal yollara esas olmak üzere bu delil tespiti başvurusu yapılmaktadır. Türk hukukunda da Anayasa'nın 56. Maddesi, devletle birlikte vatandaşlara da 'çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek 'ödevini ve görevini yüklemektedir. Çevre Yasası'nın 30. maddesi de, herkese çevre kirlilikleri ile ilgili başvuru hakkı tanımaktadır. Daha önce yaptığımız delil tespiti başvurusu sonucunda, mahkemenizin 2017/1 değişik iş sayılı dosyasında düzenlenen bilirkişi raporu ile, kaza sonucunda geç ve yetersiz müdahalelerle, içinde Ilıca Körfezi'nin de bulunduğu bir bölgenin öncelikle kirlendiği, temizlik çalışmalarının geç başlaması, eksik ve yetersiz teknoloji uygulanmasından dolayı ekosistemin tüm unsurlarında telafi edilemeyecek zararlar meydana geldiği, etkilerinin önümüzdeki onlarca yıl devam edeceği ve meydana gelen gemi kazası sonucunda, denize sızan yakıt nedeniyle, denize, doğaya, canlılara, yöreye, Çeşme'de yaşayan insanlara, turizme, Çeşme ve yöre ekonomisine, Çeşme Ilıca'da taşınmazı olan tespit isteyene ağır zararlar verdiği ortadadır" dedi.

Avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Ahu Tahmilci, asliye hukuk mahkemesine verdikleri dava dilekçesinde, olay mahallinde  keşif ve bilirkişi incelemesinin yapılmasını istediklerini de belirtti.

Bahri KARATAŞ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!