Küçük Bekir ölümü yendi

Güncelleme Tarihi:

Küçük Bekir ölümü yendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2010 13:34

Türkiye'nin böbrek nakli olan kilosu en düşük hastası olarak literatüre geçen 21 aylık Bekir Özbay, taburcu olacak.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla, babaannesinin böbreği nakledilen ve Türkiye'nin böbrek nakli olan kilosu en düşük hastası olarak literatüre geçen 21 aylık Bekir Özbay, taburcu olacağı günü bekliyor. Doktorların, yaşaması konusunda çok az ihtimal verdiği küçük Bekir'in annesi Emine Özbay ise, kendisiyle aynı kaderi paylaşan anne ve babalara, “Doktorlar 'Çocuğunuz ölecek' dese bile sakın peşini bırakmayın” tavsiyesinde bulunuyor.

Denizli'de yaşayan Emine ve Mustafa Özbay çiftinin ilk ve tek çocukları olan 21 aylık Bekir, küçük yaşında adını tıp literatürüne yazdırdı. Henüz 1,5 aylıkken bir çeşit böbrek yetmezliği rahatsızlığı olan konjenital nefrotik sendrom teşhisi konulan ve doktorların yaşaması için çok az ümit verdiği Bekir, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla hayata dönerken, aynı zamanda Türkiye'nin böbrek nakli olan kilosu en düşük hastası oldu.

Küçük Bekir'e babaannesi Dudu Özbay'ın böbreğini nakleden Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Alihan Gürkan, 8 kilogram ağırlığındaki Bekir'in Türkiye'nin en küçük vücut ağırlığına sahip alıcısı olduğunu bildirdi. Operasyonun üzerinden yaklaşık bir hafta geçtiğini ve Bekir'in sağlık durumunun iyiye gittiğini anlatan Doç. Dr. Gürkan, böbrek fonksiyonları yerinde olan çocuğu önümüzdeki günlerde taburcu etmeyi düşündüklerini kaydetti.

Bekir'in tek sorununun “konforsuzluğu” olduğunu belirten Alihan Gürkan, “Çünkü 8 kilogramlık bu çocuğun karnına 200 gramlık bir organı sığdırdık. Bu operasyon, ekspertiz gerektiriyor. Bu operasyonu yapabilecek sıkı bir ekibinizin olması lazım. Bütün bunlar da Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde var” dedi.

GENÇ ANNENİN MÜCADELESİ

21 yaşındaki anne Emine Özbay, her geçen gün durumu iyiye giden çocuğunun başından bir an olsun ayrılmıyor. Henüz 1,5 aylıkken sağlık sorunları baş gösteren ve doktorların yaşaması için çok az ümit verdiği oğlunu hayata tutunmasını temin edebilmek için mücadele veren anne, büyük üzüntüler yaşadığını, böbrek naklinin ardından oğlunun durumunun iyiye gittiğini gördükçe de mutlu olduğunu dile getirdi.

Bekir'in ilk ve tek çocukları olduğunu belirten Emine Özbay, teşhisi konulduktan sonra doktorların kendisine, “Oğlunuz ölebilir” dediğini belirterek, “Onları duyduğum halde Allah'a sonsuz güvendim. 'Çocuğum yaşayacak' dedim” diye konuştu. Doktorların tavsiyesine uyduğunu, teşhisin ardından yapılması gerekenleri harfiyen takip ettiğini ifade eden Emine Özbay, kendisi gibi doktorların yaşama ümidi vermediği çocukların anne ve babalarına da “inatçı olmaları” çağrısında bulundu.

Özbay, “Bütün anne babalara sesleniyorum: Doktorlar 'Çocuğunuz ölecek' dese bile sakın peşini bırakmayın, evladınız için her şeyi yapın” diye konuştu. Çocuğunun büyüyüp oyunlar oynamaya başlayacağı günleri beklediğini vurgulayan Emine Özbay, oğlunun gelecekte doktor olmasını ve kendisi gibi ölümcül hastalıkları olan çocuk ve yetişkinlerin hayatlarını kurtarmasını istediğini anlattı.

İŞSİZ BABA YARDIM İSTİYOR

22 yaşındaki baba Mustafa Özbay da, oğlu dünyaya geldiğinde ve hastalık teşhisi konulduğunda askerde olduğunu anlattı. Döndükten sonra hayatlarının hastanelerde geçtiğini, daha sonra da Antalya'ya geldiklerini belirten Özbay, annesinin böbreğiyle hayata dönen Bekir'in bir an önce iyileşmesini diledi.

Denizli'de yaşarken bir mermer fabrikasında sigortalı çalıştığını ancak Antalya'ya gelince bu işten ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Mustafa Özbay, “Şimdi işim yok. Ekonomik olarak zor günler yaşıyoruz. Mermer fabrikasında işçi olarak çalışıyordum. Burada da iş bularak çalışmak istiyorum. İş bulmam konusunda bana yardımcı olacak birileri olursa, çocuğuma daha iyi bakabileceğim” diye konuştu.

Torununa böbreğini veren ve hayata dönmesini sağlayan babaanne Dudu Özbay da, Bekir'in tek erkek torunu olduğunu, torununa böbreğini “seve seve verdiğini” ifade etti. Dudu Özbay, “Böbreğimi vermem için hiç kimse zorlamadı. Yeter ki torunum sağlığına kavuşsun diye düşündüm” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!