Krediler düşsün piyasalar açılsın

Güncelleme Tarihi:

Krediler düşsün piyasalar açılsın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 00:00

Barış Aydın, “Bir an evvel sektörel canlanmayı sağlamalıyız ancak bankaların iyi niyet çalışması başlattığını söylemek zor” dedi.

Haberin Devamı

GAYRİMENKUL sektöründe yaşanan sıkıntıları aşmak için bankaların bu dönemde özel bir uygulamayı yaşama geçirmesi gerektiğini belirten Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkan Yardımcısı Barış Aydın, global krizden ciddi şekilde etkilenen gayrimenkul sektörünün yeniden canlanması için bankaların da katkıda bulunmasını istedi.
Aşağı çekilmeli
Bankaların mevcut konut kredilerini yeniden düzenlemesini isteyen Aydın, “Bankalar, 12 aylık bir konut kredisi için 0.49 faiz oranı ile 1.19 faiz oranı arasında kredi kullandırıyor. Sektörün toparlanması için bu rakamların daha aşağıya çekilmesi lazım” dedi. Gayrimenkul sektörünün, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonominin lokomotifi olduğunu kaydeden Aydın, “Bir an evvel sektörel canlanmayı sağlamalıyız. Bu konuda alınan tedbirler canlanmayı biraz olsun belli bir noktaya getirdi. Ancak bankaların bu konuda bir iyi niyet çalışması başlattığını söylemek zor” diye konuştu. Aydın, bankaların kendi aralarında bile konut kredi faizleri arasında önemli farklar olduğunu belirterek, şunları söyledi:
Önemli bir darbe vuruyor
“Bugün bankalar, 12 aylık bir konut kredisi için 0.49 faiz oranı ile 1.19 faizi oranı arasında kredi kullandırıyor. 100 bin TL’lik bir kredide bile bunun aylık farkı 700 TL’yi buluyor. Vatandaş bu kredi oranlarına güvenemiyor ve ödeyemiyor. Bu da gayrimenkul satışlarına önemli bir darbe vuruyor. Bankalar gerekli düzenlemeleri bir an evvel gerçekleştirmeli. Özellikle devlet bankaları bu konuda öncelik etmeli. Mevcut kredi oranlarını düzenlemeli. Sektörün toparlanması için bu rakamların daha aşağıya çekilmesi lazım. Bunun yapılırsa sektörde büyük bir canlanma olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!