Köy romanı öksüz

Güncelleme Tarihi:

Köy romanı öksüz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Köy sorunlarını Türk edebiyatına taşıyan ünlü yazar Fakir Baykurt, 70 yaşında yaşama veda etti. Essen Kliniği'nde pankreas kanseri tedavisi gören Baykurt, Türkiye'ye getirilecek ve yarın Zincirlikuyu'da toprağa verilecek.

Türk edebiyatında ‘‘köy romanı’’ akımının en önemli yazarlarından olan Fakir Baykurt, 6 Eylül'den beri tedavi gördüğü Essen Üniversitesi Kliniği'nde yaşama veda etti. 70 yaşında aramızdan ayrılan Baykurt, okurlarını yasa boğdu.

Essen Üniversitesi Kliniği'nde bir süredir tedavi gören yazar Fakir Baykurt, dün sabah saat 04.00'te son nefesini verdi. 70 yaşındaki Baykurt, pankreas kanserine yenildi. Yazar, bugün Duisburg'da yapılacak törenden sonra İstanbul'a götürülecek. Baykurt, yarın da İstanbul Zincirlikuyu mezarlığına toprağa verilecek.

Baykurt için bugün 1977 yılından beri yaşadığı Duisburg'un Wedau semtindeki Wald Friedhof mezarlığında bir tören düzenlenecek. Tören saat 11.30'da başlayacak. Saat 15.00'de de Duisburg Merkez İstasyonu yakınlarındaki Gertrud-Baeumer-Berufskolleg Schule'de bir toplantı yapılacak. Yazar, saat 15.55'te Düsseldorf'dan THY ucağıyla İstanbul'a götürülecek. Yarın da İstanbul'da yapılacak törenden sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'da toprağa verilecek.

Yakalandığı amansız hastalık nedeniyle son günlerini çoğunlukla komada geçiren Baykurt, zaman zaman kendine geldiğinde başucundan ayrılmayan kızları, eşi ve oğluna Türkiye'ye olan sevgisi ve özlemini anlatıp okuma günlerine katılamadığı için de okurlarından özür diliyordu. Kızı Işık, Baykurt'un, okuma günlerine katılamadığı için özellikle çocuklardan özür dilediğini söyledi.

FAKİR'İ SEVİNDİREN HABER

Fakir Baykurt, hasta yatağında Hürriyet'te çıkan bir habere çok sevindi. Hürriyet'teki haberde Fakir Baykurt'un köyü Akçaköy'e yaptırdığı kütüphaneye bir öğretmen atandığı belirtiliyordu. Ünlü yazarın en son sevinci, bu atama haberi oldu. Burdur Valisi Necati Develioğlu, telefon ederek bakanlığa bir memur kadrosu için yazı gönderdiğini, şu anda da geçici olarak bir öğretmen görevlendirdiğini bildirdi.

Unutulmaz eserleri

İlk yapıtı Çilli'den (1955) başlayarak Efendilik Savaşı (1959), Cüce Muhammet (1964), Anadolu Garajı (1970), İçerdeki Oğul (1974) gibi kitaplarında topladığı öykülerinde kesitleri değil, geniş açılımları; bir anın olayını değil, geniş dönemleri işledi.

Yılanların Öcü (1959), Irazcanın Dirliği (1961), Onuncu Köy (1961), Tırpan (1970) gibi romanlarında köylü yaşayışını ele aldı, köylünün bilincinde ve bilinçaltındaki istekleri, tepkileri çelişkileri yansıttı.

Tırpan'la 1970 TRT ve 1971 Türk Dil Kurumu ödüllerini, Can Parası (1973) ile 1974 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı, Kara Ahmet Destanı'yla 1978 Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı. Baykurt'un diğer yapıtları arasında, Kaplumbağalar (1967), Amerikan Sargısı (1967), Köygöçüren (1973), Yayla (1977), Yüksek Fırınlar (1983) adlı romanları ile Karın Ağrısı (1961), On Binlerce Kağnı (1971), Gece Vardiyası (1982), Barış Çöreği (1982), Duisburg Treni (1986) sayılabilir.

Fakir Baykurt

Köy Enstitülü, köy yazarı

1929 yılında Burdur'un Yeşilova İlçesine bağlı Akçaköy'de doğan Fakir Baykurt, 1948 yılında Gönen Köy Enstitüsü'nü bitirdikten sonra, Yeşilova'ya bağlı Kavacık ve Dere köylerinde öğretmenlik yaptı. 1955 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü'nü bitiren Baykurt, Sıvas, Hafik ve Şavşat'ta ortaokul öğretmenliği yaptı. Askerliğini Konya Astsubay Hazırlama Okulu'nda yapan Baykurt, Demokrat Parti döneminde öğretmenlik görevinden alınarak pasif bir göreve getirildi. 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra, ilköğretim müfettişliğine getirildi. Baykurt, 1970 yıllarda kurucuları arasında bulunduğu Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Başkanlığı yaptı. Kültür Bakanlığı danışmanlığı da yapan Baykurt, 1979'da kendi isteğiyle emekliye ayrılarak Almanya'nın Duisburg şehrine yerleşti. Yazar, öğretmenlik görevi ile yazarlığını ölümüne değin bu şehirde sürdürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!