"Kot değil ki daralsın"

Güncelleme Tarihi:

Kot değil ki daralsın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2015 01:00

İZMİRBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Tahtalı baraj havzası daraltılabilir" diyen Ak Parti İzmir milletvekili adayı Cemil Şeboy’a "Havzalar kot pantolon değil ki suya soktuğunda çeksin. Seçim arifesinde boş vaatlerde bulunmak amaçlanıyor" dedi.

Haberin Devamı

Karabağlar Belediyesi’nin satın alınması, tadilatı tartışmalarına neden olan yeni hizmet binası resmi törenle hizmete açıldı. Törene CHP İzmir miletvekilleri Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediyesi eski başkanı Sıtkı Kürüm, ilçe belediye başkanları katıldı.

6306 SAYIYI YASAYLA YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖRNEĞİ YOK

Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün sadece binaların yıkılması ve yapılması olmadığını söyledi. Kentsel dönüşüm bir kentin belli bölgesini yeniden planlayarak yapmak, yeni bulvarlar, spor alanları, spor alanları, sosyal donatıl alanları, parklar, salonlar yapmak olduğunu belirten Kocaoğlu, "Kentsel dönüşüm aynı arsa üzerinde çarpık yapı yıkıp yerine sekiz kat yapmak değildir. Bu kentsel dönüşüm olamaz. Bu kenti mahvetmektir" dedi. Kentsel dönüşüm konusunda herkesin konuştuğunu belirten Kocaoğlu, istismara açık bir durum olduğunu söyledi. Kocaoğlu "Binayı yıkıp aynı arsa üzerine bina yapmak kentsel dönüşüm olarak nitelendiriliyor. Eskiyen binanın yenisin yapmak yenilemektir. Kenti dönüştürmüyorsunuz. Kenti dönüştürmek bütüncül bir projedir. Bayraklı yamaçlarına tümden bakmayı yeşil, ulaşım aksları planlayıp bir bölgesinden dönüşüme başlamayı gerektiriyor. Uzundere, Aktepe, Emrez’de yaptığımız gibi. Bölüm bölüm başlıyorsunuz. Fakat büyük fotoğrafı görmek zorundasınız. Riskli bina diye bir daire alıp oradaki insanlar mağdur ediyorsanız bu kentsel dönüşüm değildir. Onun adı tapunun gasp edilmesidir. Onun adı gayrimenkulün gaspedilmesidir. 6306 sayılı yasa ile bugüne kadar ne İstanbul’da ne de herhangi bir kentte tek kentsel dönüşüm örneği yoktur. 1000’in üzerinde bina müteahhitler tarafından gasp edilmiştir. Riskli yapı kararı alınarak, aynı kara parçasına bina yapılarak. Bugün İzmir’de şu an yürürlükte olan deprem mevzuatına göre riskli yapıya girmeyecek çok az bina vardır. Kupon yerlerde daireleri milyon dolar değerindeki yerlerde vatandaşlardan binaları alıp onlara daha az verip, gelir elde etmek için yapılanlar kentsel dönüşüm değildir" dedi.

Haberin Devamı

Kot değil ki daralsın

Haberin Devamı

ŞEBOY’A SERT YANIT

Aziz Kocaoğlu, Ak Parti milletvekili adayı eski Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy’un "Tahtalı Barajı Havzasını daraltabiliriz" açıklamasına tepki gösterdi. Bu konuda belli açıklamalar yapıldığında 15 gün önce bu konuda bir gidişat olduğunu düşündüğünü belirttiğine dikkat çeken Kocaoğlu, "15 yıl belediye başkanlığı yapan bir arkadaşımız sade vatandaştan çok daha iyi bilir. Havzalar kot pantolon değildir ki suya soktuğunda çeksin. Havzalar, bilimsel çalışmalarla belirlenir. Eğer bir yağmur damlası gökten indiğinde bu yağmur damlası baraj gölüne gidiyorsa orası baraj havzasıdır. Eğer bu yağmur damlası baraj gölüne gitmiyor da başka tarafa gidiyorsa orası baraj havzası koruma alanı değildir. Bunu dünyada, Türkiye’de DSİ’de, Orman ve Su Bakanlığı’nda başka bir izahı yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Bilimsel olarak belirlenen havzalarla ilgili küçültme söylemleriyle ilgili çarpıcı bir iddiada da bulunan Kocaoğlu "Başka bir şey var. Baraj havzası küçülmez ama baraj havzasını imara açabilir miyiz? Hesap budur. Açılmayacağını, açılamayacağını bunu söyleyen ima eden herkes bilir. Bunu mesleği ne olursa olsun, mevki makam ne olursa olsun herkes bilir Bilmek zorundadır. Bu nedenle bu söylemin amacı bölgedeki gayrimenkul, arsa, bina, tarla sahibi vatandaşlarımıza seçim arifesinde içi boş, olmayacak vaatte bulunmaktır. Bunu başka anlamı yoktur" dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır Tahtalı havzasındaki yaşayan, mal, tarla sahiplerinin havza kısıtlamalarından dolayı yaşadıkları sıkıntıları aşmak için proje ürettiğini belirten Kocaoğlu, bunlardan en önemlisinin ise damla suyu projesi olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "DSİ’ye müracaat ettik. Tahtalı havzasındaki vatandaşlarımızın arazilerinin baraj gölünden damla sulama yapma şartıyla beslenmesi, elektrik ve su masrafından kurtarılması projesini sunduk. DSİ ’arazi sulama işi İZSU’nun işi değildir’ yanıtıyla reddetti. Eğer yarın bakan, vekil olacak her partinden arkadaş eğer bir iş yapmak istiyorlarsa ayakları yere basmalıdır. Olmayacak duaya amin dememeleri gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

EROĞLU’NU ADINI VERMEDEN ELEŞTİRDİ

Kocaoğlu, Efem Çukuru ve Kavacık köyünde dünyanın en nadide üzümlerinin yetiştiğini, orada aranmak istenen altın madeni için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllarca ruhsat vermediğini söyledi. Daha sonra maden aramak için ruhsat alan işletmenin çalışmalara başladığını belirten Kocaoğlu, "Altın aranan yer hem Tahtalı hem Çamlı barajı koruma sahasına kalıyordu. Sonra Tahtalı sınırından çıkarttıklarını söylediler. Şimdi sınırı büyüttüler. Güzelbahçe Kültür ve Çevre Güzelleştirme Derneği bir siyasetçiye ’Çamlı Barajı sahasında kuyularda ağır metal var’ dedi. Çevre kirleniyor. Efem Çukuru’nda sular kirlendi. Bu siyasetçi yanıt olarak kendilerine oy verirlerse sorunu çözeceklerini söylüyor. Böyle şey olmaz" dedi. Kocaoğlu’nun adını vermediği siyasetçinin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olduğu ortay açıktı.

Haberin Devamı

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ise yaptığı konuşmada eski dönemde alınan hizmet binasının tadilatın ardından açıldığını söyledi. Binanın tadilatı, güçlendirme ve ek işlerin toplam maliyetinin 11 milyon 290 bin TL olduğunu, yüzde 85’ni İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karşıladığını belirten Selvitopu belediye hizmetlerinin yapılacağı alanların yanı sıra yanı sıra sergi salonu, 350 kişilik çok işlevli salon, kreş salonu, meclis salonu bulunan binanın bodrumunda ve açık alanda 150 araçlık otopark bulunduğunu söyledi. Açık otopark alanına katlı otopark yapmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teklifte bulunduklarını belirten Sevlitopu, eski başkan Kürüm, meclis üyeleri, Aziz Kocaoğlu ve Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine teşekkür etti.

Tören sırasında binanın engellilere yönelik olarak tadilat edilmediğini öne süren Metin Çınar adlı bir kişi ve yanındaki ortopedik engelliler "Ayrımclıık değil eşitlik istiyoruz" pankartı açtı. Tören sonrası ise Metin Çınar kendisini engellileri kullanmak, şov yapmakla suçlayan eskiden tanıdığı bir kişiyle tartıştı. İkili arasındaki kavga, araya girenler tarafından önlendi.

KARŞIYAKA'DA AĞAÇ KESİLMEYECEK TAŞINACAKKocaoğlu:

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin yapımına başladığı Karşıyaka tramvayı güzergahında sahildeki 1300 yerörtücü, çalı ve ağaçların sökülecek olması kamuoyunda "ağaçlar kesilecek" tartışması yarattı. Sosyal medyada ağaçların korunması için örgütlenenler eylem yapmaya hazırlanırken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sosyal medyadan ağaç kesilmeyeceğini, ağaçları Karşıyaka sahilinde başka yerlerde yaşatacaklarını söyledi.


Karşıyaka'da yapımına başlanan tramvay güzergahında yer alan başta palmiyeler olmak üzere sayıları 1300'ü bulan ağaç ve bitkilerin kesilme iddiaları tartışma yarattı. Mavişehir ile Alaybey arasında, 9.7 kilometre uzunluğunda 15 duraktan oluşan tramvay hattının inşaatına başlanmasıyla, güzergah üzerindeki ağaç ve bitkilerin sökülmesi kriz sosyal medyada gündeme oturdu. "1300 ağacıma dokunma" başlığıyla örgütlenenler 17 Mayıs Pazar günü saat 16.00'da Karşıyaka Vapur İskelesi önünde eylem kararı aldı. Karşıyaka halkının palmiyesine sahip çıktığı sloganıyla yapılacak eylem için çağrıda bulunuldu.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sosyal medyadaki tartışmaya ve tepkiye yine sosyal medyadan (twitter) adresinden mesajlarla karşılık verdi. Konak tramvayındaki dut, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki çınarlar için güzergah değişikliği yaptıklarını belirten Kocaoğlu, Karşıyaka sahilindeki ağaçların taşınacağını ve yine aynı sahilin başka yerlerinde yaşatılacağını belirtti. Kocaoğlu "Karşıyaka tramvayı için ağaç kesimi olmayacak. Güzergah üzerindeki ağaçları taşıyarak yine Karşıyaka sahillerinde yaşatacağız", "Unutmayın! Şair Eşref'teki dut ve Sahil Bulvarı'ndaki çınar ağaçları için Konak tramvayında güzergah değiştirdik", "Ağaçlarına sahip çıkan Karşıyakalı hemşehrilerimi kutluyorum. Umarım çevreye duyarlılığımız konusunda bir daha şüpheye düşmezler" tweetleri attı.

BAKMADAN GEÇME!