Korsanla müzakere 4 saat sürdü ve...

Güncelleme Tarihi:

Korsanla müzakere 4 saat sürdü ve...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2014 01:38

Pilotunun kaçırılma sinyali verdiği Kharkov - İstanbul seferini yapan ve 110 yolcu taşıyan uçak dün akşam Sabiha Gökçen Havalimanı'na indi. Hava korsanı uçakta yetkililerle pazarlığa oturdu. Hava korsanının Soçi'de gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep ettikten sonra tüm yolcuların tahliye edilmesine izin verdiği ve ardından etkisiz hale getirildiği belirtiliyor. Ukrayna ise olayla ilgili 'terör' soruşturması başlattı. İşte Türkiye'yi korkutan korsan krizinde adım adım yaşananlar...

İŞTE KORSANLA PAZARLIK ANI

Haberin Devamı

*Uçak Sabiha Gökçen' inerken havalimanında karartma yapıldı terminal üzerindeki Sabiha Göçen Havalimanı yazısının ışıkları söndürüldü.

*Hava korsanı Soçi'ye gitmek istediğini söyleyince pilotlardan hemen evet cevabı geldi ve yolcuya da “Teknik arıza nedeniyle Soçi'ye iniyoruz” anonsu yapıldı.

*Balıkesir'den kalkan F-16 uçakları Kobra 66 çağrı koduyla Karadeniz'in ortasından başlayıp uçağın inişine kadar izlediler. Hava korsanının görmemesi için takip arkadan yapıldı.

*Hava korsanı indikten sonra cep telefonunu açtı Ukrayna ile görüştü. Ancak kendini Soçi'de zannediyordu.

UÇAĞIN İÇERİSİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER


PEGASUS'TAN TEŞEKKÜR MESAJI

VALİ'DEN AÇAKLAMA: BOĞUŞMA ESNASINDA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Korsanla müzakere 4 saat sürdü ve...
KORSAN BOĞUŞMA SIRASINDA YARALANDI


HAVA KORSANI EMNİYETE GETİRİLDİ

Haberin Devamı

Vali Mutlu havalimanında şu açıklamaları yaptı:


“Dün Saat 18.00 itibariyle Sabiha Gökçen Havalimanı’mıza Pegasus Hava Yolumuza e ait Ukrayna- Sabiha Gökçen seferini yapan uçak bir hava korsanı tarafın kaçırılmak suretiyle indirildi. Hava korsanının uçağın Soçi’ye indirilmesi talebine pilot ve mürettebat gayet başarılı bir uygulamayla Soçi yerine İstanbul’a indirilmesini sağladı. O andan itibaren havalimanımızda ilgili birimlerimiz süratli bir kriz merkezi oluşturmak suretiyle takip etmeye başladık. İstihbari bilgi akışını sağlayıp korsanın yalnız olup olmadığını, başka kişilerle bağlantısını, bagajlarının detaylarıyla ilgili tüm bilgileri araştırdık. Şahısla ilgili bütün bilgileri, davranışlarıyla ilgili bilgileri toplayıp ne yapacağımızı kararlaştırdık ve hava korsanı ile müzakereye başladık. Uzman müzakerecimiz kendisiyle görüşmelere başladı. Bu arada hava trafiği bir süre geçişi olarak kapatıldı.

VALİ MUTLU KAÇIRILAN UÇAK İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Müzakereler sonunda önce çocuk, yaşlı ve kadınların alınmasını sağladık. Müzakere sırasında İstanbul’daki kendi ülkesinin yetkilileriyle görüşmek istedi, bunu sağladık. Boşaltma çalışmaları sırasında diğer yolcuların da indirilmesini sağladık. Bu sırada özel harekat birimleri uçağın çeşitli yerlerinden içeri sızıp gerekli tertibatları aldılar Yolcuların çıkışının bitirilmesinden sonra silah kullanmadan etkili ve süratli bir müdaheleyle korsanı etkisiz hale getirdiler. Bütün mürettebat ve yolcularımız hiçbir sağlık problemi yaşamadan kurtarılmıştır."

Haberin Devamı

UÇAKTAKİ YOLCU HER ŞEYİ DHA’YA ANLATTI



KOKPİTTE PAZARLIK

“Korsan kokpitte bizimle bir bağlantısı yok. Uçak indiğinden beri, uçağın kapısı ne açıldı ne kapandı. Hiç kimse bir şey bilmiyor ki duyuru yapsın. 3 saattir bekliyoruz. Az önce bir pilot dışarı çıktı, sonra tekrar içeri girdi. Ayağa kalkıp bir sorun yaratmış, sonra arka tarafa 2 numaralı koltuğa geçmiş. Oradan sonra kokpite geçmiş zaten. " Görevliler sadece su dağıtıyorlar, başka bir şey yapmıyorlar.” Mustafa ERDOĞAN (DHA)

HAVA KORSANI HASTANEYE İŞTE BÖYLE GETİRİLDİ



‘UÇAKTA BOMBA VAR’ DİYE BAĞIRDI

PGT 751 sefer sayılı Pegasus Havayolları'na ait uçağın 2-F numaralı koltukta oturan Ukraynalı yolcusu tarafından Soçi'ye yönlendirilmek istendiği öğrenildi. Yolcunun uçak havadayken ayağa kalkarak, "uçakta bomba var şeklinde bağırdığı" öne sürüldü. Öte yandan pilotun sinyal vermesinin ardından Balıkesir 'deki 191. filoya ait bir F-16 savaş uçağının da havalandı.

Haberin Devamı

Uçak inişinin ardından Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 110 yolcusuyla güvenli bir bölgeye bekletildi.

İŞTE KAÇIRILAN UÇAĞIN VE KORSANIN GÖRÜNTÜLERİ

KORSAN FAZLA MİKTARDA ALKOL KULLANMIŞ OLABİLİR

Ukrayna güvenlik birimleri, uçağı kaçırma girişiminde bulunan 1969 doğumlu Ukrayna vatandaşının fazla miktarda alkol kullanmış olabileceğini bildirdi.

Ukrayna Güvenlik Servisi'nden (SBU) basına yapılan açıklamada, Ukrayna vatandaşının "Soçi'ye uçacağız" diyerek pilot kabinine girmeye çalıştığı belirtildi. Açıklamada, sakinleştirilmesinin ardından uçak kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna vatandaşının yanında yapılan aramalarda herhangi bir silah veya bombanın bulunmadığı kaydedildi.

Bu arada, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Politika Dairesi Başkanı Yevgeniy Perebiynis de İnterfax ajansına yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Türkiye'deki büyükelçiğinin Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve emniyet birimleriyle sürekli irtibatta olduğunu kaydetti. Perebiynis, Ukrayna'nın İstanbul Konsolosunun olayı yerinde incelemek amacıyla havaalanına gittiğini ifade etti.

Korsanla müzakere 4 saat sürdü ve...


UÇAK PERSONELİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Uçakta görevli kokpit ve kabin ekibinin isimleri de belli oldu. O isimle şöyle, Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Yavuz Çuğun, Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: BOMBA TEHDİDİ YAPILDI

Ulaştırma Bakanlığı kaçırılma sinyali nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'na inen uçakla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Kharkov (Ukrayna) – Sabiha Gökçen seferini yapan Pegasus Havayollarına ait ve içerisinde 110 yolcu bulunan uçak, yolculardan birinin bomba tehdidinde bulunması nedeniyle tüm tedbirler alınarak emniyetli bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı’na indirilmiştir.

Korsanla müzakere 4 saat sürdü ve...

Park pozisyonuna alınan uçakta güvenlik ekipleri incelemelerini sürdürmektedir. Sabiha Gökçen Mülki İdare Amiri Başkanlığı’nda bir ekip de konuyu tüm detaylarıyla araştırmaktadır.

Haberin Devamı

SHGM'DEN AÇIKLAMA

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Pegasus Havayollarına ait Kharkov- Sabiha Gökçen Uçağı havada iken yapılan bomba tehdidi sebebi ile güvenlik altında Sabiha Gökçene inmiştir" denildi.

PEGASUS'TAN AÇIKLAMA

Pegasus Hava Yolları da yaşanan olay üzerine bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada şöyle denildi; " Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağı, 7 Şubat Cuma günü (bugün) Kharkov-İstanbul tarifeli uçuşunu gerçekleştirirken, yapılan bomba ihbarı nedeniyle, saat 18.05'te güvenle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmiştir. Emniyet güçleri tarafından çalışmalar sürmektedir."

BAKANLIK MÜSTEŞARI: 'KOKPİTE GİREMEDİ'

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Hasip Soluk Habertük canlı yayınında şu bilgileri verdi:
Ukrayna asıllı bir yolcu bomba olduğunu söyleyerek uçağın Soçi’ye götürülmesini istemiş.
Söz konusu şahıs kokpitten içeri giremediği için pilotlar da uçağın içinde karartma yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi.

Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı'nda üç saatlik aradan sonra uçuşlar saat 21.00'da yeniden başladı.

UKRAYNA'DAN 'TERÖR' SORUŞTURMASI
Ukrayna, dün akşam Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaşanan Türk uçağını kaçırma girişmiyle ilgili olarak 'terör' suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!