Körfezde yolcu taşımacılığına tramvay dopingi - Yeniden

Güncelleme Tarihi:

Körfezde yolcu taşımacılığına tramvay dopingi - Yeniden
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 13:21

Körfezde yolcu taşımacılığına tramvay dopingi - Yeniden

Haberin Devamı

Sayın yazıişleri müdürlerine,

'Körfezde '1 milyon yolcu' barajı aşıldı' başlıklı haberimizi, kaynağından yapılan düzeltme nedeniyle 'Körfezde yolcu taşımacılığına tramvay dopingi' başlığı ve farklı bilgilerle yeniden veriyoruz.

Yeniden

----------------

İZMİR'de, tramvayla kesişen Konak, Karşıyaka ve Bostanlı iskelelerinden binen yolcu sayısı, geçen yıla göre yüzde 22 artarak Ağustos ayında 1 milyon 84 bine ulaştı.

Yaklaşık 450 milyon liralık tramvay projesiyle raylı sistem yatırımlarını daha da güçlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yeni ulaşım aracıyla bağlantılı çalışan gemilere olan ilgiyi de artırdı. Son bir yılda İzmirlilerin tramvay bağlantılı deniz ulaşımı tercihi yüzde 22 artış gösterdi. Konak, Karşıyaka ve Bostanlı iskelelerinden 2017'nin Ağustos ayında vapurlara 885 bin 391 kişi binerken, aynı iskelelere tramvay seferlerinin başlatılmasıyla birlikte bu rakam 2018 Ağustos ayında 1 milyon 84 bin 174 kişiye yükseldi. Yolcu sayısını yüzde 27 artırarak en çok sirkülasyonu sağlayan iskele Konak oldu. Bu oran Bostanlı'da yüzde 21, Karşıyaka'da ise yüzde 17 olarak belirlendi.

İZDENİZ'in 2018 Ağustos ayında tüm iskelelerden taşıdığı toplam yolcu sayısı 1 milyon 335 bini aştı. İlk 8 aydaki toplam yolcu artış oranı ise yüzde 21 olarak gerçekleşti.

F.Altay Meydanı-Konak-Halkapınar arasında 12.8 kilometre uzunluğunda ve 18 durakla hizmet veren Konak Tramvayı ve Karşıyaka İskele-Mavişehir arasında 8.8  kilometrelik güzergah üzerinde 14 durak olarak hayata geçen Karşıyaka Tramvayı'nın vapur iskelelerinin tam önünde durması, vapur yolcularının artmasındaki en önemli faktör olarak gösteriliyor.

İZMİR'İN MODERN GEMİLERİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZDENİZ tarafından işletilen modern gemiler, konforu, donanımı ve çevreci özellikleriyle İzmirlilerin beğenisini topladı. 'Deniz Ulaşımı Geliştirme Projesi' kapsamında üretilen 15 yolcu gemisinden 13'ü iç körfez seferleri için dizayn edilirken, İhsan Alyanak ve Prof. Dr. Aziz Sancar gemileri, Yüksek Hızlı Tekne (HSC) koduna uygun olarak inşa edildi. 30 knot hıza ulaşan her iki gemi de uluslararası sefer yapabilecek kapasitede. Gemiler yakıt ikmali yapmadan 400 mil gidebiliyor. Çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, daha dayanıklı, daha uzun ömürlü ve işletme maliyetleri düşük 'karbon kompozit' malzemeden üretilen gemiler, 400 yolcu ve 4 adet tekerlekli sandalyeli yolcu kapasitesine sahip. Tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği bulunan gemiler, bu sayede iskelelere çok kısa sürede yanaşma ve ayrılma işlemini gerçekleştirebiliyor. Konforlu ve ergonomik özellikli koltukları ile geniş koltuk arası mesafesi sağlanıyor. Görme engelli yolcular için hissedilebilir yüzey ve gerekli yerlerde Braille Alfabesi ile yazılmış kabartmalı uyarı ve yönlendirme işaretleri de mevcut. Gemilerin bir başka özeliği ise 10 adet bisiklet park yerinin ve birbirinden bağımsız evcil hayvan kafeslerinin bulunması.

İzmir Büyükşehir Belediyesi "Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesiö kapsamında filosuna kattığı üstün özelliklere sahip 3 adet arabalı yolcu gemisiyle de konforlu ulaşım hizmeti sunuyor.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!