Koordinatör Sunar'dan organ bağışı vurgusu

Güncelleme Tarihi:

Koordinatör Sunardan organ bağışı vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2016 14:31

Koordinatör Sunar'dan organ bağışı vurgusu

Haberin Devamı

KÜTAHYA'nın Gediz İlçesi'nde organ bağışı ve nakli konusunda eğitim veren Kütahya Organ Koordinatörü Dr. Korhan Sunar, bağış sayısının yetersizliğine dikkat çekti.
Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kütahya Organ Koordinatörü Dr. Korhan Sunar, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası etkinlikleri kapsamında Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Gediz Devlet Hastanesi diyaliz hasta ve refakatçilerine, hastane personeline ve Gediz Meslek Yüksekokulu öğrencilerine organ bağışı ve nakli konusunda eğitim verdi. Dr. Korhan Sunar, organ bağışı yetersizliğinin ülkedeki önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek "Hayata tutunabilmek için tek seçenekleri organ nakli olan hasta sayısı ne yazık ki her geçen gün artıyor. Bugün ülkemizde 22 bin 159 böbrek hastası, 2 bin 218 karaciğer hastası, 2 bin 935 kornea ve 623 kalp hastası nakil için bekleme sırasında kayıtlıdır. Buna karşılık yapılan nakil sayıları böbrek için 2 bin 589, karaciğer için 974, kornea için 2 bin 491, kalp nakli için 72'dir. Her yıl 6- 7 bin kişi organ nakli beklerken ne yazık ki hayatını kaybediyor. Tüm bu verilerin ışığında ülkemizin organ açlığı çektiğini söylemek yanlış olmaz" dedi.
Organ bağışı yetersizliğinin en önemli nedeninin dini bilgilendirme konusunda yaşanan yetersizlik olduğuna dikkat çeken Sunar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organ naklinin caiz olduğuna dair fetvasını hatırlatarak toplumu bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Sunar, "Sevdiğimiz bir yakınımızı kaybettiğimiz zaman onun sağlığında kullandığı saat, kolye gibi eşyaları hatıra olarak saklar, günlük hayatımızda bu eşyaları kullanarak onları sürekli anmak isteriz. Kaybettiğimiz bu yakınımızın kalbinin başka bir insanın hayat umudu olarak nakledilmesine izin verdiğimiz zaman, onun canlı bir parçasını yaşamımız boyunca görme ve onun kalbinin atışlarını dinleme şansımızın olduğunu hiç düşündünüz mü? Kaldı ki bu nakle izin verdiğimiz zaman o organla hayata tutunan hiç tanımadığımız bir insan, ömrü boyunca kendisine bağışta bulunarak hayatta kalmasını sağlayan insana her gün hayır duası edecek. Organ bağışı konusunda yaşanan ön yargıları ve yanlış bilgilendirmeleri bir kenara bırakıp, insani duygularla hareket ederek bağış sayısını arttırmamız gerekmektedir. Burada toplumun tüm kesimleri birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeli, organ bağışının bir insanlık görevi, bir hayat bağışı olduğunun farkında olarak buna göre hareket etmesi gerekmektedir" dedi.

Mehmet ALTINTAŞ / GEDİZ (Kütahya), (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!