Konya Baro Başkanı: Anayasa değişikliği kişiler üzerinden tartışılmamalı

Güncelleme Tarihi:

Konya Baro Başkanı: Anayasa değişikliği kişiler üzerinden tartışılmamalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2017 12:18

Konya Baro Başkanı: Anayasa değişikliği kişiler üzerinden tartışılmamalı

Haberin Devamı

KONYA,(DHA)- KONYA Baro Başkanı Avukat Mustafa Aladağ, Anayasa değişiklik sürecini kişiler üzerinden tartışmanın yanlış olduğunu belirtti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde devam eden Anayasa değişikliğini değerlendiren 
 Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, ''Anayasalar kutsal metinler değildir. İhtiyaçlar ve toplumsal talepler doğrultusunda değiştirilebilir. Ancak değişiklik milletin taleplerinden kaynaklanmalıdır. Türkiye’de bugüne kadar 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarında hep farklı bir model uygulanmıştır. Örneğin 1921 Anayasasında kuvvetler birliği esas alınmış ve yasama yürütme ve yargı meclis elinde toplanmıştır. 1961 Anayasasında ise çift meclisli bir yapı vardır. 1982 Anayasasının üzerinde de çok defalar değişiklik yapılmıştır. Dolayısıyla anayasalar değiştirilebilir. Ancak bu değişiklik toplumsal bir ihtiyaçtan ve beklentiden kaynaklanmalıdır. Ancak, 1982 tarihli Anayasamızın ilk 4 maddesi konusundaki, toplumun hassasiyeti göz ardı edilmemeli, bu maddelere ilişkin bir değişiklik teklifi olmamalıdır. ” dedi.
REJİM DEĞİL, SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ
 Aladağ, ''Parlamenter sistemden kopuş ve adı her ne kadar cumhurbaşkanlığı sistemi olsa da dünya literatüründe bir nevi başkanlık sistemi şeklinde değerlendirilebilir. Dolayısıyla bir sistem değişikliğinin de gerçekten iyi düşünülmesi gerekir. Türkiye’nin 150 yıla yakındır parlamenter sistem tecrübesi vardır. Elbette her sistemin kendi içerisinde olumlu ve olumsuz özellikleri vardır. Partili cumhurbaşkanlığı sisteminin de en önemli açmazı cumhurbaşkanı seçimleri ile meclis seçimlerinde çoğunluğun farklı gruplarda olabilme ihtimalidir. Örneğin A Partisinin genel başkanı Cumhurbaşkanı seçilme imkânına sahip olabilir ama aynı A partisi mecliste çoğunluğu sağlayamayıp muhalefet görevinde kalabilir. Dolayısıyla bu sistemde de tıkanıklıklar olabilir” diye konuştu.
Anayasa değişiklik sürecini kişiler üzerinden tartışmanın yanlış olduğunu da vurgulayan Aladağ,''Sonuç olarak anayasa değişiklik süreci aceleye getirilecek, hızlı karar verilecek bir süreç değildir. Sağlıklı tartışma ortamları sağlanmalı ve sistem tartışılmalıdır. Kişiler üzerinden yürüyecek bir tartışmanın hiç kimseye fayda sağlamayacağı da iyi bilinmelidir”dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!