Konut fiyatları el yakıyor

Güncelleme Tarihi:

Konut fiyatları el yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2017 09:04

Konut fiyatları el yakıyor

Haberin Devamı

MUĞLA'nın merkez ilçesi Menteşe'de imarlı arsa kalmayınca müteahhitler Ula İlçesi'ne akın etti. 2 yüksekokulun bulunduğu ilçede, 50 metrekarelik 1+1 daireler 165 bin lira başlangıç fiyatıyla satılırken, ortalama bin lira ile 1500 lira arasında kiraya veriliyor. Muğla Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ziya Ercan, Muğla ve merkez ilçesi Menteşe'nin belediyelerinin arsa üretmesi gerektiğini söyledi. Ercan, korsan emlakçılara karşı da uyardı.

Muğla'nın 25 bin kişilik nüfuslu Ula İlçesi, müteahhitlerin akınına uğruyor. İlçede yaşayan vatandaşlar, arsalarını kat karşılığında 40 pay ile müteahhitlere veriyor.  Ula Belediyesi tarafından inşaatlara 2 ve 3 kat izin verilmesine rağmen ilçe, üniversite şehri olması nedeniyle müteahhitlerin göz bebeği konumuma geldi. Yatırımcıların dikkatini çeken Ula'da, 50 metrekarelik 1+1 165 bin, 70 metrekarelik 2+1 daireler ise 250 bin lira başlangıç fiyatıyla satılıyor.  Büyükşehir ve Menteşe Belediyeleri'nin arsa üretmesi gerektiğini belirten Muğla Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ziya Ercan, "Muğla merkezde arsa sıkıntısı var. Üniversitenin bulunduğu Kötekli Mahallesi doldu. Yeniköy ve Ortaköy Mahalleleri'nde ise fiyatlar çok yüksek. Ula İlçesi'nde arsalar üzerinde yapılaşma yok. Yüzde 35 imar izni var. Müteahhitlerin oraya yönelmesinin nedeni ise 2 yüksekokul bulunması. Vatandaşlarımız ise arsalarını kat karşılığında müteahhitlere veriyor. Genelde daireler öğrencilere yönelik 1+1 ve 2+1 şeklinde yapılıyor. Muğla kent merkezinde ise 2+1 daireler ise 500 bin liraya kadar alıcı buluyor. Büyükşehir ve Menteşe Belediyeleri arsa üretmeli. Hamursuz Dağı'nın biran önce imara açılması gerekiyor" dedi. Ercan, Ula ilçesinde 1+1 dairelerin ortalama bin lira ile 1500 lira arasında kiraya verildiğini söyledi.

KORSAN EMLAKÇI UYARISI

Vergi ödemeyen korsan emlakçıların kayıt dışılığa yol açtığını belirten Emlak Müşavirleri Derneği Ercan şunları söyledi:

"Yabancılara mülk satışının 2003 yılında yeniden düzenlenmesinin ardından Türkiye'de mülk edinmek isteyen çok sayıda yabancı, tercihini ilçelerimizden yana kullanmaya başladı. Sahte belgelerle tapu düzenleyen korsan emlakçılar çok sayıda kişiyi mağdur etti. Bu kişilerin sayısı yasal olanları ikiye katladı. Hiçbir kurumsal yapıya sahip olmadıkları için yaptıkları iş karşılığında vergi ödemeyen bu kişiler, sektörde kayıt dışılığa ve kuralsızlığa yol açtı. İl genelinde vergisini düzenli ödeyen, işini doğru yapan emlakçılara olan güven zedeleniyor. Bir ev satan korsan emlakçılar, kimi zaman 10 ev satan yasal emlakçılardan daha çok kazanıyor. Kimsenin zor durumda kalmaması için yaptığımız bu çalışmanın ülke genelinde örnek alınması gerekli. Yıllarca çalışarak birikim yapan kişiler doğru bir yatırım yapmalı."

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!