Konak Belediye Meclisi darbe girişimini kınadı

Güncelleme Tarihi:

Konak Belediye Meclisi darbe girişimini kınadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 22:57

Konak Belediye Meclisi darbe girişimini kınadı

Haberin Devamı

KONAK Belediyesi Ağustos Ayı ilk toplantısında kent gündeminden önce ülke gündemi konuşuldu. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, CHP ve Ak Parti Grupları açıklamalarıyla darbe girişimini kınadı.



Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişimiyle ilgili yaptığı konuşmada "Darbeye karşı ortak bir uzlaşı sağlanarak tavır alındı. Karşı koyuş oldu. Darbeye prim varmayan bu tavır, darbeye sonuçsuz bırakmaya yönelik siyasal kültür ve uzlaşı kültürü çok değerli ve önemlidir Bundan sonra Türkiye'de olması gereken bu siyasal iklimin tam demokrasi ile birlikte devamının sağlanmasıdır. Demokrasiyi, özgürlükleri, laik, sosyal, hukuk devletini sonuna kadar savunarak Türkiye'nin çağdaş demokrasilerdeki hak ettiği yeri almasını diliyoruz" dedi. Türkiye Devleti'nin hiçbir zaman kinle, önyargıyla yönetilmemesi gerektiğini belirten Pekdaş, darbecileri, şiddet kullananlara, hukuk içinde cevabını vermek Türkiye Cumhuriyeti'ni yürütecektir. Bu nedenle darbe girişimini, hem kınamak hem de parlamenter demokrasinin, hukuka bağlı yönetimin önemli olduğun vurgulamalıyız" dedi.



Pekdaş, CHP'nin OHAL ilanına "Hayır" oyu kullanmasıyla ilgili de görüşlerini açıkladı. Ülkede büyük bir siyasal uzlaşma zemini yaratıldığını belirten Pekdaş" Parlamento çalıştırılarak ülkedeki temel hak ve özgürlüklerle, yeni yapılanmalarla ilgili kararları siyasi uzlaşı çerçevesinde, konsensüsle alabiliriz. Türkiye'nin darbe hukukundan tamamen arınmasını sağlamaya yönelik olarak parlamentonun çalıştırılması ve geniş bir mutabakatla kararların alınmasını sağlamak önemlidir. Başbakan Binali Yıldırım'ın parti genel merkezlerine yaptığı ziyaret değerlidir. Bu süreç bize demokrasini ne kadar önemli olduğunu, laik cumhuriyetin ve özgürlüklerin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bir daha böyle kanlı darbe girişimleri yaşamayız. Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti çağdaş bir hukuk devleti olarak yola devam eder" dedi.



Pekdaş'ın ardından söz alan CHP ve AK Parti grubu temsilcileri de darbeyi kınayan birer konuşma yaptı. CHP'li Ahmet Karadağ, "Darbe kimden, ne için, ne şekilde gelirse gelsin buna karşıyız. Halkın verdiği silahlarla koltuğa oturmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu faşist bir mantıktır. Umarız bundan sonra devlet içerisinde yobaz, gerici insanlar örgütlenmez. Hiçbir darbe masum değildir. Bunların hepsi lanetlenecek girişimlerdir" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı da "Darbenin her türlüsünü kınıyoruz. Sandıkla gelen sandıkla gitmeli. Ülkemize bu yakışmadı. Partilerin hepsine teşekkür ediyoruz" dedi. Şanlı, darbeye ortak kınama yapmayı ve meclis üyeleriyle birlikte Konak Meydanı'nda devam eden darbe karşıtı eylemlere katılım çağrısı yaptı. Pekdaş bunun üzerine Konak Belediye Meclisi'nin iki parti grubuyla birlikte darbeyi kınadığını, Türkiye'nin bir daha darbe ortamına gelmemesini, darbe hukukundan kurtulunması gerektiği konusunda görüş birliğini vardığını açıkladı. Meclis'in darbeden çıkış yolunun hukuk olduğuna işaret ettiğini belirten Pekdaş başta FETÖ terör örgütü olmak üzere tüm hukuk dışı yapılara karşı ülkenin hukuk içinde, liyakati ve hukuku esas alan, özgür bireyi ve laik cumhuriyeti esas alan yönetimin en büyük arzuları olduğunu söyledi.

İZMİR (DHA)



FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!