Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş "Yeniden adayım" dedi

Güncelleme Tarihi:

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş Yeniden adayım dedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2018 12:27

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş "Yeniden adayım" dedi

Haberin Devamı

İZMİR'de Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş, görevde geçirdiği 4 yılı değerlendirdi. Basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelen Pekdaş, yapmak isteyip de yapamadığı en büyük projenin, belediye hizmet binası olduğunu belirtti. Açıklamasında, Alsancak Stadı’na bakanlık tarafından verilen inşaat ruhsatını da değerlendiren Pekdaş, Milli Emlak Müdürlüğü’nün tapuda şerhinin olduğuna dikkat çekti. Pekdaş, Konak Belediye Başkanlığı’na yeniden aday olduğunu da açıkladı.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde göreve geldiği günden bugüne hayata geçirdiği çalışmaları, gazetecilerle paylaştı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantı ile 4 yılını değerlendiren Pekdaş, çalışırken kendilerine çelme  takmaya çalışanların olduğunu öne sürdü. Polemiklere ayıracak vakitlerinin olmadığını kaydeden Pekdaş,  yaptıkları yatırımları anlattı. Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Pekdaş, inşaat ruhsatı olmadan yapımına başlanan Alsancak Stadı'na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ruhsatı için şunları söyledi:

"Alsancak Stadı'nın ruhsatı, birkaç gün önce bakanlık tarafından kesilmiş. Tapuda sisteme düşmedi, detaylarını göremedik. Biz Alsancak’ta stat yapılması için mücadele verdik. 'Alsancak Stadı kentin kimliğidir, oraya o stat yapılmalı' dedik. Bizim imar yönetmeliğine göre ruhsat vermemizin şartlarını taşımıyordu. Her 30 koltuk için bir otoparkın olması gerekiyor. 400’ün üzerinde araca hizmet verecek otoparkın mutlaka projede gösterilmesi gerekirdi. Biz bu nedenle projenin değerlendirmeye alınamadığını bildiren yazı gönderdik. Otoparkın yapılmış olması gerekiyordu. Göztepe Stadı’nın da aynı arazi yapısı üzerinde olduğunu yaklaşık 700 araçlık otoparkın yer altına projelendirildiğini ifade ettim. O tarihlerde hem Aziz (Kocaoğlu) Başkan hem de biz ‘Bunu değerlendiremiyoruz, yönetmeliğe aykırı ama buraya stat yapılmasını istiyoruz' dedik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ruhsat verirse dava açmayacağımızı da daha önce açıklamıştık. Tapu kayıtlarına baktığımda Milli Emlak tarafından bir şerh konulduğunu gördüm. Alsancak Stadı’nın yanındaki alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi parseli üzerine. Sanıyoruz ki orada bir otopark yeri ayrıldı. O otopark stadyumla ilişkilendirildi. Bu yapıldıysa otopark sorunu çözülmüş demektir. Bu nedenle biz orada yapılan stadyumu önemsiyoruz."

 

"YENİ HİZMET BİNASININ YAPIMINA MAHKEME KARARI NEDENİYLE BAŞLAYAMADIK"

Görev süresi boyunca bir çok çalışmanın altına imza attıklarını ancak yarım kalan işlerin olduğunu vurgulayan Sema Pekdaş, o projelerden birinin de yeni hizmet binası olduğunu kaydetti. Yeni hizmet binası yapmak için tüm çalışmaları tamamladıklarını ve işin kazma vurma kısmında sıkıntı yaşandığını söyleyen Pekdaş, "Orada yeni hizmet binası yapmak için kazmayı vurmak istiyordum. Orada bir benzinlik var. Artık şehir içinde benzinlikler olmuyor. Dava açtık. Yerel mahkemede kazandık ama Danıştay kararı bozdu. Yargı sürecinin uzamasından dolayı tahliyenin gerçekleşmemesi ve kazmanın vurulamaması içimde kalan bir şey" açıklamasında bulundu. Başkan Pekdaş, 2019 yerel seçimlerinde yeniden aday olup olmayacağı sorusuna da net bir yanıt verdi. Pekdaş, "Bu kararı örgütümle vereceğim. Ben yeniden aday olmayı düşünüyorum" dedi.

 

SEÇİLEN 31 BİN BELEDİYE BAŞKANINDAN SADECE 119'U KADIN

 

Başkan Sema Pakdaş, konuşmasında Cumhuriyet kadınlara tüm dünyadan önce seçme ve seçilme hakkının verildiğini hatırlattı. Ancak gelinen noktada şimdiye kadar seçilen 31 bin belediye başkanı içerisinde yalnızca 119’unun kadın olduğunu anımsatan Pekdaş, kadınların yerel yönetimlerde yokluğu temsil ettiklerini ifade etti. Pekdaş bu nedenle kadınlara, kız çocuklarına daha fazla yatırım yaparak onların görünür olmasını sağlamaya çalıştıklarını açıkladı. Başkan Pekdaş, şunları söyledi:

"Kadına şiddetin artmasıyla ilgili çok yüksek rakamlar veriyor. Bununla kadının görünmezliğinin bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Karar organlarında ne kadar az yer verirseniz kadın görünür olmazsa kadına yönelik şiddet artar. Cumhuriyet mutlu bir ülke yaratmak için kadının görünür olmasının, eşit yurttaş olarak sorumluluk almasının gereğine inanmıştı. Bunun devamını getirmek bizim görevimiz. Benim yerel yönetici olarak sorumluluklarım sadece hizmet etmek değil. Bu bilinç ve anlayışın yerleşmesi için çalışmak. Bu nedenle merkezlerimizin sayısını 22’den 46’ya çıkardık. Kamucu bir belediye başkanıyım. Fırsat eşitliği, yaşamda eşitlik için kamusal hizmetin var olması gerekir."

Yaptıkları hizmetlerin detaylarını paylaşan Başkan Sema Pekdaş, 16 milyon liranın üzerinde tasarruf sağladıklarını, 30 milyon liranın üzerinde kamulaştırma yaptıklarını ve yaklaşık 10 milyonluk araç aldıklarını belirtti. Görev yaptığı esnada kendisine çelme takmaya çalışanların olduğunu savunan Pekdaş, "Ama bizim polemiğe ayıracak vaktimiz yoktu. Konak çok zor bir bölge. Bütün çalışmalara vatandaşlarımızı da dahil ettik. Çalışmanın verdiği özgüvenle her yere ulaştık. Türkiye’nin siyasi çalkantılar geçirdiği bir dönem oldu. Türkiye hala OHAL ve KHK’larla yönetiliyorö ifadelerini kullandı. Toplantının ardından hatıra fotoğrafı çektirildi.

Umut KARAKOYUN/ İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!