Kolombiya'da hükümetle FARC arasında barış anlaşması imzalandı

Güncelleme Tarihi:

Kolombiyada hükümetle FARC arasında barış anlaşması imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2016 20:56

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında barış anlaşması imzalandı.

Haberin Devamı

Tarafların, Küba'nın başkenti Havana'da yaptıkları uzun görüşmelerden sonra 12 Kasım'da sağlanan yeni barış anlaşmasını, Bogota'daki Colon Tiyatrosu'nda Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono imzaladı.

Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" demişti.

Kolombiyada hükümetle FARC arasında barış anlaşması imzalandı

Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek FARC ile tekrar müzakere edilecek talepleri not etmişti.

Haberin Devamı

Kolombiyada hükümetle FARC arasında barış anlaşması imzalandı

Taraflarla yapılan 60'a yakın toplantı ve 100 saati bulan çalışma sonrası 57 ayrı konuda 500'e yakın teklif ortaya çıkmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine sebep olmuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN “KOLOMBİYA” AÇIKLAMASI

 Dışişleri Bakanlığı, Kolombiya Hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır devam eden çatışmaları sona erdiren barış anlaşmasının memnuniyetle karşılandığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Kolombiya Hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır süregelen silahlı çatışmaların sonlandırılmasına ilişkin olarak Havana’da 12 Kasım 2016 tarihinde nihai haliyle üzerinde uzlaşılan barış anlaşmasının Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve FARC Lideri Rodrigo Londono tarafından 24 Kasım 2016 tarihinde Bogota’da imzalanması memnuniyetle karşılanmaktadır. 26 Eylül’de Cartagena’da imzalanan, ancak 2 Ekim tarihli referandum sonucunda uygulamaya geçirilemeyen bir önceki anlaşmaya ilişkin çeşitli kesimlerin tereddüt ve çekincelerini dikkate alan yeni anlaşma, Kolombiya’da kalıcı barış ve istikrar yönünde atılmış önemli bir adım teşkil etmektedir. Sürecin bundan sonraki aşamalarının da başarıyla tamamlanması samimi temennimizdir” denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kolombiya’daki barış sürecindeki liderliği nedeniyle 2016 Nobel Barış Ödülüne layık görülen Kolonbiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos’u telefonla arayarak tebrik ettiği ve Türkiye’nin Kolombiya’daki barış sürecinin çeşitli veçhelerine katkıda bulunmaya devam edeceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!