Kocaman bir sıfır

Güncelleme Tarihi:

Kocaman bir sıfır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2009 16:56

Hiçbir olumlu gelişmenin yaşanmadığı ve beklentilerin sonuçsuz kaldığı milenyumun ilk on yılı için, ekonomik açıdan ‘kocaman bir sıfır’ tanımlaması yapılabilir.

Haberin Devamı

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, New York Times gazetesinde kaleme aldığı köşe yazısında, geçtiğimiz on yılı ekonomik gelişmeler açısından değerlendirdi. 

 

Bu dönemde yeni iş olanaklarının yaratılmadığına dikkat çeken Krugman, ABD’de işsizliğin tarihin en yüksek seviyelerine çıktığına dikkat çekti. Hane halkı

gelirinin artmadığını belirtti ve orta düzeyde gelire sahip olan bir ailenin gelirinin, onyılın başlarındaki seviyelere gerilediğine işaret etti.

 

Nobel ödüllü ekonomist bu süreçte ABD vatandaşlarının, konut piyasasındaki fiyatların değer kaybından da kötü şekilde etkilendiğini vurguladı.

 

Haberin Devamı

“ABD’de konut finansmanın da para kazandırmadığı bir süreçti. Evler daha önce satın alınmış olsa bile, konut fiyatlarının onyılın başındaki seviyelere gerilemesi, kazanç ihtimalini sıfıra indirdi” diyen Krugman, ev sahiplerinin evlerinin değerinden daha fazla mortgage kredisi borcu olmasına dikkat çekti.

 

BORSALAR DA KAZANDIRMADI
ABD’lilerin borsada da para kazanamadığını söyleyen ekonomist, ülkedeki borsaların büyük değer kayıpları yaşadığını belirtti.

 

“Ekonomik önlemler ve ilerleme anlamında da nerdeyse hiçbir gelişme yaşanmadı. Aslında onyıl başladığında ABD iş dünyası ve politika çevrelerinde ekonomiye yönelik beklentiler yüksekti” diyen Krugman, 1999’da Hazine Bakanı olan ve şu anda Obama’nın en kıdemli ekonomi danışmanı olan Lawrence Summers’ın

 

ABD ekonomisine yönelik olumlu yorumlarını “Summers’ın o zaman ekonomi için yaptığı yorumların hiçbiri gerçekleşmedi” sözleriyle eleştirdi.

 

HATALARIMIZDAN DERS ALMADIK
Nobel ödüllü ekonomist, geçen onyılda yaşanan en etkileyici gelişmenin hatalardan ders almama inadı olduğunun da altını çizdi.

 

Haberin Devamı

Krugman, buna örnek olarak ise teknoloji hisselerinde yaşanan balonun patlamasından ders almayan yatırımcıların, gayrimenkul krizine imza atmasını gösterdi.

 

Krugman aynı zamanda sağlam finansal yapılara sahip olduklarını iddia eden bankaların batıp, küresel mali krize neden olduktan ve vergi mükelleflerinin paralarıyla kurtulmalarından hemen sonra yüksek miktardaki ikramiye ödenmesi geri dönmek için çok fazla beklememelerini de eleştirdi.

 

Yazısında politikacıları da hedef alan ekonomist, Başkan Barack Obama ve diğer politikacıların yaptıkları işlere eleştirel gözle bakmalarının çok zor olduğuna dikkat çekti ve geçen on yılda kimsenin bir şey başarmadığı ve gerçekleşen olaylardan ders almadığını belirtti.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!