Kocaeli'de 6 ayda 9 kadın öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Kocaelide 6 ayda 9 kadın öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2016 12:20

Kocaeli'de 6 ayda 9 kadın öldürüldü

Haberin Devamı

Çağla DAŞCI/İZMİT(Kocaeli), (DHA)- KADIN Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kocaeli Şubesi Başkanı Kübra Özkan, Kocaeli'de 6 ayda 9 kadının öldürüldüğünü, 5'inin devlet koruması altında öldüğünü belirterek, kanunların yeterli şekilde uygulanmadığını söyledi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kocaeli Şubesi Başkanı Kübra Özkan, geçtiğimiz yıl Türkiye'de 291 kadının erkek şiddetine uğrayarak öldürüldüğünü, Kocaeli'de ise 11 kadının öldürüldüğünü, bu yılın ilk 6 ayında ise Türkiye'de 113 kadının, Kocaeli'de ise 9 kadının öldürüldüğünü söyledi. Kübra Özkan, Kocaeli'de öldürülen 9 kadından 8'inin silahla öldürüldüğünü, 6 kadının eşi tarafından öldürüldüğünü, 9 kişiden 5'inin ise devlet koruması altında öldürüldüğünü belirtti.
Kadına olan şiddetin arttığını ifade eden Özkan, "Ölümlerin geneline baktığımızda genelde hane içerisinde ölümlerin olduğunu görüyoruz. Aslında en yakınlarımızdan gelen bir tehlike söz konusu. Sadece dışarıda, sokakta değil, kendimizi en güvende hissetmemiz gereken yer olan evimizde ölümlerin yaşandığını görüyoruz. Ve bu cinayetlerde de ateşli silahların sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Kocaeli'de gerçekleşen 9 kadın cinayetinin 8'i ateşli silahla işleniyor. Eşleri tarafından öldürülen kadınların ise ilişkilerini sonlandırmak ve kendi yaşamlarına dair karar vermek istedikleri için öldürüldü. Modernleşen dünyada kendi haklarına sahip olmak istiyor kadınlar. Çalışmak istiyor, mutlu değilse boşanmak istiyor. Kendi hayatlarıyla ilgili kararlar alabilmek istiyor. Kadınların kendi haklarını tayin etme haklarını göz ardı eden erkek egemen sistemin ve buna söylemleriyle aracılık eden kadın düşmanı iktidar yetkililerinin sayesinde bu cinayetlerin arttığını görüyoruz" dedi.
KANUN YETERLİ ŞEKİLDE UYGULANMIYOR
Kadınların çoğunun devlet koruması altındayken eşleri tarafından öldürüldüğünü söyleyen Kübra Özkan şöyle konuştu:
"6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dayalı Kanunu'nun yeterli bir şekilde uygulanmadığını görüyoruz. Sadece yasada olması yeterli değil, aktif bir şekilde de uygulanması gerekiyor. Biz kadın cinayeti kavramının yasalaşmasını istiyoruz. Toplumsal olarak baktığımızda bu kavram yerleşmiş durumda. Önceden namus cinayeti ya da aşk meselesi gibi sunulabiliyordu medyada, ancak şu anda bu değişmiş durumda. Ama bunun yasalarda da yer bulmasını istiyoruz. İyi hal ve tahrik indiriminin kaldırılmasını istiyoruz. Bu indirimler kaldırılmadıkça da ne yazık ki caydırıcılığı kalmıyor."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!