KOBi’lerin krediye erişimi zorlaştı

Güncelleme Tarihi:

KOBi’lerin krediye erişimi zorlaştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 00:00

Ekonomist Defne Mutluer Kurul’un hazırladığı ekonomi notunda, kriz sonrası KOBİ’lerin krediye erişiminin zorlaştığını belirtti. Çalışmada “Kamu bankalarının katkısı sınırlı olmuştur” denildi.

MERKEZ Bankası ekonomistlerinden Defne Mutluer Kurul’un hazırladığı “Küresel Kriz Sürecinde Kamu Bankalarının ve Özel Bankaların Kredi Büyümesine Katkıları” başlıklı ekonomi notunda, Türkiye’de kamu bankalarının yarattığı ağırlığa dikkat çekildi. 2010 yılının başından itibaren yabancı bankaların ticari kredi piyasasında daha aktif olduklarının belirtildiği çalışmada, kriz sonrası KOBİ’lerin krediye erişiminin zorlaştığı belirtildi.

Kredi artırıcı rol

KOBİ’lere açılan kredilere yönelik rakamların, önceki bulgularla paralellik içerse de önemli farklılıklar gösterdiği kaydedilen çalışmada, “Genel olarak ticari kredilerin büyümesine olumlu katkıda bulunan kamu bankalarının KOBİ kredilerinin büyümesine katkısı sınırlı olmuştur. Bununla beraber, yerli özel bankalar kriz sonrasında KOBİ kredilerini azaltıcı yönde etkilemiştir. Sonuçlar, kriz sonrası KOBİ’lerin krediye erişiminin zorlaşmış olduğunu düşündürmektedir” denildi. Öte yandan, 2009 yılının son çeyreğinden itibaren yabancı bankaların KOBİ’lere yönelik kredileri artırıcı yönde rol oynadıklarına işaret edildi.

Kredilerin büyümesinde belirgin yavaşlama var

Çalışmanın sektörel analiz bölümünde, küresel krizle beraber tüm ana sektörlerde kredilerin büyüme eğilimlerinde belirgin yavaşlama gözlendiği belirtilerek, şu tespitlere yer verildi: “Alt sektörlerden tekstil ile makine ve teçhizat gibi önemli kalemlerde kredilerdeki daralma dikkat çekmektedir. İmalat sanayi alt sektörlerine açılan kredilere ilişkin büyümenin kriz sonrasında pozitif kalabilmesinde büyük oranda kamu bankaları etkili olmuştur.”

Çiftçiye ödeme yapılacak

TARIM Kredi Kooperatifi ile daha önce sözleşme yapan ve en az 190 kilogram karkas ağırlığa sahip hayvanlarını Et ve Balık Kurumu ya da kurumun anlaşma yaptığı kombinelerde kestiren yetiştiricilere ödeme yapılacak. Bakanlar Kurulu Kararı ile Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar’da değişikliğe gidildi. Karara eklenen bir geçici madde ile de, kombinalarda kestiren yetiştiricilere, 190 kilogram ve üzeri karkas ağırlığına ulaşmış erkek sığırların karkas ağırlığının beher kilogramı için 1,50 lira ödeme yapılması öngörüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!