"Klimalar, diğer elektrikli ısıtıcılara göre daha avantajlı"

Güncelleme Tarihi:

Klimalar, diğer elektrikli ısıtıcılara göre daha avantajlı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2016 11:36

- İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Savcı:- "Teknik olarak ısı pompası olarak anılan klimalar, 1 birim elektrik enerjisi ile 4 birim ısı enerjisi üretir. Diğer elektrikli ısıtıcılarda ise bu ısı enerjisi değeri 1'in altında olup klimalara göre verimliliği çok düşük seviyededir"

Haberin Devamı

TEKİRDAĞ (AA) - İkli̇mlendi̇rme Soğutma Kli̇ma İmalatçıları Derneği̇ (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Savcı, klimaların, diğer elektrikli ısıtıcılara göre daha verimli olduğunu söyledi.

Savcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin ısınmaya harcadıkları giderlerin artmasından dolayı, enerji verimliliği yüksek klimalara yöneldiklerini anlattı.

Kış aylarında klima kullanımının avantajlarına değinen Savcı, doğalgaz ve elektrik fiyatları göz önüne alındığında klimanın ısıtma performansının diğer tüm ısınma yöntemlerine göre daha avantajlı olduğunu kaydetti.

Klimaların üzerinde buluna filtreler sayesinde sirküle edilen hava içerisinde istenmeyen maddelerin filtrelendiğini ifade eden Savcı, "Kışın gerekli olan konfor şartları kişiden kişiye değişmekte olup yüzde 50 nem ve 20 ile 25 derece arasında değişen iç ortam şartları optimum olarak kabul edilir. Genel olarak tavsiye edilen sıcaklık dereceleri ise 23-24 derecedir. Klima sıcaklık ayarı seçilirken maksimum sıcaklık ayar derecesinin genellikle 30 derece olarak seçilmesi, enerji sarfiyatını yükseltecektir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

- "Düzenli bakım verimi ve tasarrufu arttırıyor"

Savcı, doğru klima seçiminin ve cihazın düzenli bakımlarının verimliliği ve enerji tasarrufunu olumlu etkilediğini belirtti.

Klimaların diğer elektrikli ısıtıcılara göre daha avantajlı olduğunu ifade eden Savcı, şöyle devam etti:

"Klimaların COP ile belirtilen bir enerji verimlilik değeri vardır. Örneğin, COP değeri 4 olan bir klima, şebekeden 1 birim elektrik enerjisi çekerken 4 birim ısı enerjisi üretir. Yani, teknik olarak ısı pompası olarak anılan klimalar, 1 birim elektrik enerjisi ile 4 birim ısı enerjisi üretir. Diğer elektrikli ısıtıcılarda ise bu değer 1’in altında olup klimalara göre verimliliği çok düşük seviyededir. Türkiye’de hanelerin yaklaşık yüzde 20’sinde klima kullanılmaktadır, ancak kışın klima kullanım oranı bu oranın altındadır. Teknik olarak ısı pompası olarak anılan klimalar, 1 birim elektrik enerjisi ile 4 birim ısı enerjisi üretir. Diğer elektrikli ısıtıcılarda ise bu ısı enerjisi değeri 1'in altında olup klimalara göre verimliliği çok düşük seviyededir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!