'Kızlar için daha çok çalışalım'

Güncelleme Tarihi:

Kızlar için daha çok çalışalım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2016 02:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızların eğitimine destek veren iş dünyasının kadın temsilcileriyle iftarda buluştu. Emine Erdoğan kadınların ekonomide, medyada ve siyasette yeteri kadar temsil edilemediğini, ‘cam tavan’ denen engeli aşmaları için kadınların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, “2002’de kız çocuklarının ilk ve ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 87’ydi, etkili çalışmalarla 2015’te yüzde 95’e çıktı” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de kız çocuklarının okullaşma oranı sevindirici şekilde yükseliyor. Önceki akşam kız çocuklarının eğitimine destek veren iş dünyasının kadın temsilcileriyle iftarda buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “2002 yılında ülkemizde kız çocuklarının ilk ve ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 87’ydi, sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla yürütülen etkili çalışmalarla 2015’te bu oran yüzde 95’e çıktı” dedi.

Kızların eğitim alması için çalışmalar yapan Nil Eğitim ve Dayanışma Derneği (NEYAD) tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen iftar programına Emine Erdoğan ve NEYAD üyelerinin yanı sıra iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı. Davette, kız çocuklarının eğitimi için destek veren isimlere plaket verildi. İftar davetinde Emine Erdoğan, kız çocuklarının eğitimi ve kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda daha çok çalışmak gerektiğini vurguladı.

ANNELER DE OKULA GİTTİ
Sivil toplum kuruluşlarının kızların eğitimi için büyük destekler sağladığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Himayemizde gerçekleşen Haydi Kızlar Okula kampanyası ile 300 bin kız çocuğumuz okula başladı. Yalnızca kız çocuklar değil ‘Ana-Kız Okuldayız’ kampanyasıyla da okula gidememiş, eğitim almamış kadınlarımız çocuklarıyla birlikte okula gitti, eğitim aldı. 2002-2015 aralığında, kadınlarımızın yükseköğretimde okullaşma oranı yüzde 13’ten yüzde 40’a çıktı. Bugün üniversitelerimizdeki kadın akademisyen oranı ise yüzde 40’ların üzerinde. Bu rakam dünya ortalamasının da hayli önünde. Bunlar, son derece sevindirici gelişmeler.”

YETERİ KADAR TEMSİL YOK
Emine Erdoğan kadınların ekonomide, medyada ve siyasette yeteri kadar temsil edilemediğini, ‘cam tavan’ denen engeli aşmaları için kadınların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yükseköğrenim alan, doktora yapan kız öğrencilerin artmasıyla kadınların bilime katkısının da artacağına dikkati çeken Erdoğan, dünyadaki ilk üniversitenin de Fas’ın Fes şehrinde (Karaviyyin Üniversitesi) Fatıma el-Fihri adında bir kadın tarafından kurulduğunu da hatırlattı. “Kadın ve erkek birbirini tamamlar ve bütünler. İki bakışın birlikteliği ile dünyayı daha iyi anlar ve yorumlarız. Adaletsizliğin, terörün kol gezdiği bir dünyada, iyi yetişmiş insanlara son derece ihtiyacımız var. Savaşları durduracak, acıları dindirecek nesiller yetiştirmemiz gerekiyor” diyen Emine Erdoğan, Suriyeli mülteciler için de herkesi özellikle ramazan ayında ve bayramda ‘el uzatmaya’ çağırdı.

YARDIMSEVERLİK RUHU
Erdoğan, “Gayrisafi milli hasıla bakımından, şu an dünyada en çok insani yardım yapan ülke biziz. 3 milyonun üzerinde mülteciyi misafir ediyoruz. 6.5 milyon insanın yerinden edildiği bir savaş yaşanıyor, mağdurların neredeyse yarısına biz kucak açtık. Kilis şehrimiz, nüfusunun iki katı kadar mülteciyi barındırıyor. Batılı ülkeler birkaç bin mülteciyi kabul etmek için pazarlık masasına otururken, bizim insanımız hiç düşünmeden ekmeğini, sofrasını, çocuğunun oyuncağını paylaşıyor. Bu yardımseverlik ruhunun kaynağı Anadolu’dur” dedi.

Kızlar için daha çok çalışalım


KIZLAR İÇİN DESTEK PLAKETİ
NEYAD’ın iftar davetinde kız çocuklarının eğitimine katkılarından dolayı Koç Holding’e ve Ali Koç’a teşekkür edilirken, kız çocuklarının eğitimlerine destek veren Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun eşi Zülal Zorlu, Aslı Üstünkaya, Gülçin Turan Çiçek ve Dilek Birgen’e Emine Erdoğan tarafından çiçek ve plaket verildi. Davete aralarında Demet Çetindoğan Sabancı, Neşe Kavak, Nilüfer Bulut ve Şeyma Şahin’in de olduğu çok sayıda davetli katıldı.

Doğan Holding, 2005 yılında başlattığı ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyası kapsamında 33 yurdun ve 12 ilköğretim okulunun yapımını gerçekleştirirken, 10 bin 500 kıza da eğitim bursu sağladı. ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyası kapsamında Aydın Doğan Vakfı da 5 kız yurdu yaptırdı. Kampanya ile oluşan farkındalık sayesinde, farklı STK’larla da işbirlikleri gerçekleşti.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYALIM
KIZ çocuklarının eğitimi için destek veren iş dünyasının kadın temsilcilerin desteklerini takdirle karşıladığını söyleyen Erdoğan, konuşmasının bir bölümünde terör olaylarına da değindi. İstanbul’dan bakılarak Güneydoğu’daki sorunların çözülemeyeceğinin altını çizen Erdoğan, “Ülkemizin adı uluslararası mecralarda yıpratılırken, hakkımızda algı operasyonları yapılırken, sessiz kalanları milletimiz hiçbir zaman unutmayacak. Hepimiz elimizi taşın altına koymakla mükellefiz. Aynı gemide yaşıyoruz. Güneydoğu’daki acı hepimizi ilgilendiriyor. Milli menfaatlerimiz için bir araya gelemiyorsak iyi niyetimizi ve samimiyetimizi gözden geçirmeliyiz. Aksi halde tarih bizi affetmez” dedi.

NEYAD Başkanı Nilgün Diptaş, kız çocuklarının eğitimi için çalıştıklarını, özellikle geçim sıkıntısı nedeniyle okuyamayan, okula devam edemeyen kızlara, şehit ve gazi çocuklarına el uzattıklarını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!