‘Kızılırmak hattı yenileniyor’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

‘Kızılırmak hattı yenileniyor’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2018 15:52

Kızılırmak suyunu Ankara’ya taşıyan iletim hattının 10 yıl geçmeden yenilendiği iddiasında bulunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Projenin yapıldığı dönemde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Melih Gökçek’in yargılanması gerektiğini savunan Emir şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Kızılırmak suyunun ani bir kararla yüksek maliyetle Ankara’ya taşınmasındaki yanlışlık bugün ortaya çıkmıştır. İletim hattında kullanılan CTP boruları için ‘zeminin sağlam olması’ şartı yerine getirilmediği için hatlarda sürekli sorunlar yaşanmış ve yenilenmesi gündeme gelmiştir. Bunun üzerine hatta yenileme ihalesi yapılmış ve ihale, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda aldığı ihalelerle bilinen Söğüt İnşaat A.Ş.’de kalmıştır. 100 yıllık ömrü olduğu ifade edilen Kızılırmak suyunu Ankara’ya taşıyan iletim hattında kullanılan CTP boruları, daha 10 yıl geçmeden yenileniyorsa, burada kusur vardır. Edindiğiniz bilgilere göre, bu borular döşenirken zemin sağlamlaştırılması yapılmamış. Oysaki bu işlemin yapılması şart. Kızılırmak iletim hattı, Ankapark ve daha birçok milyonluk projede Ankaralıların parasını çöpe atan Melih Gökçek, öyle köşesine çekilip rahat rahat oturamaz; yargı karşısında bütün bunların hesabını vermek zorunda.”

Haberin Devamı

MALİYETLERİ SORDU

CHP’li Emir soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
♦ 2007 yılında ihale edilen Kızılırmak iletim hattının maliyeti kaç liradır? İhaleyi hangi şirket ya da şirketler almıştır? İhaleyi alan firmalar, hangi işleri yapmıştır? Zemin sağlamlaştırılması, ihale kapsamında bir iş midir yoksa ASKİ tarafından mı yapılmıştır?
♦ Kızılırmak suyunun Ankara’ya ulaştırılması için yapılan iletim hattında kullanılan CTP borularının, zemin sağlamlaştırılmadan döşendiği ve bu nedenle iletim hattında sık sık sorunlar yaşandığı iddiası doğru mudur?
♦ Kızılırmak suyunu Ankara’ya ulaştıran iletim hattında, aradan 10 yıl geçmeden yenileme ihalesi yapılmasının gerekçesi nedir? İhale kapsamında hangi işlerin yapılması öngörülmüş ve ihalenin bedeli kaç lirayla sonuçlanmıştır?
♦ Kesikköprü Barajı’dan Kızılırmak suyunu Ankara’ya ulaştıran iletim hattı boyunca kaç pompa istasyonu vardır ve bu istasyonların ayrı ayrı aylık ortalama enerji tüketimi kaç kilowatt, aylık enerji tüketimi maliyeti kaç liradır?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!