Tiyatro Festivali'nde kaçırılmayacak 10 oyun

Güncelleme Tarihi:

Tiyatro Festivalinde kaçırılmayacak 10 oyun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2018 14:27

Hürriyet'in tiyatro eleştirmeni Bahar Cuhadar, 17 Kasım 4 Aralık tarihleri arasında Aygaz, Opet ve Tüpraş'ın sponsorluğunda düzenlenecek 22 İstanbul Tiyatro Festivali programından kaçırılmayacak 10 oyun seçti.

Haberin Devamı

1. Hamlet / Theatre of Nations
Sahne üstünde yenilikçi tasarımlar yaratan, fikirleri merak uyandıran Kanadalı yönetmen Robert Lepage’ın imzasını taşıdığı için… Rusya’nın yıldız oyuncularından Evgeny Mironov, oyunun 11 karakterini canlandırıyor, bir küp tasarımının içinden bizi Shakespeare’in kült eseriyle yeniden tanışmaya davet ediyor.

2. Gece Sempozyumu / Zorlu PSM Prodüksiyon
Belçika’da yaşayan ve üreten Türk yönetmen Mesut Arslan, tabiri caizse seyirciyi bir kez daha ‘uçuracağı’ için... Eric De Volder’in oyunundan uyarlanan performans, Belçika’dan sonra festival vesilesiyle İstanbul’da da kuruyor o büyük ‘aile arenası’nı. Ve biz bir topaç ile birlikte hareket eden anne, üç oğul ve ‘yok’ bir babanın peşinde başka türlü bir ‘aile trajedisi’ izleyeceğiz.

Haberin Devamı

3. Komik Tiyatro / Teatro Piccolo
İtalya’nın köklü tiyatrosu Piccolo; İtalyan halk tiyatrosuna yeni bir boyut kazandıran, 1800’lerden günümüze uzanan büyük bir tiyatro yazarı olan Goldoni’nin bir oyunuyla yeniden İstanbul’a konuk olduğu için... Piccolo ekibi bu kez Goldoni’nin commedia dell’arte aleminden özgün karakterler yarattığı oyunu ‘Komik Tiyatro’yu sahneleyecek, yönetmen Roberto Latini’nin güncel yorumuyla...

4. Pss Pss / Compagnia Baccala
Sahnede sessiz ve eğlenceli bir performans kurgulayan, aynı zamanda sessiz sinemaya da bir tür saygı duruşunda bulunan iki çağdaş clown’u izleme fırsatı karşımıza pek sık çıkmadığı için, oyun çocukların dünyasına da uygun olduğu için... Topluluk tiyatroyu sirk ve clown türleriyle harmanladıkları bu mizahi gösteriyle 50 ülkede 700’den fazla kere sahne almış.

5. Pixel / Compagnie Kafig
Bir hip hop efsanesinin, Mourad Merzouki’nin sokağın özgür dilini, dijital ekranlar ve tiyatro sahnesiyle nasıl buluşturduğunu görmek için... 1996’dan bu yana dünyanın 700 farklı şehrine giden performansta dansçılar üç boyutlu sahnelemede yaratılan sanal görüntülerle hareket ediyor

6. Zebercet / Talimhane Tiyatrosu
Yusuf Atılgan’ın yarattığı yalnız, tuhaf ama bir o kadar da hayat dolu taşra adamı Zebercet ile tiyatro sahnesinde ilk defa buluşacağımız için... Yeni tiyatronun etkili kalemlerinden Firuze Engin’in ‘Anayurt Oteli’nden uyarladığı oyunu Kerem Ayan yönetiyor. Zebercet’i kuşağının başarılı oyuncularından Halil Babür yorumlayacak ki bu da ayrı bir merak konusu!

Haberin Devamı

7. Kral Lear / Oyun Atölyesi
Her şeyin ötesinde memleketin en iddialı aktörünü, Haluk Bilginer’i Kral Lear olarak sahnede görmek için... Keza ekibin kalanı da göz kamaştıran isimlerden oluşuyor. Oyunu henüz izlememiş biri olarak fotoğraflardan gördüğümüz kostüm tasarımları için de aynısını söylemek mümkün... Velhasıl, Muharrem Özcan rejisiyle ve bu ekiple ortaya nasıl bir Kral Lear çıktığını merak etmemek, oyunu listeye almamak zor...

8. Yüzyılın Evi / Galata Perform
Tiyatroda her daim güncel meseleleri, insanı kalbinden vuran hikâyelerle buluşturan Yeşim Özsoy; bu kez eski bir köşkle, o köşke ve koca bir memleket tarihine tanıklık etmiş bir kadının öyküsünü buluşturduğu için... Bir yandan geride kalan 100 seneye bir bakış atmaya çağırdığı için... Konsept ve kurgusu Yeşim Özsoy ile Ferdi Çetin’e ait olan oyunun video ve film tasarımlarında Melisa Önel’in imzası var.

Haberin Devamı

9. Ruhiye / Hareket Atölyesi
19 senedir ‘yaşsız kadınların’ hareket ve dansta buluştuğu topluluğun peşine takılarak günlük ağır rutinlerimizden kopma ve bir tür ‘paralel evrene’ geçme şansı yakalayacağımız için... ‘Ruhiye’nin farklı yaşlardan icracı kadınları hem danslarıyla hem de oyunu çevreleyen bir dizi görsel araçla, tanımsız bir kolektif dişi varlığa can verecek, hayal ettikleri evrenin diliyle özgürce ‘konuşacaklar’.

10. 45’lik
Çağdaş dans sanatçısı Tuğçe Tuna’nın rehberliğinde, sayıların ve anıların belleğinde dans aracılığıyla bir yolculuk deneyimi yaşamak için... Konsept ve koreografisi Tuna’ya ait olan performansta hem sahne üstünde hem de video performanslarında kadın icracılar çıkacak karşımıza, bizi ‘dişil bir enerji’ bekliyor desek, yeridir. Performans mekânı, Sultanahmet’teki Abud Efendi Konağı da gayet cezbedici...

 

BAKMADAN GEÇME!