Orijinal değil birebir kopya

Güncelleme Tarihi:

Orijinal değil birebir kopya
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2019 08:30

Dünyaca ünlü ABD’li kinetik heykel sanatçısı Anthony Howe (65), Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı ‘Hayal Yeli’ adlı heykel nedeni ile tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

Howe, anılan heykelin, kendi eserinden kopyalandığını öne sürdü. Mersin Marina’nın girişindeki parka yerleştirilmesi planlanan heykel için belediye 2017’de ihale yaptı. 3 firmanın teklif verdiği ihaleyi, Ankara Sincan merkezli Park Kent Mobilyaları AŞ kazandı. Şirket, ihaleye konu olan heykeli Ar-Yen Mühendislik’ten 354 bin TL’ye satın aldı ve belediyeye teslim etti. Mersin Marina’nın girişine yerleştirilen 11 metrelik ‘Hayal Yeli’, kurulumdan kısa süre sonra davalık oldu.

Orijinal değil birebir kopya

Howe’un ‘Di-Octo’ adlı eseri

MOTOR FARKI

Howe, avukatları aracılığı ile önce tespit davası açtı. Mersin Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yaptığı tespit sonrası Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açıldı. Av. Ufuk Sezekkaplan’ın hazırladığı dava dilekçesinde, ‘Hayal Yeli’nin, Howe’un ‘Di-Octo’ isimli eserinin kopyası olduğu savunuldu. Dilekçede, Howe’a tazminat ödenmesi gerektiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Davalı listesinin ilk sırasında yer alan Mersin Büyükşehir Belediyesi eserin yüklenici firma (Park Kent) tarafından yapıldığını belirterek “ Muhatap biz değiliz ” dedi. Park Kent AŞ de aynı yönde savunma yaparak “Dava konusu eseri Ar-Yen Mühendislik İnşaat Şirketi’nden aldık. Bu olayda 3. kişi durumundayız” ifadelerine yer verdi. Ankaralı Ar-Yen Mühendislik adına yapılan savunma dilekçelerinde ise “Bizim yaptığımız eser motorla çalışıyor. Davacının eseri ise rüzgâr kuvveti ile çalışıyor. Davacının eseri 16 kanatlı, bizim eser 30 kanatlı. Eserimiz orijinal” görüşü savunuldu.

Orijinal değil birebir kopya

Mersin’e dikilen ‘Hayal Yeli’

BİLİRKİŞİ: AYIRT EDİLMİYOR

Mahkeme, tarafların delil ve savunmalarını aldıktan sonra dosyayı bilirkişi heyetine teslim etti. 3 kişilik heyetin hazırladığı ilk raporda, ‘Hayal Yeli’nin, Anthony Howe’un eserinden birebir kopyalandığı belirtildi. Raporda “Genel izlenim itibariyle ayırt edilemeyecek derecede benzer” değerlendirmesi yapıldı. Mahkemenin talebi ile hazırlanan ek bilirkişi raporunda ise Howe’a ödenmesi gereken telif ve manevi tazminat tutarı 871.233 TL olarak hesaplandı. Davada son duruşma 5 Mart’ta yapıldı. Davalı avukatlarının talebi üzerine mahkeme, Mersin Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığı ile ‘Hayal Yeli’ için yeni bir keşif yapılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma ise haziran ayında yapılacak.

BAKMADAN GEÇME!