‘Türk seyircilerim beni evimdeymişim gibi hissettiriyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Türk seyircilerim  beni evimdeymişim  gibi hissettiriyor’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2018 10:50

Usta piyanist David Helfgott, bu akşam bir kez daha İstanbul’da. Rachmaninov’un 3 numaralı piyano konçertosu yorumuyla efsaneleşen Helfgott, Volkswagen Arena’da ilk kez 360 derece sahnede dinleyicileriyle buluşacak. Helfgott, 18 Kasım’da da Ankara Congresium’da olacak.

Haberin Devamı

Kendisini ve zorlu hayat macerasını ilk defa 20 yıl önce, Scott Hicks’in ‘Shine’ filmiyle, Geoffrey Rush’ın muhteşem performansıyla öğrendik. Ondan sonra da müzik dünyasından çeşitli yorumlarla yaklaşılsa da, Rachmaninov’un 3 numaralı piyano konçertosu David Helfgott adıyla beraber anılır oldu. Avustralyalı piyanist, bir müzik dehası olarak kabul edilen Helfgott’la ilgili, kısa süre önce içindeki müziğe tekrar nasıl kavuştuğunu anlatan ‘Hello I am David! A Journey with David Helfgott’ adlı belgesel yayımlandı. Kendisiyle Volkswagen Arena konserinden önce sohbet ettik...

İstanbul’a tekrar hoş geldiniz! Bir kez daha burada olmak nasıl?
Burada olduğum için çok mutluyum. İstanbul muhteşem bir şehir ve Türk seyircilerim beni her zaman evimdeymişim gibi hissettiriyor.

Haberin Devamı

Bu konserde Rachmaninov dışında bestecilerden de eserler seslendirecek misiniz?
Evet, Mussorgsky’nin şahane ‘Pictures at an Exhibition’ adlı eserini çalacağım. En sevdiğim eserlerden biri ve ayrıca harika renklerle dolu. Değişim ve muazzam müzikal resimlerle barındırıyor içinde.

Rachmaninov’un 3 numaralı piyano konçertosunun içinizde uyandırdığı renkleri ve duyguları nasıl tarif edersiniz?
Rachmaninov’un ‘Piyano Konçertosu No.3’, gelmiş geçmiş en muazzam eserlerden biri. Benim en sevdiğim konçerto ve birçok farklı renkle dolu. İçindeki dinamikler ve müzikal anlar eşsiz ve heyecan verici.

Müzik, emekli olunabilen bir meslek mi?
İnsan, hayattaki en büyük tutkusundan emekli olamaz. Yere yığılana kadar çalmayı planlıyorum! Müzik benim hayatım.

Kısa süre önce sizinle ilgili bir belgesel yayımlandı: ‘Hello I am David! A Journey with David Helfgott’. İçinizdeki müziği tekrar nasıl bulduğunuzu anlatıyor...
Son derece mutsuz yaşadığım yıllarım oldu hayatımda ve kalbimdeki müziğe ulaşamıyordum. Ama Gillian hayatıma girdikten sonra, bir kez daha müziği duydum, müziği buldum ve şimdi müzik benim yoldaşım. Her an benimle birlikte. Benim içimde yaşıyor.

Müziği bu derece yoğun hissetmek nasıl bir duygu?
Ah, evet. Sahnede çalarken zihnimde müziğin görsel imgelerini canlandırıyorum ve benim için o anda içinde bulunduğum çevreden daha somut bir gerçeklik haline geliyor müzik. Müziğimle beraber yaşayabilmek benim için gerçekten büyük bir nimet. Kalbimi ve zihnimi dolduruyor.

Haberin Devamı

Turnede olmak yorucu mu?
Karım Gillian, üvey çocuklarım Sue ile Scott ve tabii ki menajerim Walter yanımda olduğu için çok şanslıyım. Hepsi benimle ilgileniyor ve seyahat etmeyi çok daha kolay bir hale getiriyorlar. Bir konser verdikten sonra, seyahat etmeden geçireceğim bir gün olmasını tercih ediyorum ama.

David Helfgott, bu akşam saat 21.00’de Volkswagen Arena’da ve 18 Kasım’da ise Ankara Congresium’da.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!