İtfaiye Meydanı’nın ‘hafızası’

Güncelleme Tarihi:

İtfaiye Meydanı’nın ‘hafızası’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 09:46

Ömer Kavuk’un kentsel dönüşümle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan İtfaiye Meydanı’ndaki hayatı konu alan fotoğraf projesi 6- 19 Ağustos tarihleri arasında Ankara’daki Next Level Sergi Alanı’nda sergilenecek.

Haberin Devamı

Ankara’nın göbeğinde yer alan ama bilmeyenlerin yolunun düşmediği İtfaiye Meydanı şehrin yüz yıllık anılarını biriktiren bir alandı. Eskicilerin yer aldığı birkaç sokaktan oluşan meydan hafızanın tamamen silinmeden önce beklediği bir son durak olar varoluyordu. Şimdiyse tıpkı bunca yıldır kendisine bırakılan ‘eski’ler gibi yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Ömer Kavuk, objektifini kentsel dönüşüm tehdidiyle karşı karşıya olan İtfaiye Meydanı’ndaki ikinci el ürün dükkanlarına çevirdi. Ortaya küratörlüğünü Space Debris’in kurucu direktörü Seyhan Musaoğlu’nun yaptığı ‘İstenmeyene Değer Biçmek’ isimli sergi çıktı. Kavuk’a göre İtfaiye Meydanı bir pazardan öte şehrin hafızasını ve yerel tarihi müze gibi uzun süre koruyan bir alan. Bununla beraber ‘sürdürülebilir tüketim’e de hizmet ediyor.

İtfaiye Meydanı’nın ‘hafızası’

Haberin Devamı

Kavuk, “ Buradaki esnaf başka şehre taşınan veya artık hayatta olmayan insanların evlerini bütün olarak satın alıyor; telefon şarjlarından, 20 yıl önce yazılmış günlüklere, eski fotoğraflardan, 80’lerin siyasi parti rozetlerine kadar ilginç bir sürü istenmeyen şey bulabiliyorsunuz. İkinci el dükkanları yıllarca kullanılabilecek bir çok eşyanın yeniden ve yeniden kullanılmasını sağlıyor. Bu fonksiyona sahip ticari bir aktivite gerçekleştiren alternatif bir kurum yok.”

İtfaiye Meydanı’nın ‘hafızası’

BAKMADAN GEÇME!