Heykeltıraş Yurdanur isyan etti: Benim de canım yandı

Güncelleme Tarihi:

Heykeltıraş Yurdanur isyan etti: Benim de canım yandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 08:00

- Daha önce yaptığım 40 yıllık ‘Dayanışma’ ve ‘Dans’ çalındı.

Haberin Devamı

- Bir parçamın koptuğunu hissediyorum.

- Belediye hiç ilgilenmedi, ‘Olur, olur’ dediler.

İSTANBUL Beşiktaştaki Şairler Parkı’nda bulunan Melih Cevdet Anday heykeli yakılan heykeltıraş Metin Yurdanur, kötü örnek olmaması için kamuoyuyla paylaşmadığı ‘Dayanışma’ ve ‘Dans’ adlı iki heykelinin de daha önce çalındığını açıkladı. Yurdanur, “40 yıl önce yaptığım Batıkent’in ilk heykeli ‘Dayanışma’ ve 30 yıl önce yaptığım Demetevler’in ilk heykeli ‘Dans’ çalındı. Anday heykeli de gözbebeğimdi. Yandığını duyduğumda benim de canım yandı” dedi. Yurdanur, yaşadıklarını Hürriyet’e özetle şöyle aktardı:

ÖNLEM ALINMALI

“25 yıl önce yapmış olduğum, Şairler Parkı’nda yer alan Melih Cevdet Anday heykelinin yakıldığını öğrendim. Bu olaydan derin üzüntü duyuyorum. Mermer kaplı, karışık teknikle yapmıştım. İlk kez öyle bir uygulama yapmıştım. Gözüm gibi bakıyordum İstanbul’a gittikçe, izliyordum, dokunuyordum heykelime de. Sanat eserleri ne olursa olsun şiirdir, resimdir, romandır tüm sanat eserleri sanatçıların birer parçalarıdır. Onlara gelen zarar sanatçıya da gelmiştir, onun da canını yakmıştır. Benim de haber aldığımda canım yandı. Çeyrek asır önce yaptığım, İstanbul’a armağan ettiğim, Şairler Parkı’na konulan ilk heykeldi. İhmali olan tüm yetkililere üzüntülerimi iletiyorum. Bir daha olmaması için gerekli tedbirlerin, önlemlerin alınmaması istiyorum.

Haberin Devamı

600 KG’LİK HEYKELİ ÇALDILAR

Bu olayla birlikte artık hiç kimseye açıklamadığım bir olayı da paylaşmak isterim. Batıkent’te 1979 yılında, 40 yıl önce yaptığım, Batıkent’in ilk heykeli ‘Dayanışma’ adlı bronz heykelim iki üç yıl önce çalındı, yok edildi, kaidesinde bulunmuyor. Dayanışmayı, birlikteliği anlatan soyut, çok sevilen bir heykeldi. Yaklaşık 30 yıldan beri yerinde kaldı ve sonra çalındı. 600 kilogram ağırlığındaki bronz heykel hırsızlar tarafından yok edildi. Şikâyet mercii bulamadım. Kötü niyetli insanlara örnek olmaması için kamuoyuyla paylaşmadım bunca zamandır. Heykeli yeniden yapmak zorunda kaldım, biri atölyemde duruyor. Bir örneği ise Sivrihisar’daki Türkiye’nin ilk açık hava heykel müzesinde yer alıyor. Bu kez çalınmaması için yapay bir malzeme, karışık bir teknik kullandım. Metal gibi dayanıklı, pahalı bir malzeme kullanmadım.

Haberin Devamı

İLGİLENMEDİLER

30 yıl önce Demetevler’de Cemre Parkı’na yaptığım ‘Dans’ heykeli de yerinden kaldırılmış durumda. Dans eden iki figürü simgeliyordu. Yenimahalle Belediyesi’ne ilettiğim halde, hiç kimse ilgilenmedi. Defalarca gidip söyledim, heykelimin bulunmasını istedim. ‘Olur, olur’ dediler. İlgililerin ilgilenmesini diliyorum. Bir organımın, parçamın koptuğunu hissediyorum. Bir annenin çocuğunu kaybetmesi gibi bir şey bu. Ülkemizde bunların yaşanmamasını diliyorum.”

HEYKELİN BİRİ DEPODA ÇIKTI

- Yurdanur’un, “Çalındı” dediği heykellerden birinin, belediyenin deposunda olduğu ortaya çıktı. Yenimahalle Belediyesi yetkilileri, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı: “Heykeltıraş Sayın Metin Yurdanur’un ‘Dans’ isimli eseri, 1995 yılında Cemre Park’a konulmuş. 2015 yılında park, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş. O günkü yönetimin istememesi nedeniyle heykeli, Yenimahalle Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde koruma altına aldık. Dans isimli heykelin, Cemre Parkı’na yeniden konulması ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yönetimiyle görüşme yapacağız. Bunun yanında Sayın Yurdanur’un arzusu doğrultusunda belediyemize ait bir parka konulmasına da hazırız.” -Murat YILMAZ/ANKARA

 

BAKMADAN GEÇME!