Kışla'nın imara açılmasına yürütmeyi durdurma

Güncelleme Tarihi:

Kışlanın imara açılmasına yürütmeyi durdurma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 12:19

Kışla'nın imara açılmasına yürütmeyi durdurma

Haberin Devamı

MERSİN'de Hamidiye Kışla Alanı olarak bilinen arazinin, Yüksek Koruma Kurulu Kurulu kararı ile SİT alanı dışına çıkarılıp imara açılması konusunda, İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'nin kararı, ilgili meslek odaları ve STK’larca olumlu karşılandı.
Mersin’de Sultan 2'nci Abdülhamit tarafından kurulan Hamidiye Alayları için pek çok şehirde oluşturulan kışlalardan biri olarak 1904 yılında inşa edilen, Cumhuriyet döneminde 23'üncü Piyade Alayı'na, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Heybeliada'daki Deniz Okulları'na geçici olarak ev sahipliği yapan Mersin Kışlası arazisi, Yüksek Koruma Kurulu kararınca SİT statüsünden çıkarılıp imara açılmıştı.
MİMARLAR ODASI DAVA AÇTI
Gelişme üzerine harekete geçen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, kışlanın doğal ve tarihi SİT alanı iptali kararını yargıya taşıdı. Kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Mersin 1'İnci İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Yargı sürecinin başlamasının ardından  konuşan Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Yaser Gündüz, alınan kararın hiç bir kamusal amaca hizmet etmediği söylemişti.
YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Dosyayı ele alan Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'nin kararında şu ifadeler yer aldı: "Dava konusu edilen işlemin uygulanması halinde, Hamidiye Mahallesi  876 ada, 74 parsel sayılı taşınmazın yapılaşmaya açık hale geleceğinden telafisi güç veya imkansız zararlar oluşacağı açıktır. Açıklanan nedenlerle, davanın durumuna ve uyuşmazlığın niteliğine göre dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve yürütülmesi durumunda telafisi güç veya imkansız kararlar doğuracak olması nedeniyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27’nci maddesinin iki numaralı bendi uyarınca davacının yürütmenin durdurulması isteminin teminat alınmaksızın dava sonuna kadar kabulüne oy birliğiyle karar verildi."
SEVİNÇLE KARŞILANDI
Kararı değerlendiren Mersin Mimarlar Odası Başkanı Ömer Sakar, şunları söyledi: "Kamu yararına veya zararına olan her konuda hassasiyet göstermek durumundayız. Kışla alanının imara açılma kararı da bu hassasiyetlerimizden biri oldu. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi son derece önemli. Ancak, söz konusu kararın iptali yönündeki yargı süreci devam ediyor. Beklentimiz, mahkemenin bu yönde bir karar vererek söz konusu alanın kentte yeşil alan olarak bırakılmasıdır."

Ali Ekber ŞEN / MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!